Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tuto

zasilek chorobowy w ciazy POMOCY

Polecane posty

Gość tuto

Witam. Jestem w 3 miesiacu ciazy a pracuje 6 miesiecy. Mam taka sytuacje ze lekarz przymusowo wysle mnie niebawem na zwolnienie lekarskie do rozwiazania. Dzwonilam do zusu zeby dowiedziec sie jak wyliczaja zasilek chorobowy w ciazy. Teraz mam podniesiona pensje i ze sredniej wychodzi mi 600zl mniej w porownaniu do teraz co dostaje. Teraz moje pytanie... Czy jesli pojde teraz na tygodniowe zwolnienie to zus bedzie liczyl srednia od ostatniego zwolnienia? Tak slyszalam ale juz nie od zusu i czy licza od ostatniego zwolnienia jeszcze przed ciaza czy tez w ciazy?

Gość gość
Średnia z całego przepracowanego roku.

Gość tuto
Chodzi o to czy bedzie liczyl juz srednia od ostatniego zwolnienia jak juz pojde na dlugi okres zwolnienia

Gość tuto
Wiem ze ostatnie 12 miesiecy ale slyszalam ze jesli w ciagu tych ostatnich miesiecy idziesz na l4 to te miesiace sie zeruja i licza miesiace od ostatniego zwolnienia... Czy to prawda?

Gość gość
Nieee :/ zerują się jeśli zmieni się wymiar czasu pracy i stawka

Gość tuto
Przyklad: pani jola w ciagu 12 miesiecy chorowala jeden raz. Po powrocie ze zwolnienia za 2 miesiace zachodzi w ciazy. w 3 miesiacu ciazy idzie na 6 miesieczne l4. I z tego co ja sie orientuje srednia wyluczaja od tego miesiaca kiedy pani jola byla ostatni raz na zwolnieniu... Ale jak to jest kiedy ktos idzie w trakcie ciazy na tydzien zwolnienia a pozniej wraca do pracy i udzie znowu na dluzsze zwolnienie to tez wyliczajaja od ostatniego zwolnienia srednia czy juz w czasie ciazy ostatnie 12 miesiecy?

Gość tuto
Moja szwgierka miala tak ze liczyli jej od ostatniego zwolnienia bo w ciagu ostatnich 12 miesiecy korzystala z zasilku. Wiec to musi byc prawda

Gość tuto
Niech ktos podpowie

Gość gość
Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu.

Gość gość
33 dni w roku płaci pracodawca, więc to pracodawca wypłaci Ci chorobowe a nie Zus, no chyba, że w ciągu tych 6 miesięcy już wykorzystałaś to 33 dni.