Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Córka mojego męża powiedziała do mnie pierwszy raz ,,mama"

Polecane posty

Gość gość

Jestem ,,mamą" w papierach. Mój mąż ma córkę, małżeństwem jesteśmy od miesiąc, znamy się od dwóch lat, jego córka miała wtedy kilka dni. Biologiczna mama dziecka nie żyje za cpala się. Mała jest z nami. Mieszkamy razem wychowujemy ją. Mała dzisiaj rano pierwszy raz powiedział do mnie ,,Mama". Łzy mi w oczach stanęły. Ma dwa latka. Nie wiem czy powinnam być dla niej mamą. Ja chyba nawet nie zasługuje na to, żeby być jej mamą.

Gość gość
A zajmujesz sie nią dobrze? Czy masz w d***e?

Gość gość
jak to nie zasługujesz? Przecież jesteś z jej ojcem a jej mama nie żyje? Kto miałby być jej mamą jeżeli nie Ty?

Gość gość
Zajmuje się nią, dzielimy się obowiązkami na pół. Mąż ją zawozi do żłobka, ja odbieram, jedno z nas ją kąpie, a drugie usypia.

Gość gość
no bo jestes mamą- i tak trzymaj

jak nie zasługujesz? dziwna jesteś

Gość gość
Nie zasługuje się niczym na bycie mamą, mamą się po prostu jest :) A ty mamą bez wątpienia jesteś!

Gość gość
Pokochałam ją, nie umiem przypominać jej o mamie. Nie znałam jej, a mąż nie za bardzo chce przypominać.

Gość gość
jestes jej mama.

mała ma wielkie szczęście, że będzie miała mamę! nie ma nic smutniejszego niż dzieciństwo bez obecności któregoś z rodziców. A dla małej będziesz niedługo całym światem

Gość gość
popłakałam się jak to przeczytałam. jesteś jej mamusią, dbaj o nią i ją kochaj i nie miej wyrzutów sumienia, że jej o biologicznej mamie nie przypominasz, ona jej nie pamięta bo była za malutka, i tyle. pamiętaj tylko, że jak zacznie zadawać pytania jak będzie większa to żeby dziecko wiedziało, ze kiedyś miało drugą mamusię, która niestety umarła i wtedy ty zostałaś jej mamusią zeby jej smutno na świecie nie było samej z tatą. dziecko musi znać prawdę, bo kiedyś może ona wyjść na jaw, np przy jakiejś chorobie i może czuć się oszukane. a jak wie od małego to przyjmuje takie informacje naturalnie. powodzenia i szczęścia życzę :-)

Gość gość
Jeśli ode mnie by to zależało to już mała woedzialaby ze nie ja ją urodziłam, ale mój mąż nie chce, żeby mała wiedziała, ze jej matka za cpala się i to przy niej - malutkiej.

Gość gość
Dziadkowie małej robili mi masę problemów, żebym mogła zaadoptować małą, a zaraz po śmierci swojej mamy była przy nas. Mieliśmy problemy, nie mogłam odebrać jej ze żłobka, do lekarza pójść z nią nie mogłam.

Gość gość
jak matka ćpała to córka tez może ćpać choć nie musi bo czasami dziedziczy się genach

Gość gość
Uwielbiam te herezje o dziedziczeniu "złych genów" po prostu ludzie nie gadajcie głupot.

Dlaczego nie zasługujesz na miano matki ? Kochasz ją ? Dbasz o nią ? Zrobiłabyś dla niej wszystko ? Jeśli tak to jesteś matką ;) A że nie urodziłaś ? Co z tego . Nie ważne jest która urodziła,lecz która wychowa.

Gość gość
Mała jest z nami od roku. Rok temu zmarła jej biologiczna mama. A razem jesteśmy od 1,5 roku.

Gość gość
Tak kocham. Pokochałam ją, traktuje ją jak swoje dziecko, staram się dbać o nią jak mogę, chociaż instytutu macierzyńskiego nie mam.

Gość gość
Prawdziwa mama.

Gość gość
nie chodzi o to żeby dziecku powiedzieć że jej matka sie zaćpała, no bez przesady, przed niektórymi faktami dziecko należy chronić, ale nie możecie jej przez całe życie okłamywać, bo to może byc dla niej straszna krzywda, nawet nie masz pojęcia jaka, jeżeli sie kiedyś dowie to może wam tego nie wybaczyć. nie możecie decydować za nią czy np w wieku nastu lat może iść na grób matki czy nie! kimkolwiek ta matka była. i tu twój mąż popełnia ogromny błąd i ty też porozmawiaj z nim bo takie ukrywanie prawdy może się niestety skończyć tragicznie szczególnie w wieku dorastania i wiem co mówię bo podobną sytuacje miałam w rodzinie. Po co dziecko okłamywać jak maluch takie fakty przyjmuje jako coś normalnego?!

Gość gość
Ja to wiem, ale mąż nie. Byliśmy z nią na pierwszego listopada na grobie jej mamy, ja jej powiedziałam, ze tu leży jej mamusia, zaczęłam jej mówić, ze jej mamy nie ma z nią, ale bardzo ją kocha. Ale to chyba było za wcześnie.

Gość gość
Chcielibyśmy mieć drugie dziecko, ale boję się. Wiadomo, że noworodek wymaga więcej uwagi, boję się, że mała będzie czuć się odrzucona przez nas

Gość gość
Macie prawo mieć razem dzieci. Chcąc nie chcąc to dziecko tylko ty wychowujesz, może odwrócić się od siebie, a twoje dziecko nigdy sie od ciebie nie odwróci.

Gość gość
nie czytałam wszystkiego ale tak: jesteś jej mamą bo ja wychowujesz, i to nie jest tak, że na bycie mamą się nie zasługuje a się nią po prostu jest, to jest tak, że prawdziwymi rodzicami są ci co wychowują dziecko. Jej matka umarła, nie ważne z jakiego powodu, ja bym nie powiedziała dziecku, że matka się zaćpała, po prostu umarła, niech ma o niej dobre zdanie, gdybyśmy Ty jej kiedyś powiedziała "mama przedawkowała narkotyki" uwierz mi, że by było "nienawidzę Cię! kłamiesz!!!!" O biologicznej mamie powinniście jej mówić jak zacznie dobrze rozumieć, dobrze żeby były jakieś zdjęcia mamy. Ona nie żyje, niech dziecko myśli o niej najlepiej. Znam przykład, ale o ojcu: nie wiem co dokładnie się z ojcem stało, ale też od malutkiego wychowywał ją ojczym. W 18 urodziny jej to powiedzieli. Odpowiedziała, że to nie ważne, bo on jest jej tatą. Z tym że to było z 10-15 lat temu. Obecnie lepiej jak dowie się o tym od Was niż np. jak pójdzie do szkoły. Tamci mieszkali w zupełnie innym mieście i nikt nie wiedział, że on nie jest ojcem (miała jego nazwisko, był w papierach).

Gość gość
głupie prowo. siedzi durnowata mamuśka dwójki wrzeszczących bachorów i się nudzi, to wymyśli temat nad którym kafeterianki się trochę pospuszczają. ale wy debilne!

Gość gość
A co myślisz, że każda jest taką suka jak Ty, że dziecka swojego partnera by się pozbyła. Mylisz się, są jeszcze normalne kobiety i temat nie musi być prowokacją.

Gość gość
Cudnie.

Gość gość
najpierw myślałam, że to może prawda, ale sama się mylisz w "faktach", raz jest z wami od malutkiego, drugi raz odkąd skończyła 1,5 roku? ma 2 latka a Ty byłaś z nią na 1 listopada? I ile wtedy miała? skoro ma teraz 2 latka... tłumaczyłaś dziecku 1,5 rocznemu, że tu leży jej mamusia?

Gość gość
Od roku jest z nami. Przecież roczne dziecko to jeszcze maluch.

Gość gość
Nigdy nie będziesz jego mamą.