Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto urządza i kto płaci za wieczór kawalerski w klubie?

Polecane posty

Gość gość

U nas jest zwyczaj, że w nocy z piątku na sobotę w domu Młodych jest tzw. "trzaskanie" czyli pije się wódkę, piwo, podaje różne jedzenie, przyjść może każdy, tak jest od lat. Ostatnimi czasy dodatkowo stały sie modne wieczory kawalerskie/panieńskie urządzane w klubach nocnych, z wynajętm striptizem i różnymi zabawami. I teraz mam pytanie kto za tą imprezę zwyczajowo powinien zapłacić? Młoda/Młody czy składają się wszyscy obecni? I kto powinien to organizować? Młodzi czy powinno to wyjść od ich znajomych?

Gość gość
na tych panienskich,gdzie ja bylam i kawalereskich gdzie moj byl,to zawsze organizowal swiadek/swiadkowa i skladali sie z reszta znajomych,ktorzy chca byc obecni na wieczorze. pan mlody i panna mloda dostaja ten wieczor w prezencie

Gość gość
Właśnie też tak słyszałam i znajoma zwróciła mi uwagę, że tak powinno być jak piszesz. Niestety u nas widzę, że jest to przerzucane na Młodych i dodatkowy wcale niemały koszt :o Zdziwiłam się kiedy koleżanki pytały mojej siostry, która w lipcu wychodzi za mąż, kiedy i gdzie urządza wieczór panieński. Czyli co, ma sama go urządzać?

Gość gość
Wieczór powinna organizować świadkowa, albo np. Ty jako siostra. A płacić powinni po równo wszyscy zaproszeni goście. Zazwyczaj osoba organizująca dzwoni do koleżanek, kuzynek i innych znajomych kobiet, które chce zaprosić na tę imprezę i od razu mówi, że impreza jest planowana tu i tu i składamy się po tyle i tyle. Wtedy albo ktoś się zgadza i potwierdza obecność, albo nie.