Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

od którego miesiąca podawałyście dwudaniowe obiadki?

Polecane posty

Gość gość

pytanie jak w temacie. do tej pory jadła obiadki jarzynowe z mięsem, ryżem, kaszami, ziemniakami. jakie zupy gotowałyście i jak wyglądały przy tych zupach drugie dania? w jakich odstępach czasu je podawałyście? jedno po drugim raczej nie "wejdzie" :)

Gość gość autorkaaa
tzn moja córa jadła :) córa ma 9 miesięcy, nie ma jeszcze zębów, więc schaboszczaki na drugie odpadają ;)

Gość gość
Moja ma tez 9 m-cy i je jedno danie. Poki co,dwoch by nie dala rady,wiec pozostaje tak jak jest. Wazne ze dostaje wszystko co jej potrzebne (mieso,rybe,warzywa,ryz,kasze,makaron),wiec nie wiem czy bede w ogole gotowala dwa dania... ja tez jem na obiad jedno danie i glodna nie chodze.

Gość gość
no moja jedynie ryby nie dostaje - nie znosi jej. jak wyczuje smak, od razu przestaje jeść :/ musiałam wyrzucić kilka dań w słoiczkach z rybą :/ a jaką rybę podajesz?

Gość gość
ale tu nie chodzi by dziecko jadło pierwsze i drugie danie jedno po drugim a zastepowanie dania melcznego warzywnym. ja wprowadziłam koło roku ale do dziś to bywa róznie, czasami jest to jedno danie-zupa z miesem jak kiedyś,ale zazwyczaj dostaje zupę, zwykłą taką jak jadają dorosli, zjada z niej tą wodę i marchewkę, bo ziemniaków nie znosi, makaron/ryz.taką porcję jak ma chęc, a potem za godzine albo dwie, albo po drzemce zjada drugie danie -ziemniaki ciezko przechodzą i zazwyczaj jest to mięso i surówka- marchew-jabłko, burak-jabłko, sałata z jogurtem, ogórek kwaszony, kapusta z jabłkiem. mieso gotowne posiekane,albo piers z kurczaka-kostka, albo pulpeciki cielęce,wieprzowe, albo pulpeciki rybne-dorsz. do tego jak w zupie nie było to np.makaron, ryż, kasza. czasami jest to makaron z sosem pomdorowym, cos w stylu spaghetti. jada to co my jadamy, staramy się jeść zdrowo. a żeby nie gotować nie wiadomo ile posiłków to jak nam coś wypadnie niezdrowego to zawsze w zupie gotuje kawalek miesa i dodaje wtedy do zupy.

Gość gość
oczywiście w zupie też są inne warzywa. zależy jaka zupa:)

Gość gość
hej, mnie pediatra od roczku powiedziała bym podawała dwa dania dziecku, nie w formie papek, ale właśnie pierwszego i drugiego dania. Oczywiście to dania przystosowane do wieku dziecka, ale takie ktore pochłania już same i które składają sie z osobnych składników a nie miksow.

Gość gość
Ma 16 miesięcy NIGDY nie zjadł obiadu dwudaniowego. Gdyby zjadł dwa dania to by nie zjadł owocu a nawet kolacji :]

Gość gość
ja od 16 miesięczniaka, mój syn nie pije mleka od 9 mca-po prostu odrzucił. Je śniadanie, potem jogurt, potem obiad zupę lub drugie ale ja robię gęste zupy-je to co my, potem owoc i na koniec kolacja. Nic mlecznego oprócz jogurtu nie je :]

Gość gość
ale przecież wiadomo że 2 dania nie oznaczją większej ilości pokarmu, którego maluch nie mogłby strawić. Chodzi o to by były rozdzielne składniki. Zupka. A na drugie danie mięso tylko. Ja meiszkam we włoszech, wiec na pierwsze danie daje się makaron albo risotto (z sosem pomidorowym, albo z parmezanem). Drugie danie to warzywa z mięsem, albo z rybą. Potem jeszcze owoc, albo ser. Wszystko w ilości przystosowanej oczywiście do brzuszka malucha.

Gość gość
Od żadnego miesiąca bo chyba nigdy nie przygotowałam dwudaniowego obiadu, czasem u babci tak miał ale przeważnie wybierał jedno. Przeważnie miał inne ciepłe posiłki, choćby jajecznicę czy grzanki, naleśniki itd.