Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

BaByy

Przepisanie mieszkania

Polecane posty

Witam. Moja mama chce przepisać na mnie mieszkanie. Chce wydziedziczyć moją siostrę z majątku a na mnie przepisać wszystko. Pytanie brzmi, dzwoniłam dziś do notariuszów i każdy mówił mi że koszt to około 1400zł czy jest możliwość ubiegania się o niższy koszt? To jest na prawdę bardzo dużo pieniędzy.. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Gość gość
Taksy notarialne wynikają z przepisów, a nie uznania naotariusza

Gość Po pierwsze żeby kogoś
wydziedziczyc to nie wystarczy czyjeś widzimisię. Po drugie- taksy notarialne nie są brane z kosmosu. Są ustalone odgórnie. Nie można ubiegac sie o obniżenie taksy notarialnej, bo oni pracują na własny rachunek i mają w nosi Twoje problemy finansowe

Gość gość
a co ma przepisanie mieszkania do wydziedziczenia. Skutecznie wydziedziczyć to można tylko w ściśle określonych przypadkach i tylko w formie testamentu.

Gość gość
Guzik prawda! Taksy są ustalane przepisami, ale dotyczą one MAKSYMALNEGO wynagrodzenia notariusza. Usługę mogą jej nawet wykonać za przysłowiową złotówkę. Ale taki przywilej zatrzymują dla znajomych, rodziny bądź stałych, dobrych klientów :)

A nie jest przypadkiem tak,że np rodzic chce coś jednemu dziecku zapisać,to zapisuje notarialnie i już?W końcu to jego majątek,może zadecydować,że chce np dać temu a tamtemu nie.Zwykły zapis notarialny z założeniem księgi wieczystej by nie wystarczył?Bo wydziedziczyć ją,ale z czego skoro ona po rodzicach jeszcze nic nie ma?Jak to jest?

No ja właśnie nie wiem.. Dlatego napisałam tutaj..

Wydziedziczenie to mi się raczej kojarzy z taką sytuacją,że ktoś coś ma po rodzicach już,ale oni się z jakiegoś powodu rozmyślili i chcą jednak zmienić decyzję(czy jest np.jakiś określony czas na to od podarowania majątku?)I mi się to kojarzy z jakąś długotrwałą sprawą w Sądzie.Ale nie wiem,nie znam się.

Gość gość
Tak to właśnie jest, że po śmierci rodziców rodzeństwo będzie domagało się zgodnie z prawem spłaty. Chyba, że dojdzie do prawnie skutecznego wydziedziczenia, co nie jest proste. Gościu powyżej za złotowkę to kup sobie rolkę papieru toaletowego i zajmij sobą. Nie szerz tu jakiś swoich urojeń.

Gość gość
A tak właściwie to dlaczego rodzice chcą wydziedziczyć Twoja siostrę cóż im takiego uczyniła złego?

I tak na mój gust,to się chyba powinno dać tak zrobić,żeby jednemu zapisać majątek a 2 nic(np.to 2 dziecko jest alkoholikiem i rodzić nie chce,żeby przewalił jego majątek,albo zwyczajnie taką ma wolę).No w końcu jeśli ktoś na to zapracował i ma akt własności,to może zapisać komu mu się podoba wedle uznania?Ale nie wiem,tak gdybam.

Gość gość
punisława to po jaką cholerę wypowiadasz jak nie masz zielonego pojęcia o prawie spadkowym?

To jest tak że jak ktoś umrze a ma np (tak jak w tym wypadku) 2 córki i chce dać mieszkanie tylko jednej to musi napisać wydziedziczenie tej drugiej bo wtedy ona ma takie samo prawo do tego mieszkania jak ta pierwsza. A jak matka wydziedziczy ta córkę to nie ma żadnych praw.

gościu nie chce o tym mówić. Za dużo krzywd wyrządziła mojej mamie i w 100% nie zasługuje na to.. :(

Nie wypowiadam się,tylko pytam do kurwy nędzy! Ślepy jesteś?Pytajników nie zauważyłeś?

Zaciekawiło mnie to,więc w formie pytań wypisałam parę opcji,bo chcę się też dowiedzieć jak to jest.Wielki prawnik a czytać ze zrozumieniem nie potrafi,nosz kurwa jego mać....I napisałam wyraźnie,że nie wiem i zapytałam jak to jest....Boże.....

Gość gość
Nie chcesz pisać , twoja sprawa. Z doświadczenia wiem, że nie jest prostą sprawą wydziedziczenie spadkobiercy. Najtaniej moim zdaniem byłoby na chwilę obecną tylko sporządzenie notarialnego testamentu( odejdzie tutaj kwota ok 1000 zł) i zawarcie w nim klauzuli wydziedziczenia. Czy potem tzn po śmierci rodziców będzie to skuteczne to rozstrzygnie sąd.Raczej cię to nie ominie.

Gość gość
Myślę, że najłatwiej to będzie przepisać aktem notarialnym za tzw. dożywocie tak zrobiła moja babcia przepisując wszystko na moją ciocie.

Gość gość
I wtedy wydziedziczenie nie jest potrzebne

Gość gość
może i najłatwiej, tyle, że nie najskuteczniej

No właśnie u mnie było to dożywocie-też ja dostałam dom zapisany,pomimo,że powinien niby ojciec...Ale dziadek jego olał,bo był nierobem,zapisał dom mnie u notariusza z księgą wieczystą i nigdy problemów nie było.

Chciałabym przepisać aktem notarialnym ale koszt tego to 1400zł. A nie można np, napisać w testamencie że wszystko co mama ma przepisuje na mnie i wydziedzicza w tym moja siostrę?

Gość gość
Wydziedziczenie to jest instytucja, która ma chronić interesy wszystkich spadkobierców. Nie jest prawnie możliwe rozdysponowanie majątku tylko dla jednego spadkobiercy z pokrzywdzeniem pozostałych

Ok, dziękuje Wam bardzo za wszystkie wypowiedzi. Pojadę do notariusza i załatwię tą sprawę.

Gość gość
Tak autorko nie masz innego wyjścia. Tyle, że późniejsza batalia z rodzeństwem będzie na pewno. Chyba, że przesłanki wydziedziczenia będą udokumentowane mocnymi dowodami i , że ustawa dopuszcza możliwośc wydziedziczenia na podstawie takich jak wy wskażecie. Bo inaczej będzie roszczenie o zachowek.

Moja siostra nie kontaktuje się z mama, jej mąż dręczył moja mamę, okradli nas z pieniędzy (niestety nie mamy tego na papierze), nie złożą nawet życzeń mamie w dzień matki czy na urodziny (mamy tylko matkę, ojca nie ma, ponieważ mamy innych ojców). Czy to musi być jakoś udokumentowane czy ona tak postępuję z mamą? Czy mogą to potwierdzić świadkowie ?

Dodam jeszcze że siostra ma swoje mieszkanie (dostala je po babci od mojej mamy) a my mieszkamy (z mezem) razem z mama.

Gość gość
Dręczenie przez zięcia, który nie jest spadkobiercą nie ma nic do rzeczy. Kradzież nie udowodniona wyrokiem sądu . Kto to poświadczy ty? Nie będziesz dla sądu wiarygodnym świadkiem, bo ty będziesz osobą obdarowaną. Nie sądzę, aby sąd podtrzymał takie wydziedziczenie

Gość gość
Moja mama przepisala na mnie mieszkanie za zycia i po jej smierci nic nie jest dzielone, bo mieszkanie nalezy do mnie, a nie do mamy.