Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
Witam trzymajmy kciuki za koleżankę ,która jutro zdaje i chętna do podzielenia się tym co było .POWODZENIA!!!!!!!!

Gość gość
Witam koleżankę która jutro o 8-mej ma egzamin i z całego serca życzę Jej powodzenia i 100% zdanego egzaminu trzymam kciuki buziaczki Łódź :)

Gość gość
3 mam kciuki za jutrzejszy egzamin z tego co sie dzisiaj dowiedziałam w szkole na egzaminie ma nie być nic z mycia pacjenta. Powodzenia

Gość gość
Życzę powodzenia koleżance która dziś zdaję egzamin która podała nr tel . Powodzenia

Gość gość
Zastanawia mnie, jak to możliwe, że nie ma jednego algorytmu na karmienie przez sondę? My korzystaliśmy z algorytmu, gdzie nie ma słowa o toalecie jamy ustnej?! Nasz był taki: 2. Karmienie przez zgłębnik Nazwa zabiegu: Karmienie przez zgłębnik. Cel zabiegu: · podanie pacjentowi przez zgłębnik płynnych mieszanek odżywczych dożołądkowo lub dojelitowo, · zachowanie funkcji wchłaniającej błony śluzowej jelita, · utrzymanie bariery oddzielającej patogenne czynniki jelitowe od układu krążenia. Przygotowanie zestawu: Materiały i środki: · serwetki lub płaty ligniny do zabezpieczenia ubrania i pościeli przed zabrudzeniem, · dwie strzykawki 50 lub 100 ml typu Janetta, · korek do zamknięcia zgłębnika między porcjami jedzenia, · rękawiczki, · fartuch foliowy, · woda o temp. 30°C, · posiłek zmiksowany lub dieta przemysłowa, · mydło i środek do mycia i dezynfekcji rąk, · papierek lakmusowy. Przybory i sprzęt: · przyrząd do żywienia enteralnego (w razie konieczności), · stetoskop, · zacisk, · miska nerkowata, · kubek na wodę, · pojemnik na posiłek zmiksowany, · stolik przyłóżkowy, · taca, · parawan, · kosz na odpady zakaźne. Sposób wykonania. Algorytm. 1. Zapoznaj się ze stanem chorego. 2. Przygotuj chorego do karmienia przez zgłębnik (nawiąż kontakt i współpracę, poinformuj o celu i istocie czynności, uzyskaj zgodę i udziel pacjentowi stosownych wyjaśnień). 3. Umyj i zdezynfekuj ręce. 4. Przygotuj zestaw. 5. Ustaw tacę z przyborami na stoliku przyłóżkowym. 6. Ustaw parawan. 7. Sprawdź rozmieszczenie na stanowisku pracy materiałów, przyborów i sprzętu potrzebnego do wykonania karmienia przez zgłębnik. 8. Załóż fartuch foliowy i rękawiczki. 9. Zapewnij pacjentowi pozycję siedzącą lub półsiedzącą. 10. Sprawdź położenie zgłębnika poprzez: a) osłuchiwanie:  przyłóż stetoskop w okolicy nadbrzusza,  wprowadź strzykawką ok. 20 ml powietrza,  sprawdź, czy słychać charakterystyczny odgłos bulgotania,  odciągnij wprowadzone powietrze; b) przez odciągnięcie treści żołądkowej i ewentualne sprawdzenie pH za pomocą papierka lakmusowego (wartość pH do 3); c) wykonanie badania rtg na zlecenie lekarza. 11. Sprawdź zaleganie treści w żołądku. 12. Przepłucz zgłębnik 20-30 ml wody. 13. Zamknij korkiem zgłębnik lub załóż zacisk na zewnętrzny koniec zgłębnika. 14. Sprawdź temperaturę posiłku (maks. 30°C). Karmienie pacjenta metodą porcji: 15. Zabezpiecz pościel i bieliznę pacjenta płatami ligniny lub serwetą. 16. Zaaspiruj pokarm do strzykawki (użyj drugiej strzykawki). 17. Połącz strzykawkę ze zgłębnikiem. 18. Zwolnij zacisk z zewnętrznego końca zgłębnika. 19. Podaj pokarm powoli. 20. Załóż zacisk. 21. Odłącz strzykawkę. 22. Powtarzaj czynność aż podasz zleconą ilość posiłku. 23. Przepłucz zgłębnik 50 ml przegotowanej wody. 24. Zamknij zgłębnik korkiem (zatyczką). 25. Pozostaw pacjenta w pozycji siedzącej lub półsiedzącej przez ok. 30 minut. 26. Zdejmij rękawiczki i fartuch foliowy. 27. Wykonaj higieniczne mycie i dezynfekcję rąk. Inne metody karmienia przez zgłębnik: a) ciągłego wlewu – grawitacyjna lub przy użyciu pompy żywieniowej jest ciągłym kroplowym żywieniem przez całą dobę z przerwą na sen, b) przerywana – wlew kroplowy dokonywany kilka razy dziennie przez godzinę w porze posiłku. Uporządkowanie sprzętu, materiału, otoczenia: · uporządkuj przybory i sprzęt, umieść je na właściwym miejscu, · zdezynfekuj użyte przybory i sprzęt, · odstaw parawan, · zapewnij estetyczny wygląd najbliższego otoczenia, · zagospodaruj odpady, · udokumentuj wykonanie czynności. Więc trochę się różni od podanego powyżej.

Gość gość
Trzymam kciuki za dzisiejszych zdających ja zdaje 3.06 ..

Gość gość
U nas powiedziano, że jeśli w zadaniu nie jest napisane aby wykonać toaletę jamy ustnej to tego nie robimy.

Gość gość
czy już coś wiadomo co na dzisiejszym egzaminie?

Gość gość
pani Teodora ,z udarem lewostronnym ,niedowładem prawej strony ciała,. Zmiana koszuli nocnej ,i podanie 200ml. mleka, przez sondę :)

Gość plankton
wiadomość z pewnego źródła: kobieta wiek 76 lat po udarze niedokrwiennym lewej półkuli mózgu, niedowład polowiczny prawej strony. 1. karmienie przez sondę 2 zmiana koszuli 3 opis problemów w/w: pacjentki :higienicznych itd no, teraz to mi się poziom stresu unormował PS.- wiadomo dla kogo: dzięki kochana , jesteś wielka POWODZENIA DLA WSZYSTKICH

Gość gość
Dzięki. Kochani piszcie miasta - to ważne. I co z tą toaletą jamy ustnej? bo kwestia nadal nie wyjaśniona.

Gość gość
BARDZO DZIĘKUJĘ-)))))

Gość gość
dziękuję, a możesz podać jakie wpisałaś problemy tej pacjentki?

Gość gość
Czy może ktoś coś więcej napisać o egzaminie, i o co chodzi z tym opisem???

Gość gość
Witam, bardzo proszę osobę która już zdawała aby napisała o co chodzi z tym opisem jak to wyglądało dokładnie. Pozdrawiam

Gość gość
Hejka kochani czy karmienie przez sondę się odbywa czy tylko przygotowujemy zestaw i co trzeba napisać w notatce .Piszcie proszę wielu z nas czeka na wpisy już tych po egzaminie :)

Gość gość
Karmienie przez sondę odbywa się na prawdę.

Gość gość
opis problemów pacjentki to praktycznie cały tekst trzeba przepisać:że ma nadciśnienie tętnicze ,ma nietrzymanie stolca i moczu . Cały opis pacjentki to są jej dolegliwości .Na końcu jest że ma dwie córki które jej nie odwiedzają ,jej problem jest emocjonalny ,że jest smutna ... Nic trudnego. -Zielona Góra

Gość gość
ojejku ja już się boję bo my w ogóle nie przerabialiśmy tego tematu pomorskie :(

Gość gość
ja też jeśli mogę to poproszę o algorytm karmienia przez sondę. sprinterka89@o2.pl

Gość gość
Algorytm jest troszkę wyżej co i jak z tą sondą.My mamy w środę od 8:00.Wlaśnie ostatnie podrygi na sali przedegzaminacyjnej-ćwiczymy do bólu.Fakt ta sąda powtarza się od dawna.Fajnie że są tacy ludzie na tym forum co przekażą co na egzaminach.Pozdrawiam z kotliny kłodzkiej.W środę napiszemy co i jak.Pa.Zdanych egzaminów.

Gość gość
Dzięki bardzo za wszystkie info.Życzę powodzenia ja mam 11 czerwca i już mam stres .

Kochane dziękuję za wszystkie informacje - jestescie "wielkie" :-*

Gość gość
Ja mam dopiero w lipcu, ale dziewczyny życzę Wam wszystkim POWODZENIA. Te które są juz po i odzywają się do reszty -jesteście wielkie. Dzięki takim ludziom Swiat jest lepszy. Wroclaw

Gość gość
Mam takie pytanie, czy podczas egzaminu podając tę porcję pokarmu należy cierpliwie podawać ją przez 5 minut, i tak samo z kolejną porcją . W końcu przewidzieli dość długi czas na całość. Co o tym myślicie?

Gość gość
Kochane moje 300ml pokarmu tzw. Janneta (strzykawka do pokarmu)podaje się w 15min(tzw.szybki wlew) więc 100ml/5min.Pamiętajcie o podaniu wczesniej 50ml wody i sprawdzeniu stetoskopem osłuchowo jelit czy pracują,dopiero pokarm w Jannecie i znów na końcu 50ml wody aby przepchać sondę.

Gość gość
witajcie ja już po egzaminie, w opisie należy opisac potrzeby pacjenta to: toaleta, zmiana koszuli pieluchomajtek, zmiana pozycji ciała - działanie przeciw odleżynowe, wsparcie psychiczne, oklepywanie , itp i piszcie to odpowiem powodzenia

Gość gość
A nam mówiono ze miedzy każda setka pokarmu z Janetty podaje się 20ml wody. Czyli zaczynamy 20 wody, 100 pokarmu, 20 wody, 100 pokarmu,20 wody, 100 pokarmu i wszystko zakanczamy 20 wody. Wiec nie wiem kiedy jest dobrze?!

Gość gość
Torun u nas pierwsza tura juz zdawala jest sonda jest koszula tak samo u nas robili 20ml wody pokarm i 50ml wody i podobno bylo dobrze