Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do Katolików dlaczego ludzie odchodza od KK? mam chyba jasna odp

Polecane posty

Gość jbhkhkjh
A wiesz że Jezus przyniósl nowe prawo i przykazania sie zmieniły ?

Gość jbhkhkjh
jejku nie wklejaj tego i linku tez nie bo i tak nie czytam tego , rozmawiasz normalnie czy nie ? ogarnij sie

Gość Tłumaczę o 2 przykazaniu
Zaczekaj literkowa aż wkleję caly tekst ok? Nikt nic nie usunął.Nie kogę wpisac wszystkiego naraz bo wyskakuje spam. c.d. Pisma osób z pierwszych wieków ch/ rz/ eścijaństwa potwierdzają podział prz/ y/kazań istniejący w KRK. Tak odczytywał dekalog już Orygenes (ur.185) Klemens Aleksandryjski (ur.150) w "Kobiercach" (VI:137,2-4) prz/ y/ kazanie o dniu świętym nazywa "trzecim prz/ y/kazaniem". Widać więc, że istnieją dla niego wcześniej dwa prz/ yk/azania, które wymienia (o cudzych b/ ogach wraz z ich podobiznami i o wzywaniu imienia B/ o/ żego).

Gość jbhkhkjh
kk to umie sam siebie tłumaczyc zawile a to wszystko takie proste

Gość gość
sekty i ateiści walczacy z kk jako przykład podaja właśnie że kk 'zmienił przykazania ' czyli dekalog , co ma świadczyć o świadomym 'fałszerstwie ' katolików , co przysparza innym wiarom tych mało czytatych którzy odchodzą z powodu tego falszerstw , a ateistom takze daje pewien przychówek naiwniaków , których po prostu oszukano , ( okłamano ) co jest podstawowym orężem szatana , czyli diabolo ;) - odpowiednio spreparowane KŁAMSTWO i judzenie jednych przeciwko drugim jest odwieczną i skuteczna bronią doskonałego kłamcy - diabolo , który doskonale wie że istnieje Bóg !

Sama sie ogarnij.Najpierw pytasz, a gdy Ci odpowiadam, to masz w d***e . Zdecyduj sie -chcesz sie dowiedzieć czy nie?

Gość jbhkhkjh
prosze aby nie wklejac tylko rozmawiac , nie rozumiesz ?

Z logicznego i literackiego punktu widzenia Wj 20,3-6 stanowi wyraźnie jedną wypowiedź, a sprowadza się do zakazu bałw/ ochwalstwa - czyli stawiania czegokolwiek - rzeźb i obrazów (Wj 20,4), ciał niebieskich (Pwt 4,19) itp. na miejscu B/ o/ ga, czyli wgruncie rzeczy jest to zakaz tworzenia sobie bo/ żków (Ez 8,16).

Gość jbhkhkjh
ja nie chce sie dowiedziec ! ja to znam i wiem ze najwiekszym kłamca jest kk

Gość jbhkhkjh
dlaczego na soborze w Nicei zmieniono przykazania i usunieto je z katechizmu ?

Gość gość
czyli jak jestem atei/stą to opętal mnie szata/n? CIEMN/OGRÓD, ja całą wiarę olewam łącznie z szata/nem BO ICH NIE MA

W prz/y/ kazaniu jest mowa o zakazie ku/ ltu i sporządzania figur kultycznych, tego "co jest na niebie, na ziemi i w wodach. Termin "na niebie" - dot. słońca, gwiazd itp. (Pwt 4,19), którym poganie oddawały cześć (Ez 8,16). Określenie "na ziemi" (Pwt 4,39), można wiązać z wszelkimi czczonymi zwierzętami (Ez 8,10; Mdr 13,10; 15,18; Ps 106,20).

Gość jbhkhkjh
najwieksza sekta jest kk ,aby nazywac kogos sekta trzeba znac jej definicje , wiec poczytaj

Gość jbhkhkjh
atesita - nie oznacza ze opteał cie szatan ------ osoby zmieniajace Pisma ( kk ) opetał szatan

Już Justyn Męczennik (ur.100) napisał, że zakaz tworzenia wyobrażeń nie dotyczy przedmiotów związanych z B/ o/giem prawdziwym: "Otóż powiedzcie mi, czy B/ ó/ g przez Mojżesza nie przykazał, by nie czynić żadnego obrazu ani podobieństwa zgoła niczego, co jest w górze, na ni/ ebie, ani na ziemi? A przecież On sam na pustyni przez Mojżesza kazał zrobić węża miedzianego i postawił go na znak zba/ wienia dla pokąsanych"

Wj 20,4 odnosi się do zakazu sporządzania posągów o charakterze bałw/ ochw/alczym, natomiast zakaz czynienia wszelkich wizerunków nie istnieje w Bi/ b/ lii. Przecież sam B/ ó/ g nakazuje w niektórych miejscach wykonać pewne wizerunki. 1 Krl 7,25 mówi o figurach dwunastu wołów w świątyni Pana, B/ ó/ g nakazał uczynienie węża miedzianego na pustyni, Arka Przymierza udekorowana była cherubami, a więc postaciami aniołów (Wj 25,18; 37,7; Lb 21,8), także świątynia ozdobiona była płaskorzeźbami (1 Krl 7,31).

Gość gość
gość z 10.05.14 Pytasz mnie: "Po wielu perpetiach i latach rozłaki i poszukiwan sciezki duchowej zatoczylam kolo i wrocilam do wiary chrzescijanskiej do kosciola katolickiego i powiem Wam szczerze nie ma nic lepszego pod słoncem. x jaką masz z tego korzyść?" Odp.: - milość w rodzinie - wczesniej bardzo mocno skonfliktowanej - efekt jednej prośby o to do J/ezusa - przemiana serc czlonkow rodziny - efekt m/odlitw za nich na roozancu - odnalezienie sensu życia - efekt mojego n/awrocenia widzac, ze m/odlitwy dzialaja - spokoj serca - jakiej nigdy wczesniej nie doznalam - efekt czestej S/powiedzi Sw. - spokoj, że po śmierci - czeka na w/ierzacych i praktykujacych r/aj a nie p/ieklo - efekt w/iary - autentyczna radość z życia - brak depresji i dolow jak zycie bez J/ezusa - efekt dzialania K/omunii Sw. - miłość - do kazdego człowieka rowniez n/iewierzacych i do siebie - efekt odczuwalnej Miłości B/oga i do mnie i do kazdego czlowieka i stworzenia jakie Stworzył itd itp Dlatego kazdemu polecam :)

Gość gość
Daje mi radosc zycia bez chemii i wszelkich innych wspomagaczy :)

Gość gość
Nie usunięto wcale z Biblii przykazania, nadal jest aktualne, żeby nie czcić żadnej rzeźby, chodzi o to, że kiedy modlimy się do Jezusa, to nie do Jego figury, tylko do Jezusa, którego symbolizuje ta figura. Kiedyś słuchałam jak ksiądz to tłumaczy, może na youtube znajdziesz. Pamiętajcie, że nigdy nie można generalizować, bo ludzie są bardzo różni bez względu na wykonywaną pracę czy posługę.

Gość gość
jbhkhkjh A wiesz że Jezus przyniósl nowe prawo i przykazania sie zmieniły ? ty jeestes sekciarzem i jakims apostata Jch Nie powiedzial ze przynosi nowe prawa ale ze przychodzi zeby wypelnic stary testament i Nt I ST nadal obowiazuje ale ty jestes nie wiem kim widac ze interprtujesz slowo Boze pod siebie

Gość gość
ST obowiazuje w sensie idei , a nie pzrykazanych tam żydom nakazów , czyli obrzezaina , oka za oko i kamieniowania cudzołożnic np. - tego nie ma i nie było w kk ...a jakoś ciagle ci tacy różni i podejrzani , atakujący kk - powołuja się ciągle na ST i jego prawa chcecie powrotu do ST ? - to kamieniujcie , obrzezywujcie się i postepujcie wg. dawnego kodeksu prawa , czyli 'oko za oko ' - to nie jest polska mentalność , tylko mentalność barbarzyńców !

Gość gość
w czyściec też wierzycie, co ?

Gość gość
o miejscu przebywania niektórych dusz do czasu sądu czyli w czyśćcu jest nieco w Bi/blii 1. Modlitwa i ofiara za zmarłych w drugiej księdze Machabejskiej (2 Mch 12,38-45). Natchniony autor pochwala Judę za jego wiarę w zmartwychwstanie i za jego troskę o oczyszczenie zmarłych z ich grzechów. 2. Wedle nauczania Je/zusa istnieje możliwość odpuszczenia niektórych grzechów po śmierci. Jez/us mówi, że grzechy mogą zostać odpuszczone w "tym wieku, albo w przyszłym".

Gość gość
Dlaczego księża modlą się za pieniądze?

p.: - milość w rodzinie - wczesniej bardzo mocno skonfliktowanej - efekt jednej prośby o to do J/ezusa - przemiana serc czlonkow rodziny - efekt m/odlitw za nich na roozancu - odnalezienie sensu życia - efekt mojego n/awrocenia widzac, ze m/ odlitwy dzialaja - spokoj serca - jakiej nigdy wczesniej nie doznalam - efekt czestej S/powiedzi Sw. - spokoj, że po śmierci - czeka na w/ ierzacych i praktykujacych r/aj a nie p/ieklo - efekt w/iary - autentyczna radość z życia - brak depresji i dolow jak zycie bez J/ ezusa - efekt dzialania K/omunii Sw. - miłość - do kazdego człowieka rowniez n/iewierzacych i do siebie - efekt odczuwalnej Miłości B/oga i do mnie i do kazdego czlowieka i stworzenia jakie Stworzył itd itp x ALE IDIOTKA

Gość gość
Bo są pazerni...

Gość gość
Biblia przekazuje , że kapłani powinni otrzymywać dziesiąta część dochodów każdego , tak jak robotnik na pańskim polu godzien jest zwykłej zapłaty - oczywiście czasy dziesięciny dawno minęły , chociaż w wielu kościołach powołuwujacych sie na prawa ST , dalej wymaga się dziesiatej części dochodów - w kk nie ma tego , ale obowiazuje zasada 'co łaska ' na tacę i za sakramenty małżeństwa i chrztu , ponieważ pensje duchownych nie sa gwaratowane w polsce przez panstwo , tak jak np. w skandynawii , gdzie pastorki ( jest ich wiecej ) dostają zwykłe pensje od państwa

Gość gość
ka.t.o.ików należy zapytać dlaczego zostają w Kk

Gość gość
- to " co łaska" to nie mniej niż kilka stowek za ślub, chrzest, pogrzeb itd. .. a pensje też u nas pobierają za naukę religii , tak samo jak nauczyciele bo są na etatach w szkołach...

Gość gość
pensję za lekcje religii dostaje każdy uczący religię w EU , czyli pastorzy , księża , katecheci , popi , rabini - takie normalne standarty - nie wszyscy księża nauczają religii (odpadaja zakonnicy i zakonice ) - liczba swieckich katechetów jest wyższa niż księży