Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przezorna

Niemcy, jak zabezpieczyc oszczednosci?

Polecane posty

Gość gość
Harz4 jest swiadczeniem ze skarbu panstwa, a wiec finansowanym przez ludzi pracujacych i placacych podatki. Celem tego swiadczenia jest zapewnienie minimum socjalnego, a wiec dachu nad glowa i jedzenia tym, ktorzy nie maja nic, aby nie glodowali i nie marzli. Nie miec nic to znaczy nie miec tez oszczednosci. Dlatego sluszne jest, aby ktos bez dochodow najpierw wykorzystal wlasne oszczednosci na swoje utrzymanie, a dopiero gdy bez oszczednosci stanie sie "potrzebujacym" w swietle przepisow, mial prawo do pomocy panstwa. Tak funkcjonuje pomoc socjalna w kazdym normalnym systemie gospodarczo-politycznym. Dobrze ze sa kontrole, aby takie stworzenia jak autorka tematu nie zyla sobie wygodnie i przyjemnie na koszt innych. A tak na marginesie : Polska i Polacy ciesza sie z pieniedzy z Unii Europejskiej ktore Polska dostaje obficie na finansowanie roznych projektow. Szkoda ze zapomina sie o fakcie, ze pieniadze Unii to w zasadzie pieniadze niemieckich podatnikow, a wiec ludzi ktorzy tu pracuja i placa - wystarczy bez emocji przeanalizowac dane finansowe Unii - tam widac, ktore kraje wiecej placa niz otrzymuja. POieniaddze dostac, wolac o jeszcze, a rownoczesnie psioczyc na Niemcow - gratuluje polskiej mysli narodowej i wiedzy gospodarczo politycznej Polakow. Nie wysilajcie sie aby mnie teraz zgnoic - jestem ponad to.

Gość gość
dokladnie, sa te szmaty co pracuja na czarno, ale jak chodzi o wyplate, to jak najbardziej ssa podatnika. wypier/dalac z nimi.

Gość gość
gosc z 8,56 zaloze sie ze siedzisz na lawce, plecak kolo ciebie i klniesz na niemcow :)

Gość Gosciowa22
"...Dlatego sluszne jest, aby ktos bez dochodow najpierw wykorzystal wlasne oszczednosci na swoje utrzymanie, a dopiero gdy bez oszczednosci stanie sie "potrzebujacym" w swietle przepisow, mial prawo do pomocy panstwa. " * Innymi slowy lepiej cale zarabiane pieniadze r/o/z/p/i/e/r/d/o/l/i/c, nie martwic sie wogole o przyszlosc swoja i swoich dzieci, a jak Ci sie noga podwinie to liczyc na to ze Ci "panstwo opiekuncze" pomoze..A jak sie upierasz ze chcesz byc zaradny, myslisz o przyszlosci, chcesz do czegos w zyciu dojsc i swoim dzieciom pomoc to radz sobie sam... :O Zeby nie bylo... nie jestem za tym zeby pomagac KAZDEMU ktory po ta pomoc lape wyciaga, ale warunkowanie pomocy tym stanem OSZCZEDNOSCI uwazam za normalne zlodziejstwo. GOOWNIANY SYSTEM ktory promuje obibokow i, leserow i zyciowych nieudacznikow :O Choc z drugiej strony zastanawiam sie jak mozna za te 360 euro przezyc ...? Chyba tylko pracujac na czarno ... wiec dodatkowo oszukujac :P * Ja na miejscu autorki wzielabym kredyt i kupilabym mieszkanie albo dom, nawet gdybym nie planowala na stale pozostac w Niemczech. Tego nikt jej nie zabierze a nieruchomosc zawsze mozna sprzedac.

Gość gość
Rozroznij dwie sprawy : zasilek dla bezrobotnych (Arbeitslosengeld) to swiadczenie z ubezpieczenia socjalnego (Arbeitslosenversicherung). Jego wyskosc zalezy od pobieranej przed bezrobociem pensji, od ktorej olacane bylo to obowiazkowe ubezpieczenie. W tej sprawie oszczednosci i majatek osoby pobierajacej to swiadczenie jest bez znaczenia - jak juz mowilam to swiadczenie z ubezpieczenia. Druga sprawa jest swiadczenie socjalne - Harz4 - "na przezycie". To wlasnie owa zapomoga na czynsz i jedzenie dla kogos, kto nie ma zadnych innych swiadczen, dochodow, oszczednosci. Tylko wtedy jestes z punktu widzenia prawa potrzebujacy. To ostatnia deska ratunku, aby nie glodowac i nie marznac na ulicy. Sluszne jest, ze dostaje sie ja dopiero wtedy, gdy jest sie bez wlasnych srodkow do zycia.

Gość gość
dla mnie problemem jest to, ze z mojej pensji jest odciagany podatek w razie pozostania bez pracy. Jak juz zostane bez pracy to mam sie sama utrzymac z wlasnych oszczednosci. Chyba rzeczywiscie zaczne, jak ktos wyzej napisal, przep*****lac pieniadze. Albo zaloze calej rodzinie w PL konta bankowe w Euro:)

Gość gość
ja slyszalam ze jak sie dostaje Arbeitslosengeld I to tez trzeba przyniesc zaswiadczenie o stanie konta. Dobry znajomy juz mi doradzal, zebym oszcednosci ukryla:)

Gość gość
Wlasnie z tego podatku, a wlasciwie ubezpieczenia otrzymasz zasilek dla bezrobotnych o ktorym pisalam poprzednio - zalezny od czasu pracy i twojej pensji, od ktorej odciagano to ubezpieczenie. W tym momencie twoje oszczednosci sa bez znaczenia - nawet z milionem na koncie otrzymasz bezproblemowo zasilek dla bezrobotnych. Dopiero gdy okres jego otzrzymywania sie zakonczy - nastepne swiadczenie to Harz4 - dla potrzebujacych bez wlasnych srodkow do zycia - tutaj trzeba najpierw zuzyc swoje oszczednosci, a dopiero potem nalezy sie ta zapomoga.

Gość Gosciowa22
Tak, wiem ze to dwie rozne zeczy .. ale i tak uwazam ze system jest mocno kulawy i niesprawiedliwy. * Ja akurat nie mieszkam w Niemczech tylko w innym kraju UE . U nas podobne zasady obowiazuja ludzi ktorzy sa na emeryturze : jesli masz niska emeryture mozesz dostac pomoc (minimum socjalne) ALE po Twojej smierc***anstwo "odbierze sobie te "pomoc" z Twojego majatku (mieszkanie/dom, samochod, konto bankowe...) Innymi slowy masz dwa wyjscia : ciezko pracujesz przez cale zycie zeby na starosc byc samowystarczalnym, albo masz wszystko gleboko w tyle i wiesz ze na starosc i bedziesz zyl na koszt panstwa... Nic posredniego nie wchodzi w gre bo Cie po prostu oskubia :O

Gość gość
nIemcy daja wstepnym co za bzdura ze zabiora, skad ty jestes ? j

Gość gość
W tym momencie twoje oszczednosci sa bez znaczenia - nawet z milionem na koncie otrzymasz ---- wez dziecko cos na wstrzymanie :D

Gość przezorna
w polskich bankach tez sprawdzaja.

Gość gość
i dobrze te szmaty pracujace na czarno wezma za morde.

Gość przezorna
wyzywacie mnie ze jestem pasozytem i chce zyc z pieniedzy uczciwie zarabiajacych niemcow. napisze wam tak: nie mam wyzutow sumienia. niemieccy politycy sami stworzyli zly system pracy. Minijob, lehfirmy, brak najnizszej krajowej, brak stalych umow o prace tylko czesto przedluzane i przedluzane., Arbeitsamt wysyla do gownianej pracy. wiec nich potem nie narzekaja ze ludzie wola Harz-4 niz gowniana prace.

Gość gość
gowno dostaniesz jak pracujesz na czarno, to chyba jasne ?

Gość Gosciowa22
"co za bzdura ze zabiora, skad ty jestes ?" * Do mnie to pytanie ?

Gość przezorna
Harz-4 nie zabiera nikomu oszczednosc,i tylko kaze z nich zyc a jak sie skoncza to dopiero dostanie sie zasilek. opowiedzialam o mojej sytuacji kolezance w pracy (niemce) ktora jest w podobnej do mojej sytuacji materialnej. ona nie oszczedza, wszystko wydaje na zachcianki i niczym sie nie przejmuje. jesli kiedys w zyciu obie starcimy prace to ona dostanie natychmiast Harz-4 , a ja bede musiala zyc z oszczednosci.

Gość gość
przezorna piateczka c****j im w te tylki niemieckie a zasilek fajna rzecz :)

Gość gość
wyzywacie mnie ze jestem pasozytem i chce zyc z pieniedzy uczciwie zarabiajacych niemcow. napisze wam tak: nie mam wyzutow sumienia. niemieccy politycy sami stworzyli zly system pracy. Minijob, lehfirmy, brak najnizszej krajowej, brak stalych umow o prace tylko czesto przedluzane i przedluzane., Arbeitsamt wysyla do gownianej pracy. wiec nich potem nie narzekaja ze ludzie wola Harz-4 niz gowniana prace. //// da hast du recht ! niech placa a te swoje oferty pracy w tylki wsadza albo sami ida i zapieprzaja za grosze a do autorki ....nic zadnych pieniedzy nie trzymaj w bankach szkopskich bo ci fiskus kazdy cent kaze zwracac z rocznego oprocentowania a dwa im mniej wiedza szkopskie pomiota tym sa zdrowsi :)

Gość gość
ja jakos strasznie nie oszczedzam. Wydaje tez pieniadze na zachcianki, ale i tak pol wyplaty mi zostaje. Nie mam dzieci, wiec pieniadze zarabiam tylko na siebie. Moi znajomi w pracy przejadaja spore kwoty albo maja duze mieszkania. Ja z domu wynioslam zamilowanie do oszczedzania:)

Gość gość
c***a warte jest oszczedzanie dorabianie sie wyjezdzanie i robienie wszystkiego tylko pod kase bo kiedy sie zachoruje a potem czeka na smierc w szpitalu dopiero wtedy widzi sie ze to wszystko nie ma zadnego sensu

Gość gość
tak samo sie czeka na smierc w polse

Gość gość
to po co c****eniadze ? chcesz je do grobu zabrac? tam nie ma juz nic sam sobie odpowiedziales

Gość gość
moze umre jutro, a moze za 20 lat. Poza tym moja rodzina jest upowazniona do moich kont bankowych. Do grobu pieniedzy nie zabiore, ale zostawie je dla bliskich.