Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do Katolików dlaczego ludzie odchodza od KK? mam chyba jasna odp

Polecane posty

Gość gość
w KK jest gloszona bardzo kontrowersyja wrecz teza na temat Boga ze ona jest wiecznie milosierny to anty teza i bardzo satanistyczna Bóg nie jest wiecznie miloserny i traci powoli cierpliwosc do Ludzi ktorzy sa chrzescijanami i nie tylko takze do innych wyznan

Gość gość
Nic podobnego nikt niczego nie usunął.Było to już na kafe tlumaczone x set razy .

Gość jbhkhkjh
taa napisali najwiecej wtracajac swoje nauki , nauki ludzkie . Dlaczego usunęli przykazanie ? nie pasowało im ?

Gość jbhkhkjh
nikt niczego nie usunął , samo uciekło :)

Gość jbhkhkjh
a jakie znasz inne źródlo nauk od Boga , nadal nie odp

Gość gość
Jak sama nazwa wskazuje de/ kalog składa się z dziesięciu prz/ ykazań (dosłownie "dziesięciu słów" - deka logos, po hebr. asaret haddebarim). Często można spotkać oskarżenie, że KK zmienił podstępnie treść przy/ kazań d/ ekalogu, co przypomina nieco kolejną wersję spiskowej teorii dziejów. Polemiści, przypisujący KKsfałszowanie dekalogu, sugerują, iż jedno z przykazań zostało usunięte, zaś pozostałe zostały "inaczej ponumerowane", okrojone i tak podzielone, aby zachowana została liczba dziesięć, mimo "wyrzucenia" przy/ kazania, które nie było wygodne. Aby sprawdzić zasadność tych zarzutów, wystarczy otworzyć którekolwiek z ka/ tolickich tłumaczeń Pisma św i zajrzeć do obu miejsc, w których zamieszczono De/ kalog (Wj 20,1-17 oraz Pwt 5,6-21). Czy tekst prz/ ykazań został zafałszowany w tych wydaniach Bi/ b/ lii? Każdy protestant musi uczciwie przyznać, że nic takiego się nie stało. W k/ a/tolickich tłumaczeniach Bi/ b/lii znajdujemy pełną treść prz/ ykazań.

Gość jbhkhkjh
niekoniecznie , ma jeszcze sumienie - osoba niewierząca w Boga może byc bardzo dobra osobą

Gość gość
jakie znam inne zrodlo slowa Bozego a np takie ze mozna uslyszec w sercu Glos Bozy :) zapomnialas zapomniales o tym ?

Gość gość
nikt ie usuwał żadnych przykazań - jest to wymysł przeciwników kk i zwykłych kłamców ! za wiki ...i do dokształcenia ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog

Gość jbhkhkjh
lubie dziwne wklejanki :) a co z katechizmem ?

Gość gość
Oczywiście dzieci uczą się na pamięć skróconej wersji, gdy przygotowują się do I ko/ munii. Na przykład 1 przy/ kazanie w wersji dla dzieci brzmi "Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie", podczas gdy w B/ ib/lii czytamy : "Nie będziesz miał cudzych bo/ gów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój B/ óg, jestem B/ o/giem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich prz/ ykazań" (Wj 20,3-6). Uczymy dzieci na pamięć pewnej syntezy przykazań, czy raczej popularnego skrótu pamięciowego. W KKK (przeznaczonego dla dorosłych) znajdujemy nie tylko pełny tekst I przy/ kazania, ale i szczegółowe jego omówienie (65 kanonów od 2084-2141). W istocie dalsza część I przykazania (po słowach "Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!") jest jedynie komentarzem do przy/ kazania.

Gość jbhkhkjh
no tak wikipedia - najlepsze i najbardziej wiarygodne :)

Gość Ina1
dla mnie wiara w Boga nie musi byc wspolmierna z chodzeniem do kosciola i dawaniem w lape leniom i oszustom jakimi sa ksieza. Kazdy z nich jak dla mnie powinien zarobic na siebie,samemu sie potrafic utrzymac i placic podatki to samo tyczy Watykanu ! W zyciu jak zyje zaden ksiadz mi nie pomogl a jedynie wyrzadzil jeszcze krzywde ale Boga w to nie mieszam. Ksiezy nie lubie nie mowie ze wszystkich ale wystarczajaco sie napatrzylam aby wiedziec jak postepuja z czego zyja i co robia !

Gość jbhkhkjh
znam doskonale kłamstwa i tłumaczenia kk inie wklejaj wklejek tylko pisz od siebie skoros taki douczony :) przykazanie zostało usuniete niestety

Gość gość
Są wyznania protestanckie, których przedstawiciele twierdzą, że nakaz "Nie będziesz miał bogów cudzych oprócz Mnie" stanowi I przy/kazanie, zaś słowa "Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył (...)- to przy/ kazanie drugie, a nie komentarz i rozwinięcie I- ego przykazania. Taki układ układ Dekalogu jest obecnie stosowany przez prawosławnych oraz tych protestantów, którzy chcieli specjalnie wyeksponować, że istnieje oddzielne przykazanie o "nieczynieniu sobie obrazów". Rozstrzygnięcie, czy jest to naprawdę oddzielne prz/ ykazanie, stanowi pewien problem, bowiem Pismo Św nie zawiera żadnej numeracji przy/ kazań. Tekst hebrajski zapisywany był ciągiem, bez odstępów miedzy wyrazami, bez dużych i małych liter. Prz/ ykazania de/ kalogu nie są w Bi/ b/ lii ponumerowane. W tekście bib/ lijnym nigdzie nie ma również żadnych wskazówek jak podzielić tekst de/ kalogu na przy/ kazania, wiadomo tylko, że było ich dziesięć. Współczesne oznaczanie wersetów Bi/b/ lii i ich numerację wprowadził dopiero w 1528 r. S. Pagnino. Podział na wersety, jaki znajdujemy w wydaniach B/ ib/lii (ka/t/ olickich czy protestanckich), nie ma więc żadnego znaczenia dla rozstrzygnięcia, jaki powinien być podział na przy/ ka/zania. Celem tego ponumerowania było ułatwienie wyszukiwania fragmentów w Bi/b/ lii i łatwość przedstawiania jednoznacznych odsyłaczy, a nie jakaś segregacja o charakterze teol/ ogicznym. Ponumerowane wersety służyły jako pomoc w znalezieniu poszczególnych tekstów, a nie do podziału przy/ kaz/ań. Jeśli więc chodzi o podział de/ kalogu, istnieją trzy tradycje. K/ a/tolicki podział, uznawany także przez luteran, umieszcza słowa o cudzych bogach i ich wizerunkach w jednym prz/ y/kazaniu.

Gość gość
nikt tu nie toczy piany to chyba twoje jakies chore wyobrazenie na ten temat :)

Gość gość
oni nie usuneli z Pisma Sw. tego przykazania o wizerunkach/obrazaazch/symbolach, ale w modlitwie takiej codziennej jest to pomijane, a w biblii tysiaclecia katolickiego tlumaczenia jest to przykazanie... chyba tak mowia sj, ze to usuniete, bo nie ma tego w modlitwie powszechnej katolika, ale w pismie katolickim jest!

Gość gość
to ja w bibli czytam ze Bog zakazl salomonowi budowac mu swiatynie ale potem zydzi nie posluchali Boga i zbudowali mu swiatynie potem na ten kraj spadlo wiele nieszczesc w postaci wojen i glodu

Gość jbhkhkjh
dlatego on wkleja o PS a ja pytam o katechizm -------- nie wklejaj tego tylko rozmawiaj normalniee

Gość gość
podałem przykład wiki ponieważ jest najpopularniejsza - w każdym żródle normalnej wiedzy przykazania kk tak wygladają i oczywiscie istnieje uproszczona wersja dla dzieci , które przystepując do pierwszej komunii nie sa w stanie się nauczyc całej i długiej wersji X przykazań katolik o tym wie , ale reszta nie ma o tym zielonego pojęcia dlatego przewaznie oskarża bezpodstawnie i po prostu oszukuje :(

Gość gość
W kwestii podziału I przykazania Zydzi są zgodni z podziałem KK (a więc słowa o cudzych b/ o/gach i wizerunkach także umieszczają w jednym przy/ kazaniu), aczkolwiek jest to dla nich drugie prz/ ykazanie, bo za pierwsze uważają to, co dla nas stanowi prolog ("Ja jestem Pan, twój B/ ó/g, który cię wywiódł z ziemi egipskiej...").

Gość gość
jestem katoliczka, ale nie lubie katechizmu - wole pismo św.

Gość gość
Kiedys tez odeszlam od kosciola na wiele lat bo patrzylam tylko na "grzechy" innych. Po wielu perpetiach i latach rozłaki i poszukiwan sciezki duchowej zatoczylam kolo i wrocilam do wiary chrzescijanskiej do kosciola katolickiego i powiem Wam szczerze nie ma nic lepszego pod słoncem. Kosciol katolicki zostal założony przez Jezusa i do poki On w nim jest pod postacia Sakramentow to wszystko jak nalezy dziala :)

Gość gość
Może wynikać to z wersji z Ks Powt Prawa dek/ alog zaczyna się podobnie jak formuła wyznania w/ iary Szema Izrael z Pwt 6,3.

Gość gość
i jeszcze innych kilka wypowiedzi http://w ww.youtube.com/watch?v=sYGJbLAtmFE

Gość gość
Natomiast przy/ ka/zanie o zakazie pożądania żony bliźniego połączone jest u Żydów z zakazem pożądania jego dóbr (KK uwaza to za dwa oddzielne prz/yk/ azania).

Gość gość
Jak wiadomo de/ kalog został nam przekazany w 2 wersjach (Wj 20 i Pwt 5), które różnią się nieco od siebie, jeśli chodzi o wyeksponowanie pewnych kwestii. I tutaj należy wyjaśnić, że tradycyjny układ k/ a/to/ licki oparty jest nie na Księdze Wyjścia 20, ale na Księdze Powtórzonego Prawa 5, która zawiera bardziej dojrzałą i przemyślaną teo/ logicznie wersję de/ kalogu. Niesłuszny jest zarzut, że utworzyliśmy bez podstaw b/ib/ lijnych osobne prz/ yk/azanie, tzn. "nie pożądaj (...) żadnej rzeczy, która jego jest"

Gość jbhkhkjh
usuniecie przykazania usprawiedliwiona na soborze w Nicei

Gość gość
Po wielu perpetiach i latach rozłaki i poszukiwan sciezki duchowej zatoczylam kolo i wrocilam do wiary chrzescijanskiej do kosciola katolickiego i powiem Wam szczerze nie ma nic lepszego pod słoncem. x jaką masz z tego korzyść?

Gość gość
Podział KK ma podstawę w Księdze Powtórzonego Prawa, w której zakazy pożądania żony i innych rzeczy fukcjonują osobno (Pwt 5, 21). Zestawienie (w jednym zdaniu) kobiety ze zwierzętami (takimi jak wół czy osioł), czyni z kobiety jedną z pozycji inwentarza, bedącego własnością mężczyzny. Mozna powiedzieć, że podział KK sugerując się układem z Pwt, bardziej docenia kobiecą godność. Zakaz pożądania cudzej żony nie jest tym samym co pożądanie, aby mieć na własność osła, należącego do bliźniego.