Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego zarobki Polaków tak bardzo spadły?

Polecane posty

Gość jahulec
Kiedys Polska byla jeszcze slabsza i za dyche czy dwie cos mozna bylo kupic.

Gość gość
polsce grozi raczej deflacja.

Gość jahulec
W GB co roku cos wzrasta np tax road podatek drogowy.

Gość gość
W Polsce przez Tuska wszystko wzrasta o min. 20% co roku.

Gość gość
upup gdzie autor tego debilnego topełe????

Gość gość
Autor jest niestabilny emocjonalnie oraz psychicznie i po tym jak wyszedł na debila, uciekł w półprzysiadach wymachując transparentem "przecz z Tuskiem"

Gość gość
Prawda jest taka ze PO zalaszczyla Polskę .Maja w soich łapach sądy prokuraturę no i media.Usluzni ekonomisci oblicza im średnią pensje na blisko 4 tys a usluzni dziennikarze to opublikuja .Propaganda sukcesu az kipi z telewizorow .Prawda jest taka ze bezrobocie to ok 30 % na emigracji 3 mln i caly czas ludzie wieja z kraju .Większość spoleczenstwa zarabia ponizej 2 tys ale jest dobrze .A jak przyjdzie wstretny straszny kaczor .......to ?

03.04.14 [zgłoś do usunięcia] gość 3224,98 - 2010 najniższe wynagrodzenia 1995 - 295 1996 - 370 1997 - 450 2013 - 1 600 | Co to za dane z powietrza? Ja zarabiałem na początku 1995 roku ponad 5 mln złotych a przed samą wymianą 16 mln. :D Kto dziś tyle zarabia? :P

Gość gość
www.ipp24.pl/wskazniki/prawo_pracy_i_ubezpieczen_spolecznych/wynagrodzenia/954,najnizsze_wynagrodzenie_za_prace.html

Gość gość
Powyżej link do "powietrza"...:D

Gość gość
Denominacja złotego w 1995 – reforma rozpoczęta 1 stycznia 1995, wprowadzająca w Polsce nową jednostkę pieniężną. Od tego dnia obowiązuje nowa jednostka pieniężna o nazwie "złoty" (PLN), która zastąpiła tzw. "starego złotego" (PLZ). W przeliczeniu 1 nowy złoty odpowiada 10 000 starych złotych.xxA teraz prosze potrównac to z tym co napisał powyżej Myrevin.x"Ja zarabiałem na początku 1995 roku ponad 5 mln złotych a przed samą wymianą 16 mln"

Gość gość
Teoretycznie wzrost płac to ok. 3- krotnosc, w ciagu tych 25 lat, ale tak na serio płace wzrosły podobno o 70 % , uzwględniajac wyzsze koszta energii, inflacje, itp... Nie jest to najlepszy wynik, i nic dziwnego ze ludzie narzekaja. Zwłaszcza, ze o prace coraz trudniej

Gość pożeracz trolli
autor chyba za dużo naczytał się komentarzy na portalach w rodzaju wykop.pl, gazeta.pl czy innych. to jakiś troll, bo ta prowokacja jest grubymi nićmi szyta, w połowie lat 90 kilkutysięczne zarobki?, chyba w agencji reklamowej, na wysokim stanowisku w korporacji lub w polityce, może jeszcze niektórzy biznesmeni tyle zarabiali. 90 % społeczeństwa mogła sobie tylko pomarzyć o takich pensjach.

Gość Ekonom
a właśnie że zarobki w latach 90 były znacznie lepsze. Nominalnie może były mniejsze ale niewiele. Ale realnie za średnią płacę można było kupić znacznie więcej niż teraz, życie było znacznie tańsze. Ceny były kilkanaście razy niższe niż dziś i nieporównywalnie niższe w stosunku do zarobków niż teraz. Siła nabywcza przeciętnego Polaka była o wiele wyższa niż obecnie. Przykładowe ceny: chleb - wtedy 30 gr, teraz 5 zł mleko, bułki, masło,śmietana, margaryna - wtedy 50 gr, teraz 5 zł gazety (dzienniki, tygodniki, miesięczniki) - wtedy 50 gr - 1 zł, teraz 5-10 zł jajka - wtedy 10 gr, teraz 2 zł za sztukę ogórki, pomidory, jabłka, banany, cytryny, pomarańcze, kapusta, inne warzywa i owoce - wtedy 20-50 gr, teraz 7-10 zł ziemniaki, buraki - wtedy 20 gr, teraz 6-8 zł papierosy - wtedy 1 zł dzisiaj 10 zł piwo - wtedy 70 gr, teraz 6 zł inne napoje alkoholowe - 2 -15 zł, dzisiaj - 8 - 50 zł napoje niealkoholowe - 10-20 gr, teraz 3 zł benzyna - wtedy 1 zł, dzisiaj 8 zł ubezpieczenia na życie, mieszkalne, samochodowe - wtedy 50 zł, teraz 1000 zł przegląd techniczny samochodu - wtedy 20 zł, teraz 1000 zł naprawy agd, rtv, samochodów - wtedy 50 zł, obecnie 800 zł ubrania (spodnie, buty, bluzki, czapki) - wtedy 5-20 zł, teraz co najmniej 80 zł książki - wtedy 5 - 10 zł, teraz 100 zł wyprawka szkolna (podręczniki, ubrania, przybory) - wtedy 30 - 50 zł na jedno dziecko, obecnie 1000 zł na jedno dziecko ubezpieczenia, legitymacje, komitety, wycieczki, kina i inne wydatki szkolne - wtedy 20 zł, teraz co najmniej 500 zł czynsze, prąd, woda, gaz, ogrzewanie i inne rachunki i abonamenty (telefon, internet, komórki, tv) - wtedy 50 - 100 zł, obecnie 1000-2000 zł bilety autobusowe, do kina, teatru, na mecze - wtedy 20 - 50 gr, obecnie 10 - 20 zł cukierki, czekolada, ciastka - wtedy 50 gr - 1 zł, dzisiaj 5 - 10 zł meble (krzesła, regały, stoły) - 100- 200 zł, teraz co najmniej 1500 zł. Na dodatek nie było tylu podatków, nie istniał vat i akcyzy, nie było danin na rzecz państwa, urzędu skarbowego i zus

Gość gość
o to dlaczego zarobki spadły należałoby zapytać naszego "ukochanego" premiera:D:D:D

Gość gość
Głupki. Zarabiamy więcej, ale kto z nas ma umowę o pracę na pełen etat? No właśnie. Jak już to 3/4 etatu, albo 1/2.

Gość gość
tu nie chodzi o umowy, zarobki nominalnie są większe niż kiedyś. ale realnie to już niekoniecznie. Ceny w stosunku do przeciętnych zarobków, naprawdę były kiedyś niższe.

Gość gość
ja nie wiem kto wypisał ten cennik, ale mleko kosztuje góra 3 zł (najczęściej ok 2,20). Cena chleba to kwestia gustu i tego co się je. Kiedyś był mniejszy wybór chleba więc ciężko porównać. Książki teraz kosztuja100 zł? Chyba dawno ta osoba nie była w księgarni. A cena ziemniaków. Fakt jak się kupi paczkowane to kosztują 6 zł za 2,5 kg. Piwo najtańsze nie wiem ile kosztuje, ale taki np. Lech 2,70. Według mnie większość cen ktoś zawyżył.

Gość gość
Same sukcesy PO . :-)

Gość gość
nie tylko PO było przy władzy

Gość gość piątkowy prawdziwyy
Ekonom, dlaczego zestawiasz ceny z ówczesnych odpowiedników Biedronek z cenami drogich artykułów w dzisiejszej Almie? Chleb za 5 złotych? B***h, please... Wówczas chleb za 30 groszy? To taki sam chleb, jaki dziś kupisz za 1,50 zł, bo i taki znajdziesz w dyskoncie lub hipermarkecie. Gdzie kupujesz mleko za 5 złotych? Ja kupuję za 2,5-3 złote za litr i to niekoniecznie w biedronce.

Piwo za 6 złotych - no na bogato, nie ma co. Chyba, że w butli 1,5-litrowej :D. A wtedy piwo za 70 groszy to chyba dla żuli było, a w najlepszym przypadku koncernowe siki. Zresztą teraz też kupisz piwo, może nie za 70 groszy za puszkę, ale za 1,40 zł już jak najbardziej, kupisz też takie za 6 złotych/0,5 l. Nie manipuluj więc faktami, bo na to się może nabiorą gimnazjaliści, można zestawić ze sobą ceny z niemieckiego Aldi i polskiej Almy, żeby pokazać jak tu ojeju drogo, tylko po co? Co to da, takie manipulowanie?

Książki za 5-10 zło/tych też znajdziesz i to wcale nie używane, polecam kiermasze. Poza tym od czego są biblioteki, wymiany książek itd., przecież do książek fabularnych rzadko się wraca. Ta czarna propaganda jest tak samo z du.py, jak propaganda sukcesu uprawiana przez komercyjne media, tylko, że w drugą stronę. Skoro pensja minimalna od 1995 roku wzrosła pi razy oko 6-krotnie, a ceny produktów 2-3 krotnie to co to za pier*dolenie, że zarobki takie niskie, ceny takie wysokie, a w '90 było lepiej? Problemem jest bezrobocie i chore stosunki w społeczeństwie, nie zarobki ani nawet ceny.

Napoje niealkoholowe za 10 groszy, tak tak, fantazjuj dalej. Pamiętam jeszcze 10-11 lat temu oranżady w szklanych butelkach (wtedy już rzadkość) za 60-70 groszy, ale trochę dziwię się, jak mogłem to pić :D chociaż wtedy, za dzieciaka ważne było to, że były bąbelki, smakowało jako-tako i nie kosztowało wielu drobniaków z kieszonkowego :). A, i były też marketowe "oranżady" i niegazowane, barwione szczyny o smaku pseudo-pomarańczowym, pseudo-malinowym itd., to rzeczywiście potrafiło kosztować 60 groszy za półtora litra w plastikowej butelce, ale nie nadawało się do picia, chemiczne szczyny :(.

benzyna za 1 zł.ty :):):) LPG tyle kosztowało kilka lat temu, ale benzyna to może dawno, dawno temu, kiedy zarabiało się w przeliczeniu na PLN 400 zł.tych miesięcznie. A zresztą benzyna w ostatnich latach POTANIAŁA, a nie podrożała - niewiele, ale jednak.

Kiedy to bilety do kina i teatru kosztowały 50 groszy i w jakim mieście bilet jednorazowy (bo rozumiem, że o takim mowa) na MZK/MPK kosztuje 20 złotych?

Gość gość
Czyli jednak sukces PO cha cha cha cha cha a Tusk mówił do Kaczyńskiego że jak Kaczyński wygra benzyna będzie po 5zl .Czy Kaczyński rządzi ?

Gość gość
95%polaków zarabiaja gówniane 1000 albo 1600 zł to zenada ja dziennie tyle na jedzenie wydaje co wy w miesiacu zarabiacie ja zarabiam 179,000 zł miesięcznie bo jestem współwłaścicielem jednej firmy konsultungowej nazwy nie zdradze mam wille z basenem auto z salonu za 220, 000 zł

Gość gość
Wy zdziry jebane co??? Polska jest slabo rozwinieta pizdo jak pisałeś na pierwszej stronie ty suko pierdolona słabo rozwiniete to sa kraje afrykanskie a polska od 2010 roku u jest krajem bardzo wysoko rozwinietym w tej samej kategorii co niemcy chuju jebany do etiopii jedź tam to zobaczysz jak bedziesz z głodu zdychał w domu z gówna bez prądu i internetu za 0,0004 zł miesiecznie

Gość Puszup
Ja ci zdziro jebana dołoze jak ,,gość"co pisał zebys wypierdalał do etiopii tam zarobisz nawet miesiecznie 100,000 razy mniej niz miesiecznie w polsce wiele krajów nam takich zarobkow zazdrosci "ilge vive la polonia du riot"