Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jeśli kupiłem dom przed małżeństwem

Polecane posty

Gość gość

a spłacam raty w trakcie jego trwania za swoje pieniądze to czy żona w przypadku rozwodu ma coś do tego?

Gość gość
w trakcie trwania małżeństwa nie masz "swoich" pieniędzy, chyba, że masz spisaną rozdzielność majątkową (intercyzę) w innym przypadku pieniądze są wspólne

Gość gość
a jak zyjecie ? jaki wklad wlasny jest w dom ze strony zony ? bo nie wierze ze nic nie kupi nie dolozyla sie do remontu nie dolozyla sie do mebli itede

Gość gość
Itede żona nie ma żadnego wkładu. Nie pracuje. Ja zarabiam i wszystko kupuje.

Gość gość
Jezeli nie masz intercyzy, to tak. Po slubie wasze dochody sa wspolne i jezeli ona wykaze, ze teoretycznie, jej pieniadze rowniez szly na splate, (bo nie dawales np na chleb) to jestes ugotowany.

Gość gość
W trakcie trwania małżeństwa wszelkie dochody małżonków są wspólną własnością. Więc spłacasz dom ze wspólnych pieniędzy.

Gość gość
nie bierz ślubu z takim podejściem

Gość gość
dokladnie ! zyje z tobajest twoja zona prowadzicie wspolne gospodarstwo jestescie malzenstwem zatem kredyt splacasz ze wspolnych pieniedzy obojetnie czy pracuje czy nie w domu to tez praca :)

Gość gość
Jeśli tak Cie to martwi to spisz rozdzielność majątkową i nie kombinuj. W*****a mnie takie kombinowanie - niby wszystko nasze, ale w razie rozwodu jednak moje. Związek zbudowany na kłamstwie.

Gość gość
Nie ma to jak próba potajemnego zabezpieczania się. Śmiech na sali.

Gość A6C6
nie ma to jak prawdziwa miłość, eh

Gość gość
Po c****a sie żenisz, jełopie ? Siedź na kocią łapę i trzymaj co swoje, nie puść, nie daj ! A jeszcze lepiej - zostań tzw. singlem. Wszystko zabierzesz do grobu przecież !

Gość gość
jesli kupiłes przed małżeńtwem to żona nie ma praw do tej nier***mości , zapytaj notariusza to nic nie kosztuje liczy się do wspolnoty tylko to co kupiłeś w trakcie malżeństwa

Gość gość
Ale on nic nie kupił przed zawarciem małżeństwa. On się wtedy zadłużył. Właścicielem stanie się po tym jak spłaci kredyt. A stanie się to już w trakcie trwania małżeństwa. I co ty na to mądralo wyżej ?

Gość gość
zapytaj notariusza, mi babcia przepisała mieszkanie przed ślubem i mąz nie ma praw do tego mieszkania bo sprzedałam i całość jest moja a mąż nawet nie był na transakcji więc doopa z tym na pół , nie wyszło ci

W przypadku ewentualnego rozwodu żona mogłaby żądać zwrotu nakładów poczynionych z majątku wspólnego ( dochody ) na majątek odrębny - mieszkanie.

I nie jest prawdą to, że jeśli bierze się mieszkanie na kredyt, to nie jest ono własnością tego, kto ten kredyt bierze. Po prostu zabezpieczeniem kredytu jest najczęściej hipoteka na tym mieszkaniu, ale właścicielem jest osoba biorąca i spłacająca kredyt. Nie ma również prawnych przeciwwskazań żeby sprzedać takie mieszkanie w trakcie spłaty kredytu.