Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Koszt wesela

Polecane posty

Gość gość

Cześć dziewczyny mam pytanie ile liczyliście koszt weselna i na ile osób.Ja mam wesel w przyszłym roku w Warszawie i zrobiłam sobie mniej więcej kosztorys i dosyć dużo mi wyszło chociaż przeglądam internet , że niektórzy na prawdę w małych koszach się mieszczą i to z noclegiem i poprawinami gdzie u mnie tego nie będzie. Ja na razie salę mam zarezerwowaną koszt 180 zł na 100 osób to 18000 w tym 4 posiłki ciepłe 12 przekąsek, ciasta, tort, dekoracje itp. Inne koszty to liczyłam tak : alkohol 3000 kościół + wystrój 1200 Dj 2500 fotograf 2500 kamerzysta 2000 obrączki 2000 zawieszki, zaproszenia, winietki itp. 800 samochód 1000 strój pani młodej z fryzjerem, kosmetyczka 4500 strój pana młodego 2500 Łączny koszt około 40 000 mi wyszło, a jak wam dziewczyny wychodzi dodam, że nie planuje dodatkowych atrakcji typu stół wiejski bo wiem, że nikt tego nie je oraz fontanny czekolady słyszałam, że strasznie się brudzi i dają starą czekoladę.

Gość gość
Ten temat był już nie raz. Po co zakładacie ciągle jedne i te same tematy. Wystarczy poszukać i poczytać stare fora. Wesela są w różnych cenach. Nasze wesele kosztowało ok 50 tys na 80 osób (bez noclegów bo tego nie opłacaliśmy) . Wesele można zrobić za 20 tys na ubogo i za 120 tys na bogato

Gość gość
sporo,ale widzisz,jak u mnie wychodzi znacznie taniej bo: wystrój kosztuje mnie tyle co zakup kwiatów więc ok 400-500zł,kwiaciarka miejscowa mieszka 100m od kościoła,więc przyniesie i postawi,nie bawimy się w inną dekorację tylko krzesła dla nas i świadków(to organizuje szafarz),fotograf i kamerzysta to jedna ekipa więc 2400,za obrączki zapłaciłam 400 miałam swoje złoto,ja gotowa do wyjścia łącznie z sukienką za ok1000zł,Pan Młody również,zaproszenia naklejki i zawieszki 450zł,auto-mojego brata-dekorację zrobiłam sama czeka w kartonie za ok max 50 zł.Więc myślę,że poszłaś po całości bez szukania oszczędności,też tak można czemu nie płacisz i masz,ale np ja nie chciałam sukni za 3000 bo za tyle to ja mam tydzień na Majorce, stawiamy na dobre jedzenie i dużo to jest głównie dla gości na tym się skupiliśmy,dobre potrawy i sprawdzona orkiestra,tu nie oszczędzaliśmy.

Gość gość
U nas koszt wesela na 50 osób wyszedł 17 tys. Wesele robiliśmy w hotelu, więc dekoracje mieliśmy w cenie. Menu: 134zł/os (goście byli najedzeni na maxa a jedzenia zostało sporo) Suknia z makijażem, fryzurą, bukiecikiem - ok 800-900zł. Nigdy nie wydałabym kilku tysi na jednorazówkę. Kupiłam za kilka stów długą śmietankową sukienkę wizytową i poszłam do krawcowej żeby mi ją stuningowała. Krawcowa wzięła kilka dyszek, a ja teraz mam suknię, którą skrócę i oddam do farbiarni :) Bolerko - 100zł Garnitur ok 500zł Koszula - 100zł Dj - 1300zł. Każda sroczka swój ogonek chwali, ale nie byłam na lepiej poprowadzonym weselu, nikt się nie nudził, muzyka świetna, dj pomysłowy. Fotograf - 1000zł (po znajomości) Winietki, podziękowania, zaproszenia - 100zł (miałam akurat chwilowo dojścia do takich bzdetek i wszystko wzięłam w cenach mniejszych niż hurtowe) Tort + ciasta - ok 850zł Alkohol - ok 1000zł (wino i wódka) Napoje bezalkoholowe (cola, soki itp.) - ok 250zł Noclegi ze śniadaniem dla przyjezdnych - ok 1000zł Samochód - 600zł Podziękowania dla rodziców - ok 300zł Obrączki - 1800zł I jeszcze takie pierdółki jak pudełko na koperty, spinki do mankietów, krawat, buty dla panny i pana młodego, welon/toczek/kwiatek, organista, biżuteria, bielizna, pończochy, bibułki matujące, transport dla gości niezmotoryzowanych, ewentualna torebka, plastry żelowe (na stopy), ewentualnie płaskie buciki na zmianę, manicure (ja robiłam sobie sama), owoce.

Gość gość
samochód 1000zł? To nie macie swojego albo ktoś ze znajomych nie może pożyczyć? Sukienka będzie kosztowała 4tys? U mnie za fryzjera + makijaż to max. 250zł

Gość gość
Ja na razie zrobiłam kosztorys taki mniej więcej ślub jest w następnym roku w lipcu także na razie jest tylko sala a to moje przewidywane koszty wolałam trochę zawyżyć niż zaniżyć. Patrzyłam na różne fora i patrze koszty są od 10000 do 80000 więc spory rozrzut.Co do sukienki to byłam w kilku salonach i koszt samej sukienki waha się od 2000 do 6000 dlatego napisałam 4500 liczyłam w tym buty, welon, kwiaty,biżuterie, makijaż, paznokcie i fryzjer,oczywiście nadzieje mam, że będzie taniej chcę kupić sukienkę w październiku może będzie taniej.

Gość gość
Też zależy gdzie jest wesele ja np mam w Gdańsku i u nas za 170 zł sali się nie znajdzie chyba, że w jakieś oborze ja płacę 210 zł od talerzyka bez tortu, tort mam za 1200 zł ( będzie 120 osób) Zespół 2500 fotograf 3500 zdjęcia najwyższej jakości kamerzysta 2800 będzie dwóch i będę mieć teledysk mój strój około 4000 narzeczonego 2500 księga gości, winietki,zaproszenia,, pudełka 800 zł fontanna czekolady 1000 pokaz barmański 2000 alkohol 4000 wesele wyniesie ponad 50000 bez poprawin

Gość gość
Ja mam wesele we wrześniu płacę od osoby 190 zł.Wesele na 100 osób W sumie całe wesele kosztować będzie około 45000 bez jakiś fajerwerków, najwięcej kosztują drobiazgi. ja liczyłam na początku, że zmieszczę się w 30000 rzeczywistość jest inna...

Gość pracująca mama
ktoś napisał wyżej, że można zrobić skromne wesele za 20 ty - mogę prosić o podpowiedź jak to zrobić (gości było by ok 65 osób)

Gość gość
pracująca mamo ; kombinować, kombinować i jeszcze raz kombinować. Część rzeczy zrobić samemu, zorientować się czy nie znasz kogoś kto pracuje w drukarni i mogłabyś zdobyć materiały na zaproszenia, podziękowania, zawieszki i winietki. Ja miałam tylko materiały z perforacją w odpowiednich miejscach, resztę powypisywałam, podrukowałam i posklejałam sama. Wiele rzeczy można zrobić taniej. Do jubilera zanieść własne złoto i płacisz tylko za robociznę (też tak chciałam zrobić ale niestety okazało się że brat sprzedał moje złoto bez mojej wiedzy). Sukni nie musisz mieć z salonu. Dobra krawcowa dopasuje Ci suknię wedle Twoich potrzeb już kupioną (nawet doszyje halkę na kole) lub uszyje od nowa. Garnitur nie musi być za 3 tys, może być za 1000zł. A przede wszystkim zobacz, na czym możesz oszczędzić, i wtedy ciśnij. I nie radź się na forach internetowych. Ja jak organizowałam swoje wesele i zastanawiałam sie na czym oszczędzić, to czytałam tylko: na czym jak na czym, ale na menu nie można oszczędzać / na sukni nie można oszczędzać / na obrączkach nie można oszczędzać / na garniturze nie można oszczędzać / na bieliźnie nie można oszczędzać / na butach nie można oszczędzać / na alkoholu nie można oszczędzać / na zespole nie można oszczędzać / na fotografie nie można oszczędzać. To co kurwa wolno, jak nic nie wolno?

Gość gość
do gość 27.05.14 z ta obora to nie przesadzaj,bo robiliśmy wesele w okolicach gdanska i wyszlo o wiele taniej za talerzyk,bo 130zł bez poprawin a jedzenia było ogrom i pyszne.No ale jak chce się popisac jakims sztucznym pokazem barmanow,bo się naogladalo hamerykanskich filmow to potem wesele wychodzi ponad 50 tys a potem zęby w sciane,bo przecież trzeba kredyt placic heheh. x Autorko az 800zł na zaproszenia,winietki i zawieszki?to jest ogrom kasy,wiekszosc zaproszen laduje w koszu,winietki i zawieszki tez,wiec nie lepiej oszczedzic na tym i samemu zrobić winietki i zawieszki? Stroj pana młodego 2500 tys-matko jedyna a nie można trochę taniej?zobacz ile kasy marnujecie;(

Gość gość
nie każdy ma swoje złoto do przetopienia :( sukienka - ładna jasna wieczorowa (nie musi być ślubna) więc i tak nie planowałam tego wydatku) zaproszenia zrobimy samemu samochodem pojedziemy swoim, nie będę wydziwiać ale jak zaoszczędzić na całym weselu. nie ma knajpek (sensowne skromne knajpki oglądaliśmy, nie wypasione hotele, które by zeszły poniżej 180/os dj to też z 2000 przerażające ceny potem ludzie się dziwią, czemu jeszcze nie było wesela

Gość gość
Czasami warto porozgladac się za agroturystyka,bo tam można wyprawić wesele dużo taniej plus z noclegami dla gości,bo nie masz obowiązku za nich placic.

Gość gość
niektórzy wynajmują salę i zatrudniają kucharza/kucharkę my mieliśmy w hotelu 3 lub 4 gwiazdkowym (nie pamiętam, ale tv, łazienka, czajnik + porcelana w której można wypić kawę/herbatę, klimatyzacja, internet w każdym pokoju i to mi wystarczyło). Najtańsze menu było za 130zł, my je trochę dobraliśmy pod siebie. Miasto wojewódzkie. Nocleg dla gości weselnych wyniósł 110zł, gdzie normalnie jest 280zł. Hotel był dla nas wygodniejszy, bo obsługa wszystko za nas zrobiła (rozstawienie winietek, dekoracja sali, kucharz itp). Musicie poważnie poszukać. Są mniejsze hoteliki, pensjonaty. Bawiłam się w takich na weselach i było sympatycznie :) oszczędzaliśmy na czym się dało :) nie przekroczyliśmy 20 tysięcy. Wesele na około 50 osób.

Gość gość
oczywiście 110zł od osoby :)

Gość gość
można naprawdę wiele uzyskać planując wesele wcześniej,dla młodego kupiliśmy wszystko na wyprzedaży za 699zł wszystko w zestawie dobrej marki,buty ma, założone raz na rozdanie dyplomów pasują idealnie do stroju,ja sukienkę kupiłam nową białą wieczorową za...275zł w sklepie z sukienkami imprezowymi( dodam,że w salonie bliźniaczo podobna 5700zł) buty na miarę za 119zł(jestem stałym klientem),auto nasze dekoracja własnoręczna,do kościoła tylko kwiaty na ołtarze ok 500,orkiestra za darmo(kolega ma zespół jak tylko usłyszał o ślubie od razu zaproponował,że zagrają (kiedyś jemu i jego rodzinie w życiu bardzo pomogłam). Za talerzyk płacimy 210zł wesele z poprawinami sala i kuchnia sprawdzona wiele imprez rodzinnych tam się odbyło,a obrączki z naszego złota za 450zł.Najbardziej rozwaliła mnie cena bukietu z frezji,zrezygnowałam, zrobię sama kupując 21 sztuk frezji za 30zł,w robieniu bukietów akurat wprawę mam.

Gość gość
Koszt organizacji wesela jest w dzisiejszych czasach niesamowicie duży, dlatego większość ludzi planuje małe, kameralne przyjęcia, ale nie wszystkim to wystarcza ;) koszty wynajmu sali różne w zależności od standardu :) proponuję Ci poszukać przykładowych cen w internecie, tutaj wstawiam przykładową stronę, na której możesz coś znaleźć: http://zyskoman.pl/cennik-uslug/sluby-wesela

Gość gość
Mój ślub odbędzie się w czerwcu.Koszt mojego wesela wyniesie około 50000, od talerzyka płacę 220 zł. Koszt mojego ubioru około 7000, koszt ubioru mojego lubego około 2500.

Gość gość
mój ślub wyniesie też około 50 tys. Nie chce mi się wypisywać nawet co za ile, bo dużo tego. Moja sukienka plus dodatki to ok 8 tys, a ubiór narzeczonego 3 tys garnitur plus buty 1 tys.

Gość gość
wow buty za 1000 zł, za to miałabym min z 5 par

Gość gość
Sporo te 1tys. za buty. Ja kupiłam butyza... 40zł. Na początku chciałam typowe buty ślubne i ceny kształtowały się w przedziale 120-250 zł. Kiedy już prawie kupowałam bytu, uświadomiłam sobie, że nie chcę kupować butów które posłużą mi raz w życiu. Dlatego poszłam do zwykłej sieciówki i kupiłam kremowe szpilki za 40 zł. Przetańczyłam w nich całą noc, takie były wygodne :)

Gość gość
miało być "buty", nie "bytu" oczywiście :)

Gość gość
No ale wiecie, faceci są bardziej praktyczni niż my kobietki :) Kupi sobie jedne porządne buty za 1000 zł (możliwe, że robione na zamówienie u szewca) i pochodzi w nich kilka lat. Często w zyciu sa różne uroczystości, na które fecet będzie mógł załozyć takie buty. Tak mi sie wydaje :)

Gość gość
A ja na ślub i wesele na BOGATO za 63 osoby wraz z nowa suknią, fotografem, kamerzystą dj , skrzypkiem , organistą, opłatą za ślub w katedrze , zabytkowym samochodem retro, pięknym bukietem i dekoracją kościoła ( sama kupowałam materiały i kwiaty - dekorację ubrała w dzień ślubu moja kuzynka ) wesele retro w stylowym pałacu koszty od 180-220 zł za osobę, wynajęcie busa dla transportu gości - w zależności od menu 3 maja 2014 roku wydaliśmy 18 tys . A i tak poszaleliśmy myślę że mogliśmy się zmieścić w granicach 15 tys . ( zabraliśmy droższe menie, kupiłam nową suknię zamiast używanej, mąż zamówił nowy frak, wynajem drogiego auta, duży wybór alkoholi tp ). A ślub i wesele naprawdę na najwyższym poziomie bo nie liczy się za ile tylko trzeba kombinować aby z tanie wyglądało na drogie. A na czym zaoszczędziliśmy? Jak ktoś planuje ślub w Poznaniu i w okolicach to mogę się podzielić informacją jak zorganizować ślub mając ograniczony budżet . Jak chcesz wiedzieć jak napisz jfresko@vp.pl

Gość gość
ja jeszcze musiałam doliczyc koszt wynajęcia taksówek z http://www.radiotaximpt.krakow.pl/ bo musoałam jakos przewiezc gosci z kosciola do sali. Ale jakos drogo mi nie wyszlo.

Gość gość
Strasznie wysokie koszta :O Ja płacę 130zł od osoby za jedzonko. Alkohol pewnie z 3000zł, nie wiem jak ciasto i tort, bo tego jeszcze nie ogarniałam. DJ 3000zł - dla mnie to bardzo dużo, jak na DJa, ale koleś jest świetny, po rozmowie z nim nie chciałam innego. Fotograf 2000zł. Za suknię w komisie dałam 650 + 150 przeróbka u krawcowej. Buty zamierzam kupić najprostsze, ostatnio widziałam na allegro białe baleriny za 30zł i nie zamierzam wydać dużo więcej na buty, które potem wylądują na dnie szafy ;p Dodatki powinny mnie wynieść 200zł bez biżuterii. A biżuterię może skądś pożyczę. 700zł dla księdza i tych innych organistów, kościoła nie przystrajam, bo po co? To na nas goście będą patrzeć, a nie na kwiatki;) Patrzyłam na ceny garniturów w Vistuli, w Bytomiu i jeszcze jakimś tam sklepie i wydaje mi się, że strój pana młodego spokojnie zamknie się w 2000zł (to już max). Do ślubu zawiezie nas któreś ze świadków. Ewentualnie wynajmie się jakiś transport dla gości, jeśli okaże się, że dużo osób będzie bez auta. Jeżeli większość zdecyduje się przyjechać samochodem, to niedobitków jakoś się do nich podopycha ;) Obrączki przetapialiśmy stare, więc wyjdzie nam niecały 1000zł. Nie wiem, o czym jeszcze zapomniałam, ale generalnie szacuję, że na niecałe 90 osób koszt wesela powinien wynieść ok. 25 000zł. Myślałam, że to niezbyt oszczędnie, ale patrząc na Wasze kalkulacje, to nie jest u mnie tak najgorzej :)

Gość takiemampytanie
Dziewczyny, a czy któraś z Was planuje nie typowe wesele, a raczej kolację weselną? My planujemy coś takiego dla około 40 osób w restauracji. Czas trwania od 18 do północy. Zastanawiam się nad menu, bo zaczęłam mieć wątpliwości. Zaplanowany jest jeden ciepły posiłek (przystawka, zupa, drugie danie), ciasta i tort oraz bufet około 8 dań zimnych i ciepłych (taki szwedzki stół). Jak myślicie, czy na imprezę w takim wymiarze godzin to nie za mało?

Gość gość
Wlasnie, pomysl nad transportem gości z kościoła do sali weselnej. Ja także korzystalam z taksówek, kumpela podrzucila mi kontakt do http://www.taxi.krakow.pl/ bo czesto zamawia u nich taksówki i maja naprawde dobre ceny, wiec też jakos drogo mnie ten pomysł nie kosztował.

Gość gość
No mniej więcej tak to wszystko wychodzi, u mnie dodatkowo wyszło za przewóz gości autokarem, Dobrze, ze znaleźliśmy w miarę tanią i dobrą ofertę na http://www.asik.com.pl/ bo wiadomo,ze człowiek na każdym kroku chce oszczędzać.