Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aniarafal100

asystentka stomatologiczna nowy egzamin praktyczny 2014 z

Polecane posty

Gość gość
Hejka a jak wygląda ta łyżka indywidualna - jest metalowa czy plastikowa, różni się czymś od standardowych

Gość gość
Serio zadalas takie pytanie?

Gość gość
A ja mam pytanie jeśli chodzi o kartę pacjenta tą co mamy wypełnić na egzaminie, czy jeśli jest to bezzębie to w rubryczce gdzie trzeba napisać ząb to coś sie pisze czy zostawia sie puste? i czy jak robimy płyn to wyciagamy sito wlewamy wode roztwór i dopiero wkładamy czy nic nie wyciagamy i wlewamy wszystko i wtedy jak się miesza, rusza sie wanienką zamknietą czy jak?

Gość gość
Na serio takie pytania zadajecie? I do egzaminu podchodzicie? Łyżka indywidualna ma np. kolor szary, i jest to gotowy wycisk pacjenta buzi. Wanienka ( ten duży box): wyciągasz sito wlewasz wodę, preparat, wsadzasz sito 3 razy ( tak się miesza) Pisałam o tych rubrykach: w rubryce ząb przepisujesz numer z wyżej u nas był to 01. w następnej rubryce też przepisujesz to co było wyżej, w trzeciej rubryce piszesz że było to kontrolnej badanie stomatologiczne i pobranie wycisku...( 1 zdanie z zadania) NIE MA MASY SILIKONOWEJ!!! wyciska się dwie masy z tubki na papierowy bloczek ( tenże bloczek będzie miał rysunek jakiej długości krechy robisz) mieszasz, nakladasz na łyżkę, pokazujesz egzaminatorowi. W zadaniu było NAPISANE, ZOSTAWIASZ NA PAPIEROWYM RĘCZNIKU

Gość gość
wanienka jest z sitem, wlewasz najpierw odpowiednią ilość wody, potem delikatnie wlewasz płyn i sitem poruszasz w górę i w dół, tak ze trzy razy, ale bardzo powoli i delikatnie, żeby nie porozlewać.

Gość gość
łyżka indywidualna do bezzębia jest zrobiona przeważnie z szelaku, to jest taki plastyczny materiał, podobny trochę do wosku. Ta łyżka jest już gotowa, wykonana przez technika, ty tylko musisz na nią nanieść masę silikonową. Trzeba bardzo uważać, o te łyżki są delikatne i potrafią pęknąć, jeśli się je zbyt mocno ściśnie.

Gość gość
Da ktoś zdj który stomaflex był?

Gość gość
czy mamy na egzaminie dostepne rekawice osobne do wykonania roztworu do dezynfekcji?

Gość gość
no wlasnie, co z rekawiczkami?

Gość gość
Tak gospodarcze...po ściągnięciu trzeba je zdezynfekować

Gość gość
Stomaflex light

Gość gość
a tacki sa jednorazowe i wyrzucamy je do kosza czerwonego, czy po uzyciu dac do wanienki z plynem dezynf?

Gość gość
a tacki są jednorazowe czy po użyciu dajemy tacke do wanienki z roztworem do dezynf?

Gość gość
Nie wiem skąd te oburzenie, skoro pytam to znaczy ze mam watpliwosci bo kazda szkola tez inaczej uczy i trzeba brac na to poprawke, dwa wiem że trzeba przepisac wszystko z zadania tylko przewaznie był jakiś zab opracowywany i nie bylo problemu jaki zab wpisac w rubryke bo to bylo logiczne, teraz jest bezzebie podobno a nam nie mowili co wtedy sie tam wypisuje bo skoro bezzebie to z jakiej racji jakis 01 ale dobra, zadania nie widzialam nie wiem wiec zapytalam, a co do sita jak już ktos wyzej napisal trzeba delikatnie nim ruszac bo mozna spienic roztwór takze uważam że forum jest tutaj po to zeby pewne rzeczy dopytać jak się nie wie lub się upewnic a nie zaraz naskakuje jedna na druga jak mozna tego nie wiedziec, nikt nie jest alfa, każdy moze popolelniac bledy a lepiej zapytac i dopytac niz porobic bledy na egzaminie takie jest moje zdanie i tyle w temacie, dziekuje za odpowiedz.

Gość gość
Zakłada sie frez na prostnice?

Gość gość
Płynu nie miesza się sitem tylko miarką którą nalewałaś i dopiero wtedy wkłada się sito.

Gość gość
a tacki sa jednorazowe i wyrzucamy je do czerwonego worka, czy są do ponownego uzycia, czyli wlozyc do wanienki z roztworem do dezynf?

Gość gość
Frez zakładałam a potem so pojemnia na wiertła wrzuciłam. a u nas tacki były jednorazowe i do ksza czerwonego się wkładało

Gość gość
A bloczek po rozrobieniu stomaflex wyrzucamy do czerwonego czy niebieskiego ?

Gość gość
Nie wiem skąd te oburzenie, skoro pytam to znaczy ze mam watpliwosci bo kazda szkola tez inaczej uczy i trzeba brac na to poprawke, dwa wiem że trzeba przepisac wszystko z zadania tylko przewaznie był jakiś zab opracowywany i nie bylo problemu jaki zab wpisac w rubryke bo to bylo logiczne, teraz jest bezzebie podobno a nam nie mowili co wtedy sie tam wypisuje bo skoro bezzebie to z jakiej racji jakis 01 ale dobra, zadania nie widzialam nie wiem wiec zapytalam, a co do sita jak już ktos wyzej napisal trzeba delikatnie nim ruszac bo mozna spienic roztwór takze uważam że forum jest tutaj po to zeby pewne rzeczy dopytać jak się nie wie lub się upewnic a nie zaraz naskakuje jedna na druga jak mozna tego nie wiedziec, nikt nie jest alfa, każdy moze popolelniac bledy a lepiej zapytac i dopytac niz porobic bledy na egzaminie takie jest moje zdanie i tyle w temacie, dziekuje za odpowiedz.

Gość gość
Dziewczyny czytajcie na spokojnie całe zadanie i wszystkie dostępne ulotki. Ja jestem już po egzaminie i faktycznie nie ma sie czym martwić ze czegoś nie pamiętasz z etapów powstawania protezy bo jest wszystko napisane. Jak macie jakieś pytania piszcie. Łyżką do szczęki jest różowa a do żuchwy żółta. Dajcie cienki pasek katalizatora bo przy wysokiej temp. Szybko wiąże, u Nas było duszno i po 20 sekundach mieszania czuć było że czas nakładać na łyżkę

Jeszcze warto przypomnieć,że trzeba zdezynfekować rowniez stół i krzesło. Za nie zdezynfekowane krzesło uciekaja punkty. A co do rekawiczek gospodarczych nie w kazdej szkole takie na egzaminie są. W zeszłym roku u mnie w szkole były niebieskie winylowe do robienia plynu a lateksowe biale badz winylowe biale do zdezynfekowania stanowiska pracy i reszty zadań zawartych w arkuszu.

Gość gość
a ten bloczek po stomaflexie wyrzuciłaś do czerwonego?

Gość gość
Tak papierek woskowanym wyrzucamy do czerwonego worka. A ja mam pytanie bo u nas w szkole uczyli że trzeba zdezynfekować łyżkę indywidualna przed nałożeniem masy silikonowej - czy któraś tak zrobiła ??

Gość gość
Nie przed nie dezynfekuj tylko po jak wycisk nałożysz, jak będziesz już dezynfekowac blaty i okulary swoje

Gość gość
A roztwór przyrządzamy na początku czy pod koniec?

Gość gość
W metryczce mam wpisać 3 l wody i 15 ml płynu czy 2985 ml wody i 15 ml płynu?

Gość gość
Pytanie za 100 Punktów. Mase zarabialyscie na blacie roboczym czy na asystorze?

Gość gość
A bloczek wydaje mi się że do niebieskiego można wyrzucić...nie ma on styczności z pacjentem...

Gość gość
wydaje mi sie ze w kluczu oceniali to czy zamieszało sie roztwór do dezynfekcji. Pani egzaminator bacznie obserwowala czy to zrobilam i od razu odnotowala. Grupa 1 u nas miała zrobić 3 litry i łyżka byla do szczęki a grupa późniejsza miala zrobic 2 litry i łyżka do żuchwy. nie pomińcie podpisu pod zleceniem do pracowni protetycznej. prawie na koncu kartki jest ze trzeba złożyć podpis.