Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chciałabym żyć w totalitarnym państwie, realnego socjalizmu, ktoś ma podobnie?

Polecane posty

Gość gość

Mówię poważnie, nie wiem czy jestem jakaś nienormalna, czy jak? Bo nikt inny kogo znam tego by nie chciał. No, ale ja chciałabym. To jest moje marzenie, które nigdy się nie spełni :( Chciałabym żeby państwo się wszystkim zajmowało, żeby wszystko było takie uporządkowane i pod kontrolą, bez patologii, przestępczości itd. Żeby wystarczyło popierać władze i uczciwie pracować i można było dzięki temu czuć się bezpiecznie pod każdym względem. Oczywiście potrzebna jeszcze ideologia na cześć, której chodziłoby się na różne pochody, śpiewało pieśni itd. I nie usatysfakcjonowałby mnie PRL, byłby dla mnie zdecydowanie zbyt liberalny. Ma ktokolwiek podobnie?

Gość gość
Ja bym nie chciała, bo doświadczenie uczy, że takie kraje na ogół są bardzo nieporadne ekonomicznie i prędzej czy później bankrutują (jak PRL i ZSRR) a przedtem latami ciągnie się kryzys, czyli w sumie to co masz w kapitalizmie, tyle że nie możesz od niegu uciec.

Gość gość
niekoniecznie, jak ludzie byliby sumiennie oddani dla budowy gospodarki kraju(a jakby taki kraj potrafił ich dobrze wyedukować to byliby), nie byłoby przeszkadzających czynników zewnętrznych (dla ZSRR było to np. USA bo przecież w czasie zimnej wojny te kraje robiły wszystko żeby szkodzić sobie wzajemnie), planowanie byłoby robione sensownie to mogłoby się udać zbudować silną gospodarkę.

Nie bez powodu takie systemy nazywa się utopijnymi. Po pierwsze wszelkie represje polityczne sa skutkiem takiego systemu. Po drugie takie systemy są gospodarczo niewydajne

"niekoniecznie, jak ludzie byliby sumiennie oddani dla budowy gospodarki kraju planowanie byłoby robione sensownie to mogłoby się udać zbudować silną gospodarkę." x x No niestety nie. Bo nie ma odpowiedniej struktury bodźców ekonomicznych dlatego to "sensowne planowanie" jest nierealne. W warunkach nierynkowych nie można przeprowadzić kalkulacji ekonomicznej a więc osiągnąć efektywnej alokacji zasobów.

Gość gość
Mogłoby się teoretycznie udać i w takim teoretycznym państwie pewnie fajnie by się żyło. A wiesz jak się nazywa takie panstwo? Utopia. :)

Gość fotel
owszem.

Teoretycznie też by się nie mogło udać z tego powodu który wymieniłem wyżej. Wolny rynek zapewnia efektywną alokację zasobów, państwowe planowanie byłoby jedynie nieudacznym naśladowaniem rynku, lub - ze względów politycznych - działanie wbrew niemu co z kolei by miało swoje konsekwencje.

Gość gość
A moze masz na mysli narodowy socjalizm, ktory reprezentowala Trzecia Rzesza? Ja tez bym chciala.

Gość gość
"Nie bez powodu wszystkie takie systemy upadały" Nie było takiego systemu, z takimi okolicznościami jak mówi autorka, więc nie wiadomo. Co do pytania, nie jesteś raczej nienormalna. Też by mi się to podobało ^^

W jakich okolicznościach? Systemy socjalistyczne waliły się pod własnym ciężarem. Centralne planowanie jest po prostu nieefektywne. Tutaj problemem nie jest otoczenie, ale konstrukcja samego systemu

Gość złoty środek
"Chciałabym żeby państwo się wszystkim zajmowało, żeby wszystko było takie uporządkowane i pod kontrolą, bez patologii, przestępczości itd." państwowe czyli niczyje, a jak niczyje to nikt o to nie dba i dlatego wszystko niszczeje

Gość gość
"jak ludzie byliby sumiennie oddani dla budowy gospodarki kraju planowanie byłoby robione sensownie to..." Takich warunków dotąd nie było i nie można na pewno stwierdzić, co by było gdyby zaistniały takie warunki :)

Co do państwa totalitarnych to nie wiem, ale jeśli chodzi o państwa socjalistyczne, opiekuńcze to w Europie najbliżej jest chyba do Skandynawii.

To trochę "jakby babcia miała wąsy to by była dziadkiem". W gospodarce rynkowej kluczową rolę gra mechanizm ceny ktory wysyła sygnały odnośnie popytu i podaży. Jak masz np za mało żelazek na rynki to ich cena wzrasta, więc pojawiają się producenci którzy w celu zarobkowym dostarczają ich wypełniając deficyt. Gospodarka dąży do równowagi. Bez cen rynkowych ten mechanizm nie działa. Dlatego gospodarka socjalistyczna jest gospodarką niedoborów. x x Inną kwestią jest tez to, że ludzie nie są skłonni pracować wydajnie na rzecz jakiegoś ogółu. Bo po co jeżeli ich wydajna praca nie przełoży się bezpośrednio na ich stan majątkowy? Dlatego socjalizm uśrednia, ale w dół.

Gość gość
I mam Ci wierzyć na słowo bo tak mówisz? Mówię, nie było takiego systemu, nie wiadomo! Nie można mówić, że czynniki zewnętrzne nie mają wpływu na gospodarkę, bo mają.

Gość złoty środek
wszystko w kraju czego należy się wstydzić najbardziej było jest i będzie państwowe. nauczyciel któremu założono kosz na śmieci na łeb, lekarz który nie patrząc się na pacjenta wypisuje mu tonę leków, opóźnienia pociągów, nabzdyczone urzędniczki - to wszystko jest państwowe a wam się w głowach roi że można stworzyć system gdzie państwo będzie dobre, opiekuńcze. a urzędnicy państowi git. hahaha

Gość gość
"Inną kwestią jest tez to, że ludzie nie są skłonni pracować wydajnie na rzecz jakiegoś ogółu. Bo po co jeżeli ich wydajna praca nie przełoży się bezpośrednio na ich stan majątkowy? Dlatego socjalizm uśrednia, ale w dół." Przecież autorka mówiła właśnie o tym, że tak musiałoby nie być. Ja np. byłabym skłonna i są tacy ludzie, a ci którzy nie potrzebowaliby troszke "wychowania".

Gość gość
Hmm, w Korei Północnej swego czasu było coś w tym stylu i gospodarka zapowiadała się nieźle. Nawet jeden amerykański ekspert od spraw koreańskich porównywał ówczesną Koreę Północną do współczesnej wersji Utopii Thomasa More. Nie mylić z dzisiejszym stanem tego państwa bo to już zupełnie co innego. Tam akurat zaszkodziły głównie czynniki zewnętrzne.

Kapitalizm może nie uśrednia ale poziom życia się podnosi x x Tak, czynniki zewnętrzne mają znaczenie ale sam system jest niewydajny

"Przecież autorka mówiła właśnie o tym, że tak musiałoby nie być. Ja np. byłabym skłonna i są tacy ludzie, a ci którzy nie potrzebowaliby troszke "wychowania"." x x Ale to postawa życzeniowa. Równie dobrze ja mógłbym zaprojektować wspaniały wynalazek który jednak wymagałby aby woda sama z siebie płynęła pod górę. Woda pod górę nie płynie więc wynalazek nie działa i basta. x x A to twoje "troszeczkę wychowania" to właśnie system propagandy i represji

Gość gość
a zyjesz w feudalnym kapitalizmie won do szwecji :classic_cool:

Gość gość
"Tak, czynniki zewnętrzne mają znaczenie ale sam system jest niewydajny " A Ty dalej swoje, a ja kolejny raz powtarzam, że nie przetestowano jeszcze takiego systemu żeby można było oceniać. "A to twoje "troszeczkę wychowania" to właśnie system propagandy i represji " Propagandy może i tak, ale z tą mamy do czynienia i dziś w dużych ilościach, z tym, że jest inna niż ta w krajach socjalistycznych. Represji niekoniecznie, chyba, że w stosunku do jakichś bandytów. W normalnym "troszeczkę wychowania" represje nie są dobrym rozwiązaniem. Zakładasz, że wszyscy ludzie to egoiści, a ja wierzę, że tak nie jest a po prostu kształtują ich w ten sposób warunki w jakich żyją i sposób jak są wychowywani. Gdyby to się zmieniło zmieniliby się i ludzie, ale nie od razu oczywiście.

Gość gość
Wolny rynek dąży do monopolu a nie do żadnej równowagi, bo równowaga ekonomiczna w czystym kapitalizmie jest taką samą utopią jak realny socjalizm.

"A Ty dalej swoje, a ja kolejny raz powtarzam, że nie przetestowano jeszcze takiego systemu żeby można było oceniać." x x Ty mylisz system gospodarczy z sytuacją geopolityczną. Tak naprawdę to kolejny kolektywistyczny system z własnością państwową i gospodarką nakazową. A to się nie sprawdza z tych powodów o których pisałem. x x "Zakładasz, że wszyscy ludzie to egoiści, a ja wierzę, że tak nie jest a po prostu kształtują ich w ten sposób warunki w jakich żyją i sposób jak są wychowywani." x x Bo tak jest. Doświadczenie pokazuje, że altruizm nie jest wydajnym bodźcem gospodarczym. Gdy grupa przekroczy 70-90 osób wzrasta koszt podziału pracy i ilość ludzi jadących na gapę. x x "Wolny rynek dąży do monopolu a nie do żadnej równowagi, bo równowaga ekonomiczna w czystym kapitalizmie jest taką samą utopią jak realny socjalizm." x x Wolny rynek ma wady, ale monopole to zazwyczaj powstają wskutek ingerencji państwa. A co do równowagi - jak widać po sklepowych półkach nie jest z nią tak źle.

Gość gość
"Ty mylisz system gospodarczy z sytuacją geopolityczną." Sytuacja geopolityczna to jeden z wielu czynników, które mają wpływ na gospodarkę. "Doświadczenie pokazuje, że altruizm nie jest wydajnym bodźcem gospodarczym." Świadomość, że praca przekłada się na wspólne dobro, a więc i moje i miłość do swojego kraju.

"Sytuacja geopolityczna to jeden z wielu czynników, które mają wpływ na gospodarkę." x x Powtarzam jeszcze raz, ma wpływ na gospodarkę ale sama struktura gospodarki jest niewłaściwa. x x "Świadomość, że praca przekłada się na wspólne dobro, a więc i moje i miłość do swojego kraju." x x I dlatego to się nazywa utopią. Bo w rzeczywistości to bardzo deprymujące gdy człowiek widzi że się stara a nic bezpośrednio mu z tego nie przychodzi. x x Po drugie tak jak pisałem wcześniej, nawet jeżeli będzie odpowiednia motywacja to nie będzie efektywnego systemu alokacji zasobów ze względu na brak kalkulacji ekonomicznej.