Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przezorna

Niemcy, jak zabezpieczyc oszczednosci?

Polecane posty

Gość przezorna

Mam 40 lat, mieszkam kilkanascie lat w Niemczech mam karte stalego pobytu. w zeszlym roku kiedy moje dziecko poszlo do przedszkola ja podjelam prace i rozwiodlam sie. mieszkam z nowym partnerem bez slubu, pracuje na 20g tygodniowo i dodatkowo dorabiam sprzataniem. na brak pieniedzy nie narzekam, w miesiacu zostaje mi ok 500 - 700€ . chcialabym gdzies ulokowac moje pieniadze na starosc lub na przyszlosc mojego dziecka. sek tkwi w tym ze aby w razie Harz-4, pieniadze te nie przepadly? znacie jakies metody?

Gość gość
absolutnie nie lokuj ich w Bankach niemieckich ! jedyne co pozostaje jak masz meldunek w PL to w Polsce poszukaj sobie banku i tam ulokuj kase mozesz tez otworzyc osobna ksiazeczke oszczednosciowa dla dziecka :) tylko nie w DE !!!

Gość gość
slyszalam ze polskie banki tez nie sa pewne, jak sie jest Harz-4 to oni nawet w zagraniczych bankach sprawdzaja.

Gość gość
poki co moga sie cmoknac w tylek :) banki polskie nie udostepniaja takich info szkopy moga pomarzyc niech lepiej szukaja u swoich niemieckich leni bo tylu co niemcow siedzi na zasilkach to auslanderzy przy nich to garstka

Gość gość
ja tez chcialabym ulokowac swoje oszcednosci w polski banku. Probowalam dowiadywac sie w PL czy np. arbeitsamt ma mozliwosc sprawdzenia czy mam oszczednosci w PL. Nikt tego nie wie. Skarbowka tez nie. Miesiecznie odkladam jakies 600-700 euro wiec troche sie nazbieralo. Narazie pracuje , ale kto wie co bedzie za pare miesiecy. Chcialabym kiedys kupic mieszkanie w DE.

Gość gość
Sami beda pytac o oszczednosci w jakimkolwiek banku, jesli sklamiesz, ze nie masz a sprawdza (na pewno) dostaniesz kare, zwrot zaplaconych juz pieniedzy, a sprawa laduje przed sadem.

Gość gość
jaj sobie nie rob :D najlepszy sposob to sejf w domu i moga mnie w tylek cmoknac z reszta te procenty co oferuja Banki sa tak smieszne ze mala strata

Gość przezorna
chyba pojde metoda naszych przodkow, czyli bede odkladala w skarpetke. metod na ulokowanie oszczednosci jest duzo, Versicherung, Sparbuch, Immobilien itd. ale zadne metody nie chronia przed Harz-4. ja teraz mam prace ale nie jestem pewna za 10-15 lat. zaoszczedze kilkanascie tysiecy euro i zostane Harz-4, wtedy nie dostane od Harz-4 bo bede musiala zyc za moje oszczednosci. inni ktorzy nie oszczedzali nic to dostana pieniadze Harz-4 natychmiast. niesprawiedliwe.

Gość gość
mi tez sie ta polityka nie podoba. Nie przepiepszam pieniedzy na glupoty, a jak zostane bez pracy to musze sama sie utrzymywac. Z mojej pensji jest odciagany podatek w razie dolaczenia do grona bezrobotnych. Jade na Wielkanoc do PL i zamierzam zabrac ze soba pare tysiecy i zdeponowac w polskim banku.

Gość gość
pytalam w banku i w skarbowcew PL. W niemieckich urzedach tego nie robie. Nikt oczywiscie nic nie wie.

Gość gość
czyli jak mam 24 lata to moge miec na koncie 3600?!!!

Gość gość
Na Sparbuch. Tak . Do tego każde dziecko do 18 roku życia może mieć na Sparbuchu 3100 ALE Sparbuch musi być założony na dziecko. Wszystko ponad kwotę z tabelki do skarpety. I nie wierz w pobożnezżyczenia że Finanzamt nie wyniucha oszczędności w polskim banku. Całkiem dobrze im się współpracuje ze skarbówką

Gość gość
Sorry, dziecko do 21 roku życia 3100,potem plus 150 za każdy rok życia

Gość gość
z drugiej strony trzymanie 10.000 euro w domu jest raczej niebezpieczne. Jezeli zalozylabym konto w Euro na mame mieszkajaca w PL i byla upowazniona do niego? co o tym myslicie?

Gość gość
A mama będzie mogła jakoś "udokumentować" takie wpłaty? Bo jak ma niespecjalnie wysoką emeryturę to też mogą się przyczepić polskie urzędy finansowe. Nie musi, ale może

Gość gość
A mama będzie miała jakąś "podkładkę" na takie spore wpłaty? Bo jak ma taką sobie emeryturę i nagle zaczną się jej na koncie pojawiać tysiące euro to mogą się polskie służby finansowe zainteresować . nie musi, ale może

Gość gość
moja mama pracuje, ale az tak duzych wplat nie bedzie mogla udokumentowac. Ja sama mam 2 konta w PL:w Euro i zl. Razem okolo 20.000zl. Nikt sie nigdy do tego nie przyczepil. Zasadniczo z jakiej racji ma sie urzad skarbowy interesowac?

Gość gość
Choćby z racji podatku

Gość gość
to co ja mam z ta kasa zrobic? konto w szwajcarii otworzyc czy zainwestowac w PL w nieruchomosc? i pozniej wynajmowac

Gość gość
Też mam ten problem Skarpeta

Gość gość
nie moge trzymac pieniedzy w skarpecie. Odkladam pieniadze na wlasne mieszkanie. dopiero jak uzbieram okolo 40.000 tys zamierzam dodatkowo wziac kredyt i cos kupic. Mam umowe o prace do konca lipca, a pozniej zobaczymy.

Gość gość
spokojnie wplac do Banku w PL i nie czytaj tych p*****l niemieckich co mozna a czego nie bo w tym kraju nawet oddychanie jest opodatkowane i ogolem nic nie wolno wedlug ich przepisow

Gość gość
niemcy to tak zj*********y kraj ze polska nawet biedna przy nim wydaje sie normalna tylko ludzie w PL coraz bardziej c****je

Gość gość
autorka pracuje na czarno, ale od niemcow bedzie sie domagac socjalu. Dla takich oszustow otworzyli granice, dziadow i kretaczow.

Gość gość
nikt tu nie pracuje na czarno, chodzi o zabezpieczenie oszczednosci r razie utraty pracy

Gość gość
c****j z niemcami ! pracuj na czarno zgarniaj kase od szkopow ile wlezie ! te k*****y wystarczajaco nakradli i narobili krzywd ludziom teraz czas odzyskac to co te sciery szkopskie zabraly :)

Gość gość
autorka pracuje na czarno, ale zaklada ze bedzie ssac podatnikow w********ic taka .

Gość gość
8.39 ty sie lecz z nienawisci albo spie/rdalaj z niemiec ku/rwo

Gość gość
sama s********j szmato! albo wyliz szkopom obsrane dupska wykorzystujcie tych jebcow niemieckich ile wlezie ! :)