Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość05

Czy ciezko jest pchac wozek inwalidzki?

Polecane posty

Gość gość05

Witam wszystkich, Moj dziadek jest osoba, ktora majac 84lat juz nie chodzi z przyczyn zdrowotnych. Ja mieszkam daleko jednak jade na ok.trzy tygodnie do Krakowa i chcialabym by wyszedl troche z domu. Do zorganizowania jest transport dla osob niepelnosprawnych, ktory by nas zawiozl np.do rynku i potem odwiozl do domu wnoszac go rowniez na drugie pietro. Dziadek by sie na pewno cieszyl jednak zastanawiam sie czy dam rade pchac wozek z osoba, ktora wazy niecale 90kg. Prosze o opinie osob, ktore moga cos na ten temat powiedziec. Pozdrawiam

Gość gość05
Ktos..cos..?

Gość gość
Jest ciężko, ale na pewno dasz radę

Gość gość05
No wlasnie mysle, ze to tez od wozka zalezy ale to juz oni mi podstawia. Martwie sie o krawezniki i tego typu rzeczy.

Gość gość
zgodze się z przedmówcą, sporo zależy od wózka, ja jestem bez nóg 90kg i sam pcham swój wózek, kwestia techniki, mówi ci to coś:-O

Gość gość
Wypożycz wózek elektryczny , przecież są wypożyczalnie.Dziadek jak ma sprawne ręce, nauczy sie szybko sam poruszać, nie będziesz musiała pchać.tylko zostanie kwestia przesadzenia z wózka na wózek, ale w tym wam pomoże osoba z obsługi transportowej jak poprosisz. Dasz rae pchać normalny wózek, ale jest cieżko, w kwestii podjazdów pod górę, albo krawężników itp, po prostej powierzchni jest łatwiej.

Gość gość
Dobry pomysł, tylko pomysl, jak sie dogadać z wypożyczalnią, gdzie trzymać wózek, bo jest bardzo cieżki i drogi, sama elektrycznego naweet nei podniesiesz, waga ponad 100 kg.

Gość gość05
Moj plan byl taki by wypozyczyc wozek z lepszej polki a nastepnie transport zamowic, gdzie mi zniosa dziadka, zawioza na rynek, nastepnie do domu i wniosa. Dzwonilam tam juz orientacyjnie popytac jak to wyglada i Pan mi powiedzial, ze oni dysponuja wozkami a to jest lepsze, gdyz mam wtedy wozek na ten czas na ktory potrzebuje a mieszkanie dziadkow jest male i ciezko gdzies to przetrzymac. Kiedy go wniosa na gore, zabieraja wozek. Taka usluga ze wszystkim kosztuje 180zl, drogo ale to beda dziadka jedyne 4 wyjscia w roku. Sam nie bedzie pchal wozka jak ktos wyzej napisal.. ja bede pchala ale mam nadzieje, ze gdy wysadza nas na rynku, nie bedzie problemu.. dziekuje za wszystkie odpowiedzi:) aha, nie wiem tez jakimi wozkami firma transportowa dysponuje, mam nadzieje, ze lepszymi.

Gość gość
A co do elektrycznego by sie nauczyl obslugiwac.. ma lozko medyczne, 4 przyciski:dwa, ktore obnizaja i podnosza lozko a kolejne dwa spelniajace te sama funkcje oparcia i nie tyka tego:)

Gość gość
Wiesz, najlepiej pojechać do jakiegoś punktu dystrybucyjnego, rozejrzeć się jaki sprzęt mają, popytać się ich co kupują inni ludzie. A najlepiej, jakbyś przyjechała z dziadkiem i on mógł wszystko sam przetestować. Ja tak zrobiłam w punkcie na Bobrowieckiej 9 w Warszawie, przywiozłam swojego brata, on wszystko wypróbował, porozmawiał z nimi i już potem wiedział co kupić.

Gość gość
Hej autorko, zabrałaś dziadka na wycieczkę? Jak było?

Gość gość
Zależy, jaki wózek się kupi i kto na nim jeździ. Mój dzieciaczek ma leciutki wózek z Bobrowieckiej 9 w Warszawie i jeździ samo bez problemów :)

Gość zenek_D
Nasz ośrodek zdrowia nie tak dawno kupował profesjonalne schodołazy i akurat zamawialiśmy ze sklepu w Nowym Dworze Mazowieckim (pełna oferta na ich stronie – www.uzywane-schodolazy.pl). Kupowaliśmy modele Transporter TK. Wszystko na gwarancji, z pełną kartą medyczną i z deklaracją zgodności.

Gość gość
można się do tego przyzwyczaić, w razie czego są też wózki automatyczne. za solidnym wózkiem możesz się rozejrzeć w ofercie wypożyczalni http://www.zdrowie.naklo.pl kiedyś z powodzeniem korzystałam z ich wsparcia.

Gość gość
Z wózkiem jest zdecydowanie łatwiej, gdy nie trzeba go pchać, tylko jest elektryczny. Wiadomo, że wyjdzie to trochę drożej, ale teraz są dofinansowania. Może np. taki http://www.mdh.pl/product,product,70.html

Gość gość
Nie jest to niemożliwe ;) jak ktoś wcześniej napisał, zależy od wózka i samej wprawy. Na początku może być ciężko. Ale jak się zorientujesz co i jak to może Ci być łatwiej. Polecam bloga, gdzie piszą sporo o osobach niepełnosprawnych, może znajdziesz coś ciekawego: http://wprawiamywruch.pl/

Gość gość
Czy ciężko jest pchać wózek inwalidzki? To wszystko zależy od tego, jaki wózek masz. Dobrze dobrany sprzęt to podstawa sukcesu :) Ja mogę polecić Ci sklep i wypożyczalnię sprzętu firmy Neuron w Warszawie, jeśli tam pójdziesz to będziesz mógł spróbować różnych wózków i dobrać ten, który najlepiej odpowiada twoim potrzebom :)

Gość gość
Bardzo fajny sprzęt mają na schodolaz.eu. Są także elektryczne, więc z pchaniem nie ma problemu.

Gość gość
Potwierdzam, na schodolaz.eu mają bardzo fajny sprzęt, dodatkowo ceny też są znośne.

Gość gość
To naprawdę zależy od wózka. Mój dziadek jeździ od kilku lat i czasem wychodzę z nim na spacery. Kupiliśmy wózek w tym sklepie http://www.neuron.waw.pl/pl/ i jest bardzo dobry. Ja, jako osoba ważąca 55 kg daję sobie z nim radę (dziadek waży ok 70).

Gość gość
Dokładnie, wszystko zależy od wózka. Mój kuzyn ma ze schodolaz.eu i jest bardzo dobry, a do tego lekki.

Gość gość
Mam swój wózek ze schodolaz.eu. Bardzo dobry i lekki.

Gość gość
Potwierdzam, na schodolaz.eu mają bardzo dobry sprzęt.

Gość gość
Wszystko zależy od rodzaju, ciężaru osoby która w nim jest i oczywiście podłoża, po którym go pchamy. Czasem lepiej zainwestować w wózek elektryczny, my mamy taki od Viteacare i sprawdza się doskonale

Gość gość
Najciężej jest na schodach, ale na szczęście są schodołazy. Zajrzyj sobie na stronę http://schodolaz.eu , mój tam zakupiłam i jestem bardzo zadowolona. Są tam tez filmiki jak to wszystko wyglada

Gość gość
Racja, schody są najgorsze do pokonania, jak i iście/jechanie pod górkę. Natomiast z tym pierwszym idzie śnie poradzić, tak jak kolega/koleżanka napisała schodołaz http://schodolaz.eu i juz jeden problem z głowy

Gość gość
Dla osób, które szukają profesjonalnego sprzętu dla osób niepełnosprawnych polecam zajrzeć na http://schodolaz.eu/ Osobiście miałam możliwość zamawiać dla swojej babci schodołaz, który w porównaniu do innych firm w których sprawdzałam wyszedł mnie o wiele taniej!