Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieogarniając

GLUPIE TEKSTY POLSKICH PIOSENEK

Polecane posty

Gość gość
Ale jaka Ewa ? Przecież to JOLKA !!!! Nie płacz Ewka to piosenka Perfectu!!!

Gość gość
a na koniec ewa powinna wystapic w programie dlaczego ja ? :)

Gość gość
Jola miała dziecko, które spało czujne jak ptak i słyszało jak mamusia się dyma, więc autor prosi "niechaj Bóg wyprostuje mu sny". A mąż lubił sobie wypić.

Gość gość
Jolka miało być a nie Ewka , sorry :P

Wy lepiej nie googlujcie tlumaczen piosenek bo sie osmieszacie :o Fanka Rihanny absolutnie nie jestem, ale 'Umbrella' ma jasny przekaz, nei chodzi o zadna parasolke, tylko o ochrone, pomoc sobie nawzajem w trudnych chwilach :o

To samo 'im wiecej ciebie tym mniej' jest calkiem prosto zinterpretowac, oczywiscie nie wiadomo o co dokladnie chodzilo autorowi, ale moze to byc cos w stylu chociazby 'im dluzej jestesmy razem, tym bardziej sie od siebie oddalamy' itp itd. :o

Gość gość
No tak, głębokie przekazy piosenek rihanny podkreślają jej ambitne teledyski, które powinny być puszczane w tv dopiero po 22.

Gość gość
Głęboka piosenka Rihanna to s&m :D. Co do Kukulskiej zgadzam się i pisałam o tym wcześniej. Zresztą Black and White też proste.

Gość gość
ciasteczkowa_mi>>>>>> zawsze musi jakas zrzedliwa kurfffa przyjść :o obserwuje cię od dawna strasznie upierdliwa jesteś, wiecznie ci coś nie pasuje czyżby frustracja życiem? Może jakąś piosenkę napisz

Gość gość
jedną z moich ulubionych to "orła cień". Niektórym to jednak nie powinni pozwolić pisać tekstów.

Gość nie wiem czego
sie czepiacie, teksty które przytaczacie są proste w intepretacji.P prostu nie jestescie zbyt rozgarniete, zeby móc pojąc słowa piosenek

Gość gość
Muzyka jest do sluchania, teksty odgrywaja drugorzedne role. A jak komus sie to nie podoba to niech sie przerzuci na literature albo poezje spiewana. To samo dotyczy calej sztuki. Widzac piekny obraz poprostu sie nim delektuje, nie musze znac sie dokladnie na analizie i calej histori sztuki. Muzyka, fotografia, obrazy graja na ludzkich emocjach. Tak samo jak literatura, tylko w troche inny sposob. Muzyka to uczta dla ucha, obrazy dla oczu, a literatura dla ducha. I tyle w temacie

Gość gość
kolejna wisienka : Ira-Oni zaraz przyjdą tu: Jak ładnie Ci w tej sukni, Oni zaraz przyjdą tu Jak ładnie Ci w tej sukni, Oni zaraz wezmą mnie Lubiłaś światło świecy - będziesz miała świece dwie Na pewno masz mi za złe, że ten właśnie wziąłem nóż Na pewno masz mi za złe, Oni zaraz przyjdą tu Wiem nóż ten był do chleba, Oni zaraz wezmą mnie Nie powiesz ani słowa, Oni zaraz przyjdą tu, nie, nie Nie powiesz ani słowa, Oni zaraz wezmą mnie, ja wiem Wiem, nóż ten był do chleba, już nie będziesz zdradzać mnie Nie, nie, nie, o nie

Gość gość
Ale ja sie nie czepiam tekstów rihanny tylko czy te piosenki byłyby tak popularne gdyby nie odpowiednia promocja? Raczej nie. I nie rozumiem po co w takim razie takie świetne piosenki same w sobie podkreślać takimi tandetnymi, wulgarnymi wręcz teledyskami.

Gość nie wiem czego
no i co w tej piosence IRY złego > Ludzie , zero czytania ze zrozumieniem > Piosenka mówi o gościu w amoku, ktory postanawia zabić swoja kobietę za rzekome zdrady . Co w tym smieszneg lub niezrozumiałego ?

Gość gość
lubilas swiatlo swiecy-bedziesz miała dwie....no proszę cie.... można pisać o morderstwach ale to jest komiczny tekst-zabije cie nozem od chleba,,,dobrze ze nie skrobaczką od ziemniaków !

Gość Sorenti
Nr 1 w opisywanej przez Was kategorii to piosenka zespołu Lemon - życie jest małą ściemniarą....jak to słyszę, to nóż w kieszeni mi się otwiera. Albo Perfekt: "zaciskam palce w pięść i idę coś zjeść..." Andrzej Piaseczny: "Nowe życie na śniadanie Pozwól że Cię nim nakarmię Szczęściem nie bój się nakruszyć Wypełnijmy nim poduszki" Ania Wyszkoni: "Zamieszkałam Cię w sobie na co dzień Zamówiłam już lampę i sofę Ustawimy je gdzieś w mojej głowie Nie zabłądzisz już" Długo by wymieniać....

Gość nie wiem czego
komiczny byłby , jakby napisal o skrobaczce do ziemniakóW. Kazda rozgarnieta osoba wie o co autorowi chodzilo, zazwyczaj ma sie w domu nóź do chleba, ktory gdzies na wierzchu lezy.Ile to modrerstw odowmych popelnianych jest za pomoca noza kuchennego ?

Gość gość
dla mnie muzyka jest wazna, jak ona mi się nie podoba to i najlepsze słowa nie pomoga , ale to działa w druga strone, beznadziejne słowa potrafią zepsuc piękno muzyki samej w sobie, wiec sorry ale i tekst i muzyka sa ważne!! i nie myl muzyki z piosenka bo to zasadnicza roznica, sluchac to możesz sobie muzyki powaznej, tam nie spiewaja ale gdy spiewaja i lubie kiedy piosenka jest o czyms , a nie wypociny narabanego autora tekstu .... potem się dziwia ze ludzie plyt nie kupuja!

Gość gość
ja "uwielbiam" te polskie piosenki pisane pod gniot-komedię i tak mamy małą ściemniarę, nie kłam kochanie, coś tam doda spiewała do kac wawy, kukulska och karol - to dopiero łopatologia bo MUSI być takie prymitywne nawiązanie do filmu np tytuł filmu nie kłam kochanie więc****iosenka musi tak lecieć bo głupi widz moze nie załapać

Gość gość
Nie ma nic zlego w tekscie iry. Liryka to jest specyficzna forma tekstu. Czasami jest to strumien swiadomosci, opis przezyc wewnetrznych czlowieka. A muzyka to emocje, i tekst ma do tego pasowac. I tak naprawde teksty piosenek powinny byc ambiwalentne tak by kazdy mogl znalezc w nich cos dla siebie. Np. Mercury zawsze odmawial interpretacji Bohemian Rhapsody, tak by kazdy zrozumial ja na swoj sposob

Gość gość
A Piaseczny to Gniot wiec nie ma sensu porownywac go do IRY czy Lady Pank. Bo zaraz ktos zacznie zastanawiac sie nad filizanka Wisniewskiego. Gniot muzyczny idzie w parze z gniotem lirycznym, co oczywiscie nie zmienia faktu, ze niektorym sie to podoba, jak disco polo. Na tym polega wartosci muzyki, kazdemu podoba sie cos innego, kazdy szuka w muzyce czegos dla siebie. I w sumie nie wazne czy slucha Hendrixa, Bizeta, czy disco polo. Muzyka ma bawic i wywolywac emocje. I nie wymagajmy od Piasecznego zyciowch madrosci w tekstach bo to bez sensu.

Gość gość
A piosenka Ewy Farnej Znak:? "W butach tupie nerw i trwoga Czy są diabła czy też Boga? Jeden diabła drugi Boga Płoną we mnie resztki strachu Szarość nimi nie pozwala zburzyć chmurnych własnych granic Nie! Czemu stoją, czekają na ruch?"

Gość gość
Ameryckie piosenki są tak samo debilne wystarczy przetłumaczyć kilka tekstów Rihanny, Beyonce czy tam innych durnych małp.

Gość gość
up up dla mnie gniot to piosenki eneja o wszystkim i niczym jednocześnie ...

Gość gość
Najlepszy i najbardziej zrozumiały tekst polskiej piosenki to: "W wysokich Andach kondor jajo zniósł. Pierwsze jajo zniósł. Drugie jajo zniósł. Trzecie jajo zniósł. A potem zdechł. A to pech. A na co jemu było tyle jaj? Ajajaj! Ajajaj! Na co tyle jaj? Było mu! Mały Indianin napiął wielki łuk. Jak on mógł? Jak on mógł? Napiąć łuuuuk! Najlepsze piwo to lubelski full. Gul gul gul. Gul gul gul. Lubelski fuuuul! Gul guuul! Takiego piwa nie pił nawet król. Gul gul gul. Gul gul gul. Nie pił król! Gul guuul! Nad Lublin nadleciało stado wron. Nie wiadomo skąd. Nie wiadomo skąd. Nie wiadomo skąd!" Nie ma sobie równych, prawda?

Gość tez mama z problemem
OJ NIE MA ROWNYCH SOBIE, NIE MA :p

Gość gość
Siłacz Rozenka to już tez szczyt głupoty twórczej :) Spójrz , wystawy śmieją się z nas, A Ty wybrałaś znów właśnie mnie, Bo wiesz, że gdy zimno, ubiorę I do siebie wezmę Cię. I niech noc przykryje nas, Jak końca świata świat, W obawie przed świtaniem. Niczym król Karol kupię Ci Korale planet i W nich samych przy mnie staniesz. Świat w ramionach Twoich jak ja, Największy Siłacz od lat. To dziś staniemy znów twarzą w twarz, Chodź, patrz jak walczę. I wiesz, bez ziół smakujesz mi, Prorocze miewam sny, Jak pies gdy śpi przy Tobie. Więc chodź kopuła niebios drży, Jak chleb smakujesz mi. Ruszymy z posad bryłę świata. I niech noc przykryje nas, Jak końca świata świat, W obawie przed świtaniem. Niczym król Karol kupię Ci Korale planet i W nich samych przy mnie staniesz.