Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczęśliwa niepracująca

Już nigdy nie będę pracowała!

Polecane posty

a tak to się zgodzę, ale żeby mieć 3000 emerytury to mój mąż musiałby jeszcze trochę popracować - po 15 latach ma 40% ostatniej pensji, za każdy kolejny rok dostaje 2,6% więc teraz miałby jakieś 45%, a rentę ma w wysokości 70%. pełna emerytura wynosi 75% plus ewentualnie 5% dodatku zdrowotnego. więc jak tamci strażacy są lekko po 40 tce i mają takie pieniądze, a niedawno odchodzili czyli mieli jakieś 20 lat służby - więc 50% ostatniej pensji, więc musieli odchodzić z dobrze obstawionych stanowisk, nie pracowali w akcjach jak mój mąż tylko takimi akcjami dowodzili, albo w ogóle siedzieli za biurkiem. to już trochę inna sprawa, bo jeśli jest zdrowy - rozumiem tutaj zdolny do służby - to czemu odchodzi?

Gość gość
bo skoro leniwa żona nie chce pracować bo nie musi to analogicznie leniwy mąż napatrzył się na leniwą krowę i też tak chce :-D

Gość Janinka z Mazur
NASZE - tak to prawda, ale w zyciu roznie bywa... ktoś zadal autorce pytanie -------------- co będzie gdy jej maz znajdzie inna? Malo jest rozwodow? To istna plaga...

za 3 tysiące to chyba nie chleb z pasztetem a bagietki z foie gras :p nikt jeszcze go nie pytał gdzie pracuje jego żona - nawet jak pracowałam - jakoś tak wśród znajomych nikt nigdy nie dociekał kto się czym zajmuje... równie dobrze ktoś mógłby powiedzieć że mój mąż był nieudacznikiem skoro żona przez tyle lat zarabiała 3 razy tyle co on i spłaciła kredyt za dom? prawda? ale na szczęście mamy takich znajomych, którzy nam w kieszenie nie zaglądają a pieniądze mamy wspólne - wspólne konto założyliśmy jeszcze przed ślubem. o nasze wakacje się nie martw, bo spokojnie te 4-5 tysięcy wygospodarujemy, aby skoczyć nad polskie morze, które uwielbiam, albo na mazury, które uwielbia mój mąż. a jak będziemy chcieli jechać za granicę, to też damy radę - spoko. a jak mi zabraknie, to na pewno mnie poratujesz :p

a co do ubezpieczenia zdrowotnego - będę ubezpieczona przy mężu.

Gość mnie maz tez namawia
Na rzucenie pracy, bo przechodzi na rente w wysokosci prawie 10tys zl a ja i tak sie waham takze podziwiam autorko za decyzje

Gość Janinka z Mazur
szczesliwa - tamci strazacy nie byli na wysokich stanowiskach :-)

równie dobrze Twój mąż może znaleźć sobie nową kobietę i co wtedy? ja zawsze mogę wrócić do pracy - będę znów miała pieniądze i to dużo większe niż mąż. a Ty co zrobisz? masz SWOJE pieniądze, a na ile te Twoje pieniądze wystarczą? Bo my mamy nasze pieniądze, ale jakby chcieć się szarpać, to mojego wkładu w oszczędności jest więcej, a poza tym dom i działka jest na mnie, bo kupione jeszcze przed ślubem. jesteśmy ze sobą bardzo długo, ale na ślub zdecydowaliśmy się dopiero jak zaczęliśmy myśleć o dziecku i wzięliśmy go rok przed jego urodzeniem. więc spoko, nie jestem gąską która zostanie z ręką w nocniku, bo w razie czego pójdę do pracy, a mąż będzie się musiał wyprowadzić....

Gość Janinka z Mazur
Ja jednak uważam, ze nie warto być zależnym od kogoś w 100 %, nawet jeśli to maż :-D

Gość gość
Autorko jesteś leniwa i tyle :-p

ale przeszli na emeryturę po 20 latach? To musieli mieć dość wysokie stanowiska jak ich pensja wynosiła 6tysięcy miesięcznie. mąż ma obecnie stanowisko młodszego kapitana - czyli najniższy stopień w korpusie oficerów i ma 4300 do ręki - czasem trochę więcej, bo u nich milion składowych tej pensji i co miesiąc bierze inną kwotę. Więc tamci jak mieli 6 tysięcy to pewnie co najmniej stopień brygadiera i samodzielne stanowisko.

Gość gość
A spiałaś przed ślubem intercyzę ?

dla Ciebie to bycie zależnym - a dla mnie właśnie bycie wolnym, bo dotąd byłam zależna od humorów dyrektora - choć nasz nie był najgorszy - od humorów klienta - bo nie raz kilka tygodni pracy szło w dooopu bo nagle klientowi zmieniła się koncepcja :O i zostawaliśmy w czarnej dziurze, bo w ciągu kilku dni trzeba było zrobić wszystko od początku inaczej pracujemy za free i jeszcze firma karę umowną za niewywiązanie się z kontraktu by płaciła - i wtedy to już robota niemal 24h na dobę. właśnie w pracy byłam zależna od czyjegoś widzi mi się. a teraz jestem wolna. będziemy żyli sobie powoli, spokojnie. a u nas nie ma i nigdy nie było podziału moja kasa, twoja kasa, więc nie traktuję życia z jego renty jako formy uzależnienia, bo nikt mi nie będzie pieniędzy wydzielał, w każdej chwili mogę iść do bankomatu i wypłacić kasę, nie muszę się nikogo o nic prosić.

Gość Janinka z Mazur
szczesliwa - tak pracowali 20 lat, wg mjnie to stanowczo za szybko. To młodzi, zdrowi, dorodni mężczyźni. Teraz jeszcze dodatkowo pracują w innym miejscu i dostają ponad 2 tys. m-cznie. TO JEST POLSKA WŁAŚNIE...

nie musiałam spisywać intercyzy - to jest majątek odrębny nabyty przed ślubem, więc nie wchodzi do ustawowej wspólnoty majątkowej - dopiero to co nabywałam po ślubie jest wspólne - łacznie z moją i jego pensją. ale oszczędności, których kwota była taka i taka na dzień przed ślubem są wyłącznie moje, reszta po połowie.

Gość jesli nienawidzicie
o matko co za baby tu piszą..... mój mąż zarabia około 20 tys miesiecznie ( nie w Polsce ) a ja dokładnie O od ladnych paru lat. Nigdy w zuciu, ani jednego dnia nie uważałam soebie za uzależnioną .. to kwestia mentalności chyba, udowadniać sobie i swiato, ze jestem super bohaterka bo pracuje. Mam swoje karty bankomatowe, nikt mi nic nie wydziela.Mąż zazwyczaj nawet nie wie ile ma pieniedzy na koncie. Chyba przemawia przez Was zazdrość

czyli odchodzili z dobych stopni i pewnie góra im na odchodne podniosła dodatek, bo inaczej nie ma opcji, żeby tyle mieli - są grupy zaszeregowania do poszczególnych stanowisk i nie przeskoczysz. po prostu nie mieli ochoty dalej pracować. ale z drugiej strony - ich prawo. mój mąż planował dopracować do 30 lat, wziąć jubileuszówkę i odejść, ale się nie udało. z drugiej strony jest chłopak który 2 lata pracował, nie wiadomo gdzie złapał wzw - równie dobrze nie na służbie i też idzie na rentę - on dostał I grupę dożywotnio i dodatek pielęgnacyjny... i po 2 latach pracy ma rentę wyższą niż moja mama emeryturę po ponad 30 latach pracy... cóż sprawiedliwości nie ma, ale z drugiej strony nikt nikomu nie bronił wstąpić do straży czy policji, prawda?

Gość cherie06
Autorko zazdroszczę ci, nie złośliwie ale zazdroszcze:) tego ze miałaś taka fajna prace spelnilas marzenia miałaś wybór i rozsądnie z niego skorzystalas. Ja niestety nie pracuje, nie ma u nas pracy i zaraz pojawi sie drugie dziecko, maz wyjechał za granice żeby zarobić te około 5tys i podreperować nasz budżet. Dlatego uważam że 3tys to nie mało a mozna za to fajnie żyć szczególnie na swoim, ja liczę się z tym, ze nas nigdy nie będzie stać na własny dom ale w życiu ważne jest aby się cieszyć z rzeczy najważniejszych a Ty mimo ze finansowo stoisz wysoko wiesz ze np ważne jest dziecko. Wydajesz się fajna osoba i tak trzymaj, życzę wszystkiego najlepszego:)

Gość gość
jesli nienawidzicie - bo tu panuje przekonanie ze nalezy pracowac za wszelka cene:) nawet jesli masz kase, na wszystko cie stac to pracowac trzeba:) zreszta tak juz jest w naszym kraju, jak sie spotka kogos dawno nie widzianego to od razu na poczatku pada pytanie gdzie pracujesz jakby to bylo najwazniejsze w zyciu

Gość Janinka z Mazur
szczesliwa - już nic nie napisze nt. tamtych strazakow bo strasznie naciskasz, ja swoje wiem i tyle :-)

Gość gość
Ta z Mazur mnie irytuje... Jesteś osobą, która zawsze musi mieć ostatnie słowo - nikogo nie obchodzi co ty byś zrobiła albo ile pieniędzy to dla ciebie dużo, czy co było w ostatnim odcinku strażaka sama. Daj kobiecie spokój i nie zazdrość, pewnie poginasz na umowe zlecenie a facet na budowie, raz prace ma raz nie i swój jad na innych wypluwasz.

Gość gość
ja pierdziele za 3 tysiące miesiecznie z dwojka dzieci to bedziesz miec zycie :/

Gość gość
znowu osoba nie umiejaca czytac!!!!! co za jełopy tu siedzą, autorka ma jedno dziecko ciulu:)

Gość gość
Ja tam tez zazdroszcze

Gość Janinka z Mazur
Ja też nie zazdroszczę :-)

Gość gość
Napisalam, ze zazdroszcze. I to bardzo

Gość gość
czyli tak naprawde wiekszosc kobiet gdyby facet dobrze zarabial zrezygnowalaby z pracy?:)

Gość gość
prowo

Gość gość2
niestety ale większość osób ma więcej zmęczenia niż satysfakcji z pracy i odeszliby gdyby mieli inne źródło funduszy do zaspokojenia swoich potrzeb:P oczywiście każdy ma inne potrzeby i innych pieniędzy do ich zaspokojenia potrzebuje

Gość gosciowa
Szczesliwa wydajesz sie bardzo fajna I rozsadna babka, w dodatku podziwiam twoja cierpliwosc w stosunku do wrednych i wyjatkowo glupich bab ktore sie tu wypowiadaja:) szczerze zazdroszcze sytuacji zyciowej, ale tez rozumiem, ze razem z mezem ciezko pracowaliscie przez lata by miec taki wybor w ogole, dzieki czemu w mlodym wieku splaciliscie dom, zaoszczedziliscie pieniazki I teraz mozecie cieszyc sie soba I zyciem, to jest jak najbardziej sprawiedliwe, bo jest owocem waszej edukacji, pracy, I gospodarnosci:) co wazne caly czas mozesz wrocic do pracy jesli tylko zechcesz....zycze ci obys jak najdluzej nie musiala, I jak najwiecej takich wolnosci w podejmowaniu zyciowych decyzji:)