Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczęśliwa niepracująca

Już nigdy nie będę pracowała!

Polecane posty

Gość Janinka z Mazur
3 tys to mało? - Na trzy osoby? Dla mnie mało :-)

Gość gość
Janinka z Mazur Szczesliwa - czy pracodawca nie probowal odwieść cie od tego zamiaru? A może wyczul ze już od dawna nie anagazujesz się tak jak powinnas i dlatego przyjal wypowiedzienie bez słowa... x a co Cie to obchodzi?

Gość gość
3tys to malo? w polsce zarabia sie ok 1500zł, gdy oboje pracuja to jest 3000zł, maja dziecko i zyją!!!! ponad polowa polakow tak zyje. xxx A duża częśc żyje za 600 i co z tego? Tak. Dla mnie 3000 to mało. Bardzo mało. Zwłaszcza jak się wcześniej dobrze zarabiało.

W soboty i niedziele na ogół nie pracowałam - choć się zdarzało - np ostatnia Wielkanoc - cała w pracy :O U nas działa to trochę inaczej - na kierownicze stanowiska jest wyłącznie wewnętrzna rekrutacja - i dlatego działa to naprawdę sprawnie. ja to stanowisko obejmowałam 4 lata temu - na decyzję miałam 15 minut, bo pod drzwiami już siedziało kilka innych osób chętnych. u nas tak to funkcjonuje. góra wychodzi z założenia że nie ma ludzi niezastąpionych, ważne aby "nowy" wykazywał dostateczne zaangażowanie w pracę.

Gość Janinka z Mazur
Nie obchodzi, tylko dziwi :-D bo dobrego pracownika pracodawca chce zatrzymać,, to normalne ;-)

Gość gość
Jeżeli pozostałaś z tą firmą w dobrych układach, to możesz się umówić na jakąś jedną zleconą pracę w roku. Euforia spowodowana wolnością po roku minie, a jakieś dodatkowe pieniądze od czasu do czasu nie zaszkodzą. Ja tak miałam po przejściu na wcześniejszą emeryturę w wieku 55 lat. Po roku w swojej dawnej firmie wzięłam sobie 2/5 etatu. Pracuję 2 dni w tygodniu, mam czas na wszystko i jest fajnie. I nie chodzi tu o dodatkowe 3 tys miesięcznie (chociaż fajnie, że jest, zawsze "się przyda), tylko o to, że minęły mi skłonności do depresji spowodowane monotonią siedzenia w domu.

Gość Janinka z Mazur
Szczesliwa - no dobrze, zrobilas co chciałas, tylko teraz mam jedno zasadnicze pytanie: ........... PO CO TEN TOPIK ??? :-) :-)

może i 3 tysiące to śmiech na sali jak ma się jakieś zobowiązania, kredyty, duże opłaty. a jak mam spłacony dom, którego koszty utrzymania znam, wiem ile wydaję na jedzenie - to nie są duże pieniądze, ale takie, aby żyć spokojnie na dobrym poziomie. owszem nie kupię sobie butów za 2 tysiące - chyba, ze wezmę z oszczędności, ale na codzienne spokojne życie będzie starczało spokojnie, do tego jeszcze zawsze parę groszy miesięcznie się odłoży, co potem pozwoli wyjechać na wczasy .

Gość gość
Autorko ja plus mąż plus 7 miesięczna córeczka mamy na siebie 3300 zl w tym kredyt 750 i jakoś normalnie sobie zyjemy w domu gdzie koszty utrzymania domu to 320zl (mały dom i użytkujemy tylko dół 60m2 bo wiecej na razie nie potrzeba). Mieszkamy w małym mieście gdzie koszty utrzymania nie są duże. A i ze 200zł po każdym miesiacu zostaje.... Jakbym mogła siedziec w domu to pewnie że bym wolała!!! Juz mi niedobrze że jak mala będzie miala 2 lata musze wrocic do pracy(nie oplaca nam sie opiekunka a do złobka dam dopiero po 2 latach) I wcale bym nie wracala az mała nie pojdzie do przedszkola...a jak juz to najlepiej na 5 h dziennie. Teraz mam roczny macierzynski. Potem zamiast wychowawczego biorę półroczny zasiłek (tak się dogadałam z pracodawca bo mi się to oplaca finansowo) i potem 4 miesiace z oszczędnosci i dopiero wrócę.

Gość gość
W soboty i niedziele na ogół nie pracowałam - choć się zdarzało - np ostatnia Wielkanoc - cała w pracy pechowiec.gif U nas działa to trochę inaczej - na kierownicze stanowiska jest wyłącznie wewnętrzna rekrutacja - i dlatego działa to naprawdę sprawnie. ja to stanowisko obejmowałam 4 lata temu - na decyzję miałam 15 minut, bo pod drzwiami już siedziało kilka innych osób chętnych. u nas tak to funkcjonuje. góra wychodzi z założenia że nie ma ludzi niezastąpionych, ważne aby "nowy" wykazywał dostateczne zaangażowanie w pracę.\ xxxx w większości firm wakaty są poblokowane dla ludzi z zewnątrz, żadna nowość, ale w żadnej firmie, nie spotkałam się z czym takim że kierownik dziś jest a jutro go nie ma. No chyba, że kierownik tylko z nazwy a robił to samo co reszta szaraków. Autentycznie.

Gość Janinka z Mazur
gość z 13;13 - popieram twoją wypowiedź :-)

Gość wspanialomyslna i przecudna
nareszcie ktos kto popiera moje stanowisko w kwestii pracowania. Autorko zycze Ci powodzenia :)

Gość gość
bo z niej taki z niej kierownik jak z koziej .... trąba :/

Gość Janinka z Mazur
W soboty i niedziele na ogol nie pracowałam - Czyli nie mialas tak źle :-) Ale to twoje zycie i twoj wybor :-)

Gość opcia krupcia
, 3000zl za 2dni w tygoniu? O matko gdzie to sie tak dobrze zarabia???

a po co są topiki grudniówki 2014 ? marcówki itd? po prostu chciałam się podzielić z całym światem swoją radością. głupio by było wyjść na ulicę i zacząć krzyczeć, to napisałam tutaj :) U nas nie ma takiego pojęcia jak zatrzymywanie pracownika - nikt się z ludźmi nie liczy - typowe dla korporacji. jak jeden trybik się zepsuje, to zastępuje się go kolejnym. niestety taka prawda - mają ludzi w nosie, dlatego jak tu pracuję tyle lat - wcześniej rok na zlecenie, potem 2 lata jako szeregowy pracownik - tak nigdy, ale to nigdy nie spotkałam się z sytuacją aby kogoś zatrzymywali. a z działu IT odchodzili naprawdę super spece, którzy byli najlepsi w swojej dziedzinie na krajowym rynku i jedni z lepszych w europie. nikt po nich nie płakał. szybko zastępowali ich np koreańskimi studentami, którzy nie dość że pracowali za mniejszą stawkę - dochodziły koszty utrzymania ich rodzin, ale pensja dużo niższa, to na dodatek było wiadome, że popracują tutaj, dostaną obywatelstwo i wyfruną na zachód, bo tam lepsze perspektywy. ale nikt z góry nawet minuty się nad tym nigdy nie zastanawiał.

Gość gośc super ktoś
w Honolulu :-D :-D :-D

Gość gość
ja też popieram autorkę!!! życie ma sie jedno i nie warto go marnowac na pracę jesli mozna zyc spokojnie

Gość gośc super ktoś
i leniwie :-D :-D :-DS a co tam niech inni płacą podatki :-D :-D :-D

Może i kierownik jak z koziej dooopy trąba -możecie myśleć co chcecie. Było nie było kierownik ma u nas 150% pensji pracownika szeregowego, zarządza zespołem średnio 20 osób .

Gość gość
i jesteś tak szczęśliwa że się musisz dowartościować na forum buhahahhaa

Gość gość
gośc super ktoś i leniwie smiech.gifsmiech.gifsmiech.gif S a co tam niech inni płacą podatki smiech.gifsmiech.gifsmiech.gif x zgadzam sie:) ktos musi pracowac zeby inni nie musieli:D

ja się przez ostatnie parę lat napłaciłam już podatków, tyle, że wiele osób i przez 3 razy dłuższy okres tyle nie zapłaci. poza tym z męża renty nadal będą pobierać podatek. więc nadal będziemy dorzucać do wspólnego kociołka.

Gość gość
To ja z 13:13 Janinko, podoba Ci się moja tamta wypowiedź? Może dlatego, że ja też z Mazur (no, może bardziej z Warmii, ale...). Całe życie pracowałam na 1,5 etatu, marzyłam o wolności, a jak ją już "dostałam", to trudno mi się było w niej odnaleźć. P.S. Też byłam na kierowniczym stanowisku, ale o człowieka na moje miejsce nie było tak łatwo. Zgłosiłam szefowi, że będę chciała odejść już pół roku wcześniej i żeby już kogoś na moje miejsce szukał. I udało mi się, bo znalazł już po czterech miesiącach, z tym że mi zapłacono za urlop, bo tak było bardziej "na rękę" firmie. Odeszłam w zgodzie i dlatego przyjęto mnie z otwartymi ramionami, gdy po roku wyraziłam chęć częściowego powrotu.

Gość Janinka z Mazur
mój maz będzie miał od czerwca 3000 zl netto dochodu... tez będzie siedział w wdomu, bo przechodzi na rente ........... szczesliwa - renta w wysokosci 3 tys netto ? To możliwe ?

ale ja się nie dowartościowuję. czy gdzieś napisałam, że jestem od kogoś lepsza? ja się po prostu cieszę, powiedziałam już wszystkim znajomym, rodzinie i nadal rozpiera mnie ogromna radość, więc włączyłam lapa i o tym napisałam. jakbym prowadziła jakiegoś bloga to bym tam napisała, ale nie miałam czasu na blogi, twittery czy fb, więc napisałam tutaj :D

Gość Janinka z Mazur
Jak bylam na macierzyńskim to tesknilam za praca. Nie nadaje się na osobe bezrobotną :-)

Gość gość
opcia krupcia - tak się zarabia w prywatnej ochronie zdrowia, gdy oprócz studiów ma się jakąś ciekawą specjalizację.

tak - to II grupa - czyli 70% ostatniego wynagrodzenia. nawet będzie miał więcej bo do tego wliczają się trzynastki, a ja wyliczyłam z samej pensji patrząc po tym co wpływa na konto.

Gość gość
Ale zawistni ludzie...ja gdybym miała taką sytuację też bym zrezygnowała z pracy. Szczęściara:D