Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak nauczyc dziecko do ssania smoczka

Polecane posty

Gość gość

Moja córa jest na butelce,dostaje moje mleko ale z butelki i czasami dokarmiam bebilonem widzę że ma potrzebę ssania,na ogół gdy jest zła lub gdy zasypia,nie chcę jej dawać jedzenia przed samym zaśnięciem bo gdy zje zasypia i nie mogę jej juz ponosić by się jej odbiło bo się denerwuje przez to że ją wybudzam a wiadomo brzuszek potem boli. Często jest tak że jeść nie chce a ten smoczek z butelki trzyma w buzi i sobie go cmoka ale nie ssie... Butelkę i smoczki do niej mam z Avent i nie wiem czy kupić smoczek z aventu czy wybrać inny kształt np.coś w kształcie smoczków z firmy Nuk No i jak dać tego smoczka skoro często dziecko pluje nim gdy nic z niego nie leci...

Gość gość
ah dziecko takie to glowa do gory wszytsko sie ulozy kiedys mi facet chcial dopiec i nic z tego no ale prawie sie zakochalam potem niestety - www.youtube.com/watch?v=-R6CnSqPnEg

Gość gość
Dlaczego chcesz przyzwyczajać dziecko do smoczka? Potem będą problemy żeby odzwyczaić od smoka.To tak jak palacza oduczyć palenia:D

Gość gość
no właśnie nie wiem,syn byłbezsmoczkowy córa się denerwuje gdy nie może zasnąć i to cyckanie butelki bez picia...

Gość gość
Takie gadanie z tym oduczaniem. Spróuj smoka z nuka moja córcia tylko go chciała aventem pluła

Gość Ekspert Philips AVENT
Dzień dobry. Wiele niemowląt rodzi się z niezwykle silną potrzebą ssania, która wykształca się jeszcze w życiu płodowym dziecka - o czym mogą świadczyć choćby zdjęcia usg, na którym maluszki już w brzuszku ssą swoje kciuki. W przypadku dzieci z silnym odruchem ssania, smoczek uspokajający okazuje się często bardzo dobrym rozwiązaniem i dużo bezpieczniejszym, gdyż dziecko pozbawione smoczka, często zaczyna wkładać do buzi paluszki i całe rączki, co w dłuższej perspektywie może warunkować krzywym zgryzem lub problemami z rozwojem mowy. Bardzo często, z powodu tej nasilonej potrzeby ssania, dziecko zaczyna traktować pierś jako swoistego rodzaju uspokajacz. Co powoduje, że sam proces karmienia piersią wydłuża się, a dziecko, nie najada się, a wyłącznie stara się zaspokoić swoją potrzebę ssania czy bliskości z mamą. Wiadomo, że każde dziecko należy postrzegać indywidualnie, jedne będą bezbutelkowe i bezsmoczkowe, ale znaczna część niemowląt będzie odczuwać potrzebę ssania, ściśle powiązaną z potrzebą wyciszenia, dlatego radziłabym zaopatrzyć się w taki smoczek uspokajacz. Jeśli ma Pani obawy, co do rozwoju zgryzu, to polecam zakupić produkt ortodontyczny, który nie zaburzy naturalnego odruchu ssania u dziecka. Warto również zwracać uwagę, aby tarcza smoczka posiadała otwory umożliwiające swobodny przepływ powietrza (zapobiega to ewentualnym odparzeniom, czy podrażnieniom skóry). Dobrze jest, gdy smoczek wykonany jest z silikonu ze względu na jego trwałość i wytrzymałość na wszelkie urazy mechaniczne oraz przebarwienia, które zdarzają się w przypadku kauczuku. Jeśli będzie miała Pani dodatkowe pytania, proszę pisać bezpośrednio na adres: ekspert@philips.com --- Ekspert Philips Avent, udziela porad i odpowiada na pytania internautów związane z produktami Philips Avent, a także opieką nad dziećmi i karmieniem. Zapraszam do dyskusji lub kontaktu bezpośredniego