Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chceodpoczac

Wakacje w ciąży

Polecane posty

Gość chceodpoczac

Witam Dziewczyny które były lub są w ciąży proszę o wypowiedz. Jestem w 4 msc Za około msc. chcielibysmy z mężem lecieć na wakacje(myślimy o jakiejś greckiej wyspie) oczywiscie za zgodą mojego lekarza prowadzącego. To oczywiscie ma byc czysty wypoczynek a nie zwiedzanie Zamierzamy zamieszkac w dobrym hotelu,jeść tylko w nim a nie np z budek i ulicznych tawern,spedzac czas na relaksie spacerach,czytaniu w cieniu parasola ..itd Ale gdy znajomi się o tym dowiedzieli mało mnie nie zwyzywali że jestem nieodpowiedzialna że narażam siebie i dziecko Że nie mogę wchodzić do basenu ani do morza ani latać samolotem,ani zmieniać klimatu... Może nie bez znaczenia jest fakt ze oni od 2 lat bezskutecznie staraja się o dziecko,to również moja pierwsza ciąża Ale nie jest zagrożona,nic mnie nie boli,nie krwawię,parametry dziecka póki co w normie Proszę niech wypowiedzą się inne kobietki w ciąży lub po niej-leciałybyście? Dlaczego to takie ryzykowne?

Kochana, jeśli czujesz się normalnie - jak to w ciąży w drugim trymestrze, a ciąża od strony czysto medycznej nie jest zagrożona, to leć i miej się dobrze. Niektórzy niedługo, jak tylko ktoś w rodzinie będzie miał drugą ledwo widoczną kreskę na teście, zamkną tę kobietę w pokoju bez klamek i będą jej pod drzwiami podawać jedzenie przez najbliższe miesiące, aż wykluje potomstwo.

Gość gość
niektórzy całą ciążę się cackają a i tak wszystko jest źle, dziecko rodzi się chore, a niektórzy całą ciążę maja w d***e, a dziecko rodzi się zdrowe, nie ma reguły, rób jak uważasz :-)

Gość chceodpoczac
;) No właśnie.Nie chce być nieszczęśliwą rezygnującą z wszystkiego kobietą która dla dziecka rezygnuje z wszystkiego Oczywiscie najbardziej na swiecie pragne jego zdrowia,alatego nawet myślałam że dobrze nam zrobi taki urlop w spokoju i czystym powietrzu (mam stresującą pracę,mieszkamy w dużym brudnym miescie) więc myślałam że to będzie dobre i dla nas i dla maluszka:) Dodam że jesteśmy również przygotowani na to gdyby na szybko trzeba było kupić bilet powrotny i wracać wcześniej(w razie problemów) Ale reakcja tych znajomych tak zbiła mnie z tropu że poczułam się wyrodną matką:/

Gość gość
Mam podobnie my mieliśmy jechac autem do Chorwacji,w moim 6 msc (bo podobno jak wakacje to w 2 trym) i cała rodzina na mnie siadła:( Praktycznie nie mam teraz życia Nawet moj ojciec który w życiu nie zajał ani nie zainteresował się bratem ani mną zwyzywał mnie:/

Gość gość
Jedź na zdrowie

Gość gość
Byłam w lipcu i sierpniu w Turcji i na Teneryfie będąc w ciąży a rodziłam w lutym. Jedynie co mnie męczyło to senność i wymioty. Poza tym wszystko ok.

Gość gość
a jak poronisz? ale ok widocznie nie chcesz tego dziecka wiec jedź na zdrowie

Gość gość
Ty wyżej jesteś przygłupem i to żałosnym.Poronic można leżąc w domu, ciąża to fizjologiczny stan wiec jeżeli nie ma przeciwskazań nic nie stoi na przeszkodzie by pojechała a swe durnre komenty zostaw dla siebie gdy będziesz w ciąży i będziesz miała zamiar wyjść do sklepu stan przed lustrem i powiedz" może poronisz"!

Gość gość
Ja w czwartym miesiącu byłam w Egipcie było super moja kuzynka wyszła za Izraelczyka i całą ciążę tam latali teraz mają 3letniego syna i z maluchem latają co 3miesiące od kiedy skończył 10tygodni. Jak dobrze się czujesz a lekarz nie widzi przeciwwskazań to odpoczywaj na czyściutkim morzem pod parasolką z sokiem w ręku :)

Gość chceodpoczać
do goscia z 15:00 No własnie o takich ludzi mi chodziło..niestety takich złych(zawistnych) doradzców dóżo Poronić mogę też w pracy-bo czasem ogromne stresy muszę znosić dlatego chce jechać,mąż zresztą też ma dużą odpowiedzialność zawodową i chce żeby sobie odpoczął:) Do dziewczyny która była w Turcji i na Teneryfie: kąpałaś się normalnie w morzu i w basenie?

Gość gość
Tylko najlepiej zlapcie last minute - dzis kupujecie, jutro lecicie. My z mezem mielismy jechac w 6 miesiacu, na miesiac przed wyjazdem szykowalismy sie do wplaty zaliczki, ale cos nas podkusilo i jednak postanowilismy zlapac cos na lasta. I dzieki bogu, bo na tydzien przed wyjazdem okazalo sie ze nie moge nigdzie jechac - skrocila mi sie szyjka i kolejne 2 miesiace spedzilam w pozycji lezacej.

Gość gość
Ja pływałam normalnie w basenie i morzu jak byłam w ciąży na Rodos - polecieliśmy na początku czerwca więc przed sezonem - ludzi malutko basem hotelowy prawie pusty i czyściutki :)

Gość gość
latac samolotem nie mozna lub inaczej nie jest to wskazane w poczatkach ciazy I trymestr a nie w 5 miesiacu. ja bylam na krecie w 6 mc i polecam ypoczelam wiadomo trzeba zadbac o dobry krem z filtrem i oslone od slonca itp ale plywac mozna.polecam i nie sluchaj tych ludzi to zazdrosnicy

Gość gość
w 6 mcu ciazy pojechalam na wakacje samochodem - 1500 km w jedna strone, czesc drogi prowadzilam i nic mi nie bylo. Oczywiscie przed zapytalam ginekologa, powiedzial ze jak najbardziej wakacje sa wskazane, moge jechac, byle z postojami a najlepiej jest leciec samolotem bo nie ma mikrowstrzasow.

Gość gość
ja tydzien temu wrocilam z wakacji, to byl moj 23-24tyg ciazy, lot samolotem ok( pamietaj tylko aby nie przechodzic przez te bramki na lotnisku, puszcza cie bokiem i sami sprawdza). jak macie dobry hotel to bedzie super, ja wybaralam taki fajny hotel z basenami, spa itd w fajnym miejscu a na miejscu przeniesli nas do innego hotelu( nie polecam strony on the beach)

Jeśli ciąża przebiega prawidłowo a lekarz nie będzie miał "ALE" to czemu nie ? Chodź ja bym się bała jechać do innego kraju , w tym stanie ;) . Jednak gdybym źle sie czuła lub były jakieś komplikacje wolałabym trafić do polskiego szpitala.W każdym razie ja jechałam na wakacje ( ale w PL) w 8 miesiącu starsza część rodziny jak się dowiedziała ze jedziemy AŻ na tydzień to myślałam że mnie uduszą :D Bo " krzywdzę dziecko "D :

Gość gość
jedź i odpoczywaj ile wlezie, jak słyszę, ze jak to, farbujesz włosy?? jesz chipsy i popcorn?? no proszę, ręce opadają. Ja też z M planujemy, aktualnie jestem w 4,5 mc, za jakieś 1,5 miesiąca pewnie się wybierzemy, jedyne co to w samolot nie wsiadłabym, bo nigdy nie leciałam, apnicznie się boję a po co mam stresować siebie i dziecko, ale ciąża nie jest przeciwwskazaniem do latania, jeśli oczywiście przebiega bez komplikacji :)

Gość chceodpoczac
dziekuje dziewczyny Podbudowałyscie mnie.Po prostu poczułam się okropnie słysząc takie słowa kolezanki Wiadomo chce dobrze. Wybieramy najlepszy możliwy hotel,początek sezonu czyli czerwiec ,wykupuje dodatkowe ubezpieczenia..a w razie problemów bukujemy szybszy powrót na własną rękę.No i decydujące zdanie ma lekarz Cieszy mnie również że kąpałyście się w morzu i nie było problemu z jakimis zakażeniami,grzybicami itd :)

Gość gość
Pewnie ze jedz. Ja byłam na gran Canarii w 6 mocy ciazy a w Polsce w 4ym. Za każdym razem leciałem samolotem i mieć soe nie działo. A wakacje były super i dziecku nic nie było.

Gość Ala1111111111
Polecam Gościniec Gryszczeniówka bardzo spokojne , urokliwe miejsce idealne na wypoczynek dla ciebie. Domowa kuchnia, przetwory z Przetwórni Gryszczeniówka wytwarzane tradycyjnymi sposobami. Spedzilam tam majówke i planuje wrócić w to miejsce ...