Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gruszkaa30

AWANTURA PRZY KASIE PIERWSZEŃSTWA! Czy postąpiłam właściwie?

Polecane posty

Gość gość
Gruszkaa30 "mam prosic i pytac czy mi ustapia w kasie pierszenstwa??!!" Bingo! Tak wlasnie zachowuja sie ludzie kulturalni :D

Gość gość
Na ciaze sie, panciu, nie umiera. swiadomie chyba zdecydowalas sie na taka liczbe potomkow i z tak mala roznica wieku. A mi odkleja sie siatkowka, co grozi utrata wzroku, za miesiac mam operacje i ta sytuacja nie jest moim swiadomym wyborem, jak Twoja obecna ciaza i niegrzeczne dzieci.

Gość gość
A ja tak sobie myślę, że kobietki w ciąży i dzieciaczkami poszłyby do sklepiku "U Zbyszka" czy innej Boguśki i kupiły co trzeba w dwie minuty :D

Gość gość
Nie masz stanąć i powiedzieć: Dzień dobry pani, jestem w ciąży z dwójką dzieci, to jest kasa uprzywilejowana, mam pierwszeństwo. Uśmiech. Takie to trudne? Jak masz jedną osobę przed sobą, która wyjęła już zakupy, po prostu poczekaj. Jak kolejka jest duża to każdego się nie będziesz pytać nie? Jedne chamy nie chcą widzieć a inni po prostu nie widzą cię, bo nie mają oczu dookoła głowy. Idziesz do sprzedawczyni i mówisz: - Dzień dobry, jestem w ciąży czy obsłuży mnie pani bez kolejki? Na 99% cie obsłuży bez gadania. Jak kogoś obsługuje, czekasz aż skończy bo chyba nie wykasuje z kasy kogoś i nie każe mu zakupów odłożyć do wózka, żeby cię wziąć obsłużyć już teraz. Czekasz. Nie wdajesz się w dyskusje z chamami. takie to trudne? ile masz lat ze ty nie wiesz jak się zachować z kulturą? Takie rzeczy przedszkolaki uczą rodzice i nauczyciele. Ja miałam okres ostatnio i prawie tam "mdlałam" a miałam sok i bułki. Podeszłam do sprzedawczyni i poprosiłam żeby mi nabiła bez kolejki bo zaraz zemdleję. Byłam blada jak papier. Nie było problem, nikt się nie darł i nie rzucał bo nikomu się nie wryłam na silę kiedy wypakowywał zakupy.

Gość gość
Ja zamiast wpychać się przed nią to po prostu zapytałam czy mogłaby mnie przepuścić bo jestem w ciąży a to kasa pierwszeństwa.

Gość gość
Dziunia slodka, kasa pierwszenstwa nie jest dla ciezarnych jedynie. One sa "dokoptowane" do inwalidow :D Ja mam chory kregoslup i grupe inwalidzka. I co? Masz prawo wlezc przede mna? Nie :D A na pierwszy rzut oka nie wygladam na osobe chora. Ale jakbys mnie poprosila jak czlowiek czlowieka to bym cie przepuscila. Z grzecznosci a nie z obowiazku. Dociera do ograniczonej lepetyny?

Gość ex_debill_konkubina
wniosek jest taki, że chyba więcej niż jedna osoba tutaj ma problem sformułować swoją prośbę stanowczo i grzecznie - tak, żeby nikogo nie urazić, a wzbudzić pozytywne uczucia i jednocześnie nie czuć się poniżonym, jak się nie ma wiecznego focha, pretensji do wszystkich i zadartego nosa to nie jest trudne:)

Gość Gruszkaa30
Do Tesco mam bliżej,niż do Zbyszka,a "u Kryśki" upadło przez Tesco:-) Strasznie Was boli moja ciąża i moje dzieci. O kulturze piszą mi ludzie,którzy moje dzieci nazywają bachorami a mnie babą w ciąży i "mają gdzieś fakt,że natrzaskałam sobie dzieci" to się nazywa kultura

Gość gość
Poraziła mnie Wasza Wysoka Kultura ;-) Powtarzam po raz enty,dla tych co czytają bez zrozumienia - kobieta sama potwierdziła ze niej est inwalidką!

Gość Gruszkaa30
ta wyżej to znów ja

Gość aniyama
guzik prawda że za komuny kobiety w ciąży stały w kolejkach, otóż stały,ale w kolejce tej uprzywilejowanej to było mniej więcej tak, 3 osoby ze zwykłej i 1 z uprzywilejowanej sama korzystałam wszędzie z pierwszeństwa, w autobusie, w sklepie itd

Gość gość
Ja cię nie obrażam więc wypraszam sobie, nazwałam cię jedynie chamką bo wpisujesz się w definicje wiec co mam udawać że nią nie jesteś? A Boli mnie co najwyżej twój poziom i kolejna osoba z chamstwem na twarzy w tym kraju. No i co z tego, że nie jest inwalidką? Że nie jest to jej się kultura nie należy?

Gość Gruszkaa30
Cofam pytanie i zamykam temat. Nie będę się kłócić o chore kręgosłupy i mroczki przed oczami,bo każde ma swoje problemy i dolegliwości. Raz w życiu skorzystałam z należnego mi przywileju, może nie w najlepszym stylu,ale cóż stało się, jednak właśnie skończyły się moje wyrzuty. Sądząc po reakcjach tutaj,na pewno ustąpiłybyście mi miejsca,nawet gdybym bardzo kulturalnie błagała. Wyraźnie odstaje poziomem kultury od większości kafeterianek,dlatego dobranoc :)

Gość ex_debill_konkubina
ja pytałam już dwa razy (jednego posta ktoś zmoderował) - czy zbawiło cie te parę minut?

Gość Gruszkaa30
nie,nie zbawiloby mnie ale zadam pytanie w drugą stronę,czemu ma być mi głupio z powodu kobiety, która wymusza nienależne jej pierszeństwo?

Gość Gruszkaa30
Dla mnie takie kasy to świętość, podobnie jak miejsca parkingowe dla inwalidow. I co jak bym stanela na miejscu dla inwalidow a skarzylby sie inwalida,to byscie krzyczaly -"ee tam facet co Cie zbawi kilka metrow,mozesz sobie przejsc"!

Gość ex_debill_konkubina
nie do końca tak postawiłaś problem w swoim pierwszym poście, ale jeśli przez kilka minut nic by się starsznego nie wydarzyło to coż... już wszystko wiadomo

Gość gość
Jakie wymusza? Co ty opowiadasz. Poszła do kasy bo była wolna. Nie jest jasnowidzem że zaraz pojawisz się ty uciemiężona ciężarna. A skoro się juz wypakowała to ludzka życzliwość nakazywała poczekać. A gdyby w dłużej kolejce ktoś byłby już nabijany na kasę też byś się wryła bo ty 3 minut nie będziesz czekać? To nie świat kasa, tylko zwykła kasa z pierwszeństwem. Czyli ma po prostu ograniczyć czekanie inwalidów i kobiet ciężarnych w długich kolejkach. Wiesz co to jest długa kolejka? Nie jest zakazana dla zwykłych ludzi. A gdyby pani była inwalidką, przecież ty się najpierw wyryłaś a potem pytałaś. Az strach pomyśleć jakby tam znalazły się wszystkie te chamki co tu piszą, pozabijałybyście się tam która ma bardziej zagrożoną ciąże, która ma więcej hemoroidów itd :D

Gość gość
Powtarzasz sie autorko,ze raz w zyciu chcialas skorzystac z tego przywileju.Chociaz to dziwne,jako,ze trzecia ciaza,ale coz,jakby brak doswiadczenia :D

Gość gość
Osoba z 21.10 podsumowala temat w sposob doskonaly :-) Zgadzam sie w 100%.

Gość gość
A ja mysle, ze osoby, ktore najezdzaja na Ciebie autorko, albo niegdy nie byly w ciazy, albo beda w niej nigdy nie spotkaly sie z chamstwem bedac w tej ciazy, albo ciaze znosza na tyle dobrze, ze im stanie (nie spacerowanie po sklepie, a stanie w miejscu) nie przeszkadza. Niestety,ale w wiekszosci przypadkow zarowno w pierwszej, jak i drugiej ciazy do kasy pierwszenstwa dostawalam sie nie po milej gadce i prosbe, ale po krotkim rzeczowym komunikacie, ze to kasa pierwszenstwa i mam prawo byc obsluzona poza kolejnoscia. To samo w labolatorium - tabliczka wisi jak wol na drzwiach: ciezarne i osoby na krzywa cukrzycowa wchodza poza kolejnoscia - za kazdym razem jak pod labo pojawia sie ciezarna, dantejskie sceny. Sorry, ale emeryci chyba nie rozumieja, ze czlowiek w ciazy, tez pracuje, a badania zrobic musi i nie moze przyjsc innego dnia.

Gość gość
A była z twojej strony ta miła gadka czy po prostu stwierdziłaś że i tak nie dostaniesz się wykazując się kulturą wiec na wszelki wypadek wypaliłaś z grubej rury?? Obstawiam to drugie. Ja zawsze przepuszczam nawet tam gdzie nie muszą i cz esto spotykam się z miłym odzewem w drugą stronę no ale jak chamskie mruki nic od siebie nie dają to co się dziwią że nie dostają łatwo życzliwości innych a nawet chamstwo? Chamstwo prowokuje chamstwo.

Gość gość
Byłam w ciąży, ale nigdy nie postępowałam tak chamsko jak autorka. Zawsze pytałam czy zostanę przepuszczona i nikt mi nigdy nie odmówił :).

Gość gość
No wlasnie dobrze napisalas: chamstwo powoduje chamstwo. Jak usmiechem nie pomagalo, to konkretnym komunikatem dzialalo. Dlaczego mam byc mika dla kogos, kto usilnie probuje nie zauwazyc mnie i mojego brzucha. A wiem, bo ciezarne nie maja prawa robic zakupow, powinny lezec w domu do gory brzuchami i zakupy przez internet robic, zeby nie blokowac kolejek.

Gość gość
Ja tylko raz skorzystałam w ciąży z kasy pierwszeństwa. Stanęłam grzecznie na końcu kolejki ale po chwili zawołała mnie kasjerka. Jakoś głupio mi było wtryniac sie przed wszystkich, jeśli juz to spytalabym czy mogę skorzystać z pierwszeństwa. W ogóle w ciąży miałam mały brzuszek.

Gość gość
wszystko zależy od wychowaina dzieci moje dzieci jak widzą osobe starszą od siebie, natychmiast wstaja w tramwaju, kobiete w ciązy zawsze przepuszczą, nawet się nie zastanawiaja i ja robię to samo, chciaz mam 45 lat, ale jak ktoś mi w autobusie wygląda na starszego, zawsze ustepuje miejsca nie róbmy na wzór zachodu, tam każdy sobie rzepkę skrobie i ma w doopie innych zawsze słyneliśmy z kultury i poszanowania dla słabszych, wychowujmy w tym duchu swoje dzieci

Gość wifigdańsk
autorko nie przejmuj się tutaj wpisami osób ktore nigdy nie były w ciąży i nie wiedzą jak to jest. latwo tak wszystkich krytykowac tylko moze najpierw samemu sprawdzić jak to jest fajnie i wygodnie w ciąży. ciaza to szczegolny stan i naprawde kobieta promienieje ale i sa dolegliwosci-dlatego tez sa wlasnie kasy pierwszenstwa. moim zdaniem postapiłas moze nazbyt energicznie,wpychając się przed tą panią ale bez przesady,nic się tamtej kobiecie nie stało,ona miala full zakupów i stała w kolejce w ktorej nie powinno jej być-tak wiec prawo jest po twojej stronie i moze tylko zareagowałas nazbyt g***townie no ale moze nie było wyjscia skoro ona zaraz by miala byc kasowana i zajełoby to sporo czasu,wiec tak zareagowalas ,czasami trzeba bronic swych praw ostrzej,niż tylko dyplomacja a ta sytuacja wlasnie tego wymagała. ja kiedys mialam podobnie- w realu. co prawda nigdzie się nie wepchałam ale stanełam do kasy dla uprzywilejowanych z wozkiem z niemowlęciem ( przy kasie znaczek z kobietą w ciaży, z małym dzieckiem i dla osób niepełnosprawnych-na wózkach onw.). a przede mną-jakas ok.19-20 l. panna ot tak,stała sobie bo tam byla najmniejsza kolejka. oczywiscie mogła byc w początkowej ciazy albo po operacji i słaba itd no ale nie wygladało na to. wiec grzecznie się zapytałam "czy pani nalezy do grupy uprzywilejowanych,widniejących na tej tablicy przy kasie?". a ona się tak speszyła i od razu bez słowa uciekła. a dodam,ze mi dziekco bardoz marudziło bo jako niemowlak nie chciało byc w wozku (potem to się zmieniło) i gdyby grzecznie leżało to bym nic nie mowila ale niestety-trzeba miec troszeczkę wyobrazni i pomyslec ze stawajac na miejscu dla osób o okreslonej grupie a nienależąc do tej grupy,tak naprawde blokujemy miejsca tym naprawdę potrzebującym.

Gość gość
Ja miałam ogromny brzuch w ciąży (masywne wielowodzie) ale czułam się znakomicie i rzadko prosiłam o pierwszeństwo. Za to prawie zawsze ktoś mnie wpuszczał, chyba ludzie się bali że zaraz zacznę rodzić. Dwa czy trzy razy poprosiłam o wejście bez kolejki i spotkałam się z bardzo pozytywnym odzewem, że naturalnie bez kolejki mam iść i jeszcze czy nie mam ochoty się czegoś napić czy coś. Zawsze grzecznie dziękowałam, bez względu czy ktoś sam proponował, czy nie. Nigdy by mi nie przyszło do głowy żeby się wpychać komuś, czy być chamską z tego powodu. W sklepie zaś nigdy nie korzystałam z pierwszeństwa, bo skoro czułam się na tyle, żeby do sklepu iść, łazić między półkami to i postać 5 minut mogłam.

Gość ex_debill_zaryczy_soon
ale czy kasa z pierszeństwem oznacz, że nikt inny nie ma prawa być przy niej obsłużonym? bo wydaje mi sie, że to by było trochę bez sensu - siedzi kasjerka i czeka na niepełnosprawnego, albo cięzarną, jak gdzie indziej kolejki? to tak działa?

Gość gość
od razu zaznaczę, że nie jestem w ciąży, ani nie mam dzieci, ci co krytykują autorkę chyba sami są niewychowani i ładują się do takich kas. Kasa pierwszeństwa to miejsce gdzie obsługiwani BEZ KOLEJKI powinni być niepełnosprawni, kobiety w ciąży i z małymi dziećmi, jeśli ktoś jest pełnosprawny to po co w ogóle podchodzi do tej kasy? nie zawsze da się ustąpic miejsca, np w sytuacji, kiedy kasjer już zacznie taką osobę obsługiwać a ci, którzy powinni być obsłużeni bez kolejki czekają. Według mnie ludzie podchodzą do takich kas bo zazwyczaj jest przy nich mała kolejka i jest to zwykłe cwaniactwo i chamstwo, taka kasa powinna być zarezerwowana tylko dla tych konkretnych osób, które powinny się przy niej obsługiwać i tyle, a sytuacje, w których ciężarna musi przy takiej kasie prosić o obsługę bez kolejki osoby pełnosprawne? to jakaś kpina, przy zwykłej kasie owszem, ale przy tej takiej takie sytuacje nie powinny mieć miejsca