Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jaka wage i ile cm mialy wasze dzieci jak sie urodzily

Polecane posty

Gość gość
O matko u was w Polsce musza inaczej mierzyc dzieci .Co wy macie chinska skale :D W krajach Europejskich standart to 48cm dla dziecka a 52 czy 53 to juz duze dziecko.I wcale takie duze dzieci nie sa w Polsce.Zastanawiam sie jak mierza te dzieci w Polsce.A i jeszcze jedno o dziwo potem nagle to dziecko co sie urodzilo 60 cm+ to w pol roczku mierzy 70 czy 74cm .To u mnie dziecko 8cm to uroslo w 2m .Wynika z tego ,ze rodza sie wielkie a potem nie rosna :D

Gość gość
Już dajcie spokój. Przecież to dziecko może wzrosnąć z tego. Podam wam przykład mojej bratanicy, cały czas jest karmiona piersią. Na pół roku ważyła 10 kg i 70cm, ubranka nosiła na 80 cm. Teraz ma rok, waży cały czas tyle samo tylko rośnie. Już widać, że jest dużo chudsza. Wcześniej miała pełno tłuszczyku, wałeczki, lekarz nic nie mówił skoro jest tylko na piersi. Teraz chodzi, je inne pokarmy, już z niej dziewczynka w sam raz. Urodziła się duża, ważyła 4120g i miała 62 cm. Moja za to urodziła się drobna, ważyła 2800 i 52 cm, na rok życzyła 9,5 i miała jakieś 82 cm. Teraz ma prawie 4 lata, waży 15 i ma 106 cm.

Gość gość
zgadzam się moje starsze dziecko miało niby 51 centymetrów a drugie 52, gdzie te 52 tak naprawdę miało mając 3 miesiące a zmieniłam ubrania na większe, które po urodzeniu były jeszcze za duże. Więc po ubraniach i na oko dziecko urosło a na cm nie ;)

Gość gość
mierzą po wszystkich krzywiznach, dziecka nie prostuje się, więc zwiększa się długo przez kolana itd

Gość gość
Ta.. zrzuci... ciekawe. Nie zrzuci..jeśli już to zacznie wolniej przybierać. Ale nadal przybierać będzie! Znałam półroczne niemowlę ważące 10,5kg.. w wieku 2 lat ważyło już powyżej 20.. i potem coraz więcej. Jeśli sposób żywienia będzie prawidłowy to owszem waga powinna zastopować, ale tak czy siak dziecko od urodzenia do roku (takie z wagą urodzeniową 3300-4000) powinno przybrać około 6kg (te poniżej 3kg ciut więcej, te powyżej 4kg-mniej). Twoje dziecko ma 6 miesięcy i przybrało już 6,5 kg.. to jest ponad kilogram miesięcznie, gdzie przyrost wagi po 3 miesiącu powinien być już niższy!! Poza tym: kiedy zacznie chodzić??? Za 5 miesięcy? Za 7? Za 8? Wiesz ile do tej pory zdąży przybrać? JAk dalej będziesz go tak karmiła, to zanim zacznie chodzić to pewnie z 14 kg osiągnie. Dziecko się karmi co 3-4 godziny. Nie częściej. Nie daje mu się słodkich granulowanych herbatek. Obiad, deser, mleko ze 2-3 razy, kaszka bez cukru. Do picia w tym wieku to woda. A nie, karmienie na okrągło.

Gość gość
pierwsze dziecko: córka, 55cm, 3800g, 41tc drugie dziecko: syn, 53cm, 2600g, 40tc

Gość gość
W 40 tc,4kg i 59 cm. Jak mial 4 miesiace to mial 70 cm ale wazyl 7 kg.teraz ma rok,na stojaco ma 80 cm(jakby byl mierzony tak jak w 4 miesiacu to na pewno bylby dluzszy,wiadomo,ze jak dziecko stoi to np.ma nozki ugiete.),nosi ubranka na 92-98 i nie wiem czy do 11 kg juz dobrnal;) ostatnio wazyl 10,5 kg. Wiec mama polroczniaka z taka waga to mama chyba "giganta"?

Gość gość
Kurcze a ja jestem w 39 tc i wg usg wychodzi około 3800 ... a ja sama taka mała jestem

Gość gość
Mi też się zdaje, że źle mierzą. Przykładają miare od głowy i tak przez całe dziecko. Ale u mojej było raz, że przez 3 miesiące niby tylko cm urosła, jak zapytałam, to lekarz powiedział, że może źle była zmierzona. Zawsze się pytali jaki rozmiar ubranek nosi.

Gość gość
pierwsze dziecko - 36 tc, 2840g, 55 cm drugie dziecko - 37 tc, 2360 g, 49 cm

Nikt mi nie bedzie gadal jak mam odrzywiac dziecko stosuje sie do zalecen i to wystarczy.a ze akurat taki przypadek moj maz tez tyle wazyl jak mial polroku a teraz 60kg i 180 ma duza niedowage wiec...nie zawsze kazdy przypadek jest taki sam..

Gość gość
42 tc, 3600 i 55 cm - córka :)

Gość gość
Z czystej ciekawosci pytam jak to jest z tymi pomiarami dlugosci noworodka. Odnosze wrazenie,ze sposob pomiaru jest rozny w roznych krajach. Gdzies znalazlam informacje, ze w Polsce mierzy sie dzieci do palcow stop (nonsens!). Moja corka urodzila sie we Wloszech i widzialam jak ja mierzyli- mieli taka dluga linijke z "daszkiem", ktory przykladali do glowy lezacego dziecka i takim samym suwaczkiem od dolu dojezdzali do piety wyprostowanej nozki

Gość gość
Mierzy sie w tym wieku po krzywiznach,i chyba dobrze u mnie mierzyli,bo zawsze zgadzalo sie to z rozmiarem ubranek. Urodzony 59 cm nosil 62,szybko przeszel na 68. Jak skonczyl 3 miesiace to nosil 74 a mierzony po krzywiznach 70cm. 68 bodziaki nie dopinaly sie w kroku i mialy za krotkie rekawki. Teraz na stojaco jest krotszy niz po krzywiznach,po krzywiznach ma kilka cm wiwcej,ale to normalne.

Gość gość
40 tydz. 3800, 58cm

Gość gość
heheh to w takim razie juz rozumiem na czym polega roznica.Moj synek urodzil sie w Uk i mial 52cm i pielegniarki byly zdziwione ,ze taki duzy jest.Tutaj tez sie prostuje nozke a kladzie sie na takiej matce z cm. A w 2m mial 58cm i 4m2t 65cm.

Gość gość
41tydz - chłopczyk 58cm, waga 4300 i poród sn:)

Gość Aguszna
Moja córcia urodziła się dzień po terminie. Waga 4850g i 59cm

Gość gość
syn 3650g, 54cm, 39tc. Ale ja bym się nie przywiązywała do pomiarów długości ciała. Widziałam jak to robią i to pozostawia wiele do życzenia. Błąd pomiaru bym określiła tak na +/-5cm.

Gość gość
Aguszna a ile taraz wazy ile ma mc

Gość gość
40 t.c. Waga 4170 g Wzrost 60 cm Dziewczynka.

Gość gość
42 tydzien. 4820 ,57 cm. Obecnie ma prawie 4 latka i wazy od 3 lat tyle samo;) 19 kg. wczoraj kupilam ubrania na 5/6 lat, to chybs w Polsce na 114 cm, a niezla byla kluska:-) i na pewno nie przekarmiona, wrecz na odwrot, moje dziecko moze caly dzien na kromce chleba jechac...

Gość gość
40 tydzień- chłopiec 4200 g. 59 cm

Gość gość
42 tydz. 3950 64cm 5pkt posladkowo dziewczynka

Gość aniabania24
córka 4700 kg i 59 cm w 39 t.c. teraz ma 4 latka i waży 15 kg

Gość gość
41 tydzień, waga 3100, wzrost 52 cm

Gość gość
40 tydzien 57cm wzrostu i 3200 kg, synus

Gość gość joanna
1. còrka 41 tydz. 3750 ,54 cm 2. syn 40 tydz. 3250, 54 cm 3. còrka 40 tydz. 3450, 54 cm

Gość gość
Mój urodził sie w 41 tyg 4400 gr i 59 cm . teraz ma 8 miesiecy wazy 11 kg mierzy 74 cm a ciuszki nosi nawet na 86 cm i wygląda zupelnie normalnie , wszystko jest ok wiec nie przesadzajcie niektore dzieci sa wieksze ale niekocznie sa grube ;)