Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy dobrze przygotowuję

Siemię lniane czy dobrze przygotowuję?

Polecane posty

Witam, mam takie pytanko odnośnie spożywania siemienia lnianego. Od 5 dni spożywam, go i tak nie do końca wiem czy dobrze :) Rozdrabniam trochę łyżkę ziarenek w moździerzu. Później od razu zalewam gorącą wodą i odstawiam na 1h - 2h. Po czym wypijam tą wodę, która już się robi gęstawa i zjadam ziarenka. Mogę tyle ziarenek spożywać dziennie? :) Proszę o odpowiedź.

Gość gość
Ile to znaczy "trochę łyżkę"? 2? 10? 50? A może chodzi o łyżeczkę do herbaty czy do zupy? Ja zalewałam codziennie dwie łyżeczki do herbaty ziarenek i wypijałam po ok 20 minutach (wolałam pić clekko ciepłe) a ziarenka rozgryzałam. Pilam tak 5miesięcy aż w końcu miałam tego dośc ale zaraz do tego wrócę bo po tej kuracji tak mocnych paznokci nigdy nie miałam :P

Źle napisałam :) Chodziło mi o łyżkę taką od zupy i że trochę rozdrabniam w moździerzu :)

Gość gość
a no to spokojnie taką ilośc możesz dziennie zażywać :)

Super, dzięki za odpowiedź :) Bo się bałam, że może sobie zaszkodzę, zamiast pomóc :)

Gość female20
wrząca woda od razu wytrąca omega z siemienia lnianego. czytałam że lepiej moczyć w wodzie w temp pokojowej tylko przez cała noc i spożywać w połączeniu np z płatkami owsianymi, czy przetworami mlecznymi np kefir, jogurt itp.

Ale ja wrzątkiem nie zalewam :) Wodę zagotuję i czekam jakiś czas aż przestygnie trochę. Ona jest gorąca, ale na pewno nie wrząca :)