Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

BaByy

Przepisanie mieszkania

Polecane posty

Gość gość
Można starać się o zwolnienie z kosztów sądowych. Sąd nie rychliwy, ale sprawiedliwy. Jeśli sprawa jest w toku to nie ma znaczenia, że minęło 3,5 roku, bo przedawnienie zostalo przerwane przez czynność przed sądem. Także spokojnie mogą się sądzić i następne 3,5 roku.

Gość gość
Dzisiaj już uciekam, koniec moich wywodów na cafe. Mam nadzieję, że komuś pomogłam.

Gość gość
nie mozesz "kupić" mieszkania od matki? Płaci się wtedy 2% wartości mieszkania plus jakies 500zł taksy. Tylko nie znaiżaj wartosci, bo ci domiar walną

Z tą sprzedażą mieszkania z matki na córkę to wcale nie jest głupi pomysł :) Dzieki Wam bardzo za wypowiedzi :)

Gość gość
Chciala, żeby było tanio. Tutaj będzie koszt minimum 3000zł. Ponadto musi mieć dowód na to, że posiada faktycznie pieniądze na kupno tego mieszkania. Nie byłoby litości jakby skarbówka dobrała jej się do tyłka. Pisała, że dla niej jest za dużo 1400 zł więc mniemam, że autorka nie ma takich pieniędzy. Oj polaczki kombinatorki. US jest cwańszy od was.

Gość gość
Taksa notarialna może mieć różną wysokość - jedni biorą więcej, inni mniej. Tylko górna granica jest sztywno ustalona, więc nie zaszkodzi podzwonić i popytać w różnych kancelariach. Maksymalna opłata notarialna od darowizny dla kwoty 60000-1000000 zł wynosi 1010 zł plus 0,4% od nadwyżki powyżej 60000 zł. Plus 23% VAT. Zatem trzeba poszukać kogoś, kto zaproponuje poniżej tej kwoty. Do tego dochodzą jeszcze inne koszta, wyszczególnione tu na przykład www.annakopczynska.notariusz.pl/1475/OP%C5%81ATY , w ogóle w necie jest sporo na ten temat, polecam poczytać. Także powiedziałabym, że te 1400 zł to dość nietanio.

Gość gość
Rzeczywiście na to by wychodziło. Znalazłam cały wykaz taks notarialnych: www.katowicenotariusz.pl/taksa-notarialna.html i taka kwota faktycznie tam figuruje. Ja bym się na Twoim miejscu jednak liczyła z co najmniej 1000 zł wydatku.

Gość gość
Jeżeli Twoja mama wydziedziczy testamentowo Twoją siostrę, będzie się mogła ona odwołać w sądzie. Do wydziedziczenia potrzebne jest spełnienie określonych przesłanek z kodeksu. Rodzic nie może ot tak sobie powiedzieć, że ty dziedziczysz a ty nie. Osobie która nic - zgodnie z ostatnią wolą - nie dziedziczy, przysługuje ZACHOWEK, który w tym przypadku TY będziesz musiała wypłacić siostrze. Zachowek przysługuje również w sytuacji darowizny. Jeżeli od momentu dokonania darowizny do śmierci Twojej mamy (sorrki) minie mniej niż 10 lat - musisz siostrę spłacić!

Gość gość
co ty pierdzielisz z tym 10 lat? Chce ci się pisać takie bzdury?

Gość gość
994 kc :)

Gość gość
Oj, problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Po 1) spłata udziału w spadku, a zapłata zachowku- to są dwa zupełnie odrębne zagadnienia 2) Art. 994 kc dotyczy zasad obliczania zachowku. Po upływie lat 10 nie dolicza się do spadku darowizn na rzecz osób nie będących spadkobiercami ustawowymi. Z całą pewnością autorka oraz jej siostra znajdują się w tym kręgu. Obowiązek zaliczania darowizn na schedę spadkową pomiędzy spadkobiercami ustawowymi nie jest OBWAROWANY ŻADNYM TERMINEM. Nie wprowadzaj ludzi w błąd jak nie masz o spadkach zielonego pojęcia.

Dziękuję Wam bardzo. Najlepiej wybiorę się do notariusza i to załatwię :) Pozdrawiam :)

Gość cmacma
Jeśli nie notariusz, to może radca prawny. Ja przy przepisywaniu majątku korzystałam z pomocy kancelarii w Płocku - www.kancelaria-plock.pl/prawo-spadkowe.html - i nie wyszło aż tak drogo.

Gość gość
Witam, mąż przepisał na mnie w 2011 roku notarialnie mieszkanie. Od 16 lat znęca się na de mną psychicznie. Kilka razy musiałam wzywać policję. Przez 14 lat pracowałam zawodowo, zarabiałam. Od 2 lat nie pracuję, mąż i jego rodzinka wpędzili mnie w chorobę. Niedawno usłyszałam, że mieszkanie będzie dopiero moje po 5 LATACH. Czy to prawda, chcę złożyć wniosek o rozwód, ale się boję. Notarialnie mieszkanie jest moje, ale czy tak naprawdę do końca moje. Proszę o radę.

Gość gość
Ja dostałam 2 lata temu dom , akt notarialny, brat dostał działkę siostra nic. Więc teoretycznie mimo woli rodziców że dom ma być mój może ona ale nie musi żądać zachowku. Bodajże dla niej jest wtedy zamiast jak normalnie 1/3 to 1/6. Brat że ma działkę nie muszę spłacać. Dom był warty z wyceny rzeczoznawcy 370 tyś , więc jako darowizna zapłaciłam notariuszowi ok 4 tyś.

Gość gość
moja tesciowa byla z tydzien temu u notariusza z wydziedzczeniem corki i pozostawieniem mieszkania po jej smierci synowi (miasto na slasku), mam ten akt przed soba; za caly ten akt zaplacila dokladnie: 260,76 zł 200 zł za dokonanie czynnosci notarialnych + 23% VAT (46zł) i: wypis aktu: 12 zł + 23% (2,76zł)

Gość gość
ja osobiscie bym radzila by twoja matka jeszcze za zycia dokonala darowizny domu tobie, wyłączajac te darowizne ze schedy spadkowej (moja babcia tak wlasnie zrobila darujac mi dom). wtedy nikt z rodziny nie ma prawa do zachowku ani niczego innego wzgledem tego domu.

Gość gość
Ja już nic nie mogę zrobić , dom był rodziców, mama nie żyje. ....

Gość gość
12:28 gość No nie wiem czemu tylko tyle ona zapłaciła, na jakiej zasadzie, u mnie na 4 notariuszy mój - 4 tyś był najtańszy :(

Gość gość
To chyba i tak nie jest jakoś super dużo, pomyśl ile kasy będziesz miała z mieszkania. Poza tym tak jak wiele osób pisało, taksa obowiązuje każdego notariusza, a jej wysokość nie może zostać przekroczona. Twoja już wola żeby się dowiedzieć ile powinien taki specjalista wziąć i zobaczyć, podzwonić po różnych. Ja korzystałam ostatnio np, z usług http://www.kancelariarejenta.pl/ i jestem zadowolona

Gość gość
Tak już jest, że kiedy chcemy rozwiązywać sprawy, które rzutują na naszą przyszłość, to często musimy zainwestować w nie niemałe pieniądze. Ja przy sprawach spadkowych korzystałam z pomocy www.notariuszantkowiakirena.pl i nie żałuję ani jednaj wydanej złotówki.

Gość gość
spier z tą reklamą

Gość gość
Ja bym też podpytała notariusza, korzystałam ostatnio z usług: http://notariuszpuczylowski.pl/, fajnie, że można sobie polecać, wierzę, że wszyscy powyżej robą to uczciwie

Gość gość
Ja też bym tak tego nie zostawiła. Dobry notariusz potrafi znaleźć rozwiązanie sensowne z każdej sytuacjji, więc chyba powino się to dać w ręce specjalisty. Ja np. korzystam z jego usług: http://www.rgkancelaria.pl/ i jestem zadowolona. Wielokrotnie mi pomógł w ciężkich sprawach

Gość _gość_
Droga najpewniejsza, wizyta u prawnika, porada (przygotuj konkretne i rzeczowe pytania) - cena wizyty, według stawek jak u lekarza, przedział sto - dwieście złotych. Napisz co załatwiłaś.

Gość _gość_
Pomyślimy. 1.Prawnik 2.Dopiero później notariusz.

Gość gość
dokładnie notariusz na pewno Ci pomoze bo on od tego wlasnie jest. Ja w podobnej sytuacji nie zastanawialam się tylko poszloam do http://notariusz-balas.pl/ i on mi we wszystkim pomógł.

Gość gość
Jest to spora kwota, ale jeśli masz gwarancję ,że jest to dobra kancelaria notarialna, nie radzę się zastanwiać. Sama nie raz doświadczyłam profesjonalizmu oraz pomocy ze strony swojego notariusza z gabinetu http://www.notariuszkarczewska.pl/ i nie żałuję żadnych pieniędzy, które wydałam na jego usługi.

Gość gość
Jeśli ktokolwiek z rodziny przepisze dom na Ciebie - nie podlegasz opłacie fiskalnej to raz, fakt trzeba zapłacić notariuszowi to dwa, trzy nikt nie może podważyć Twojej darowizny od matki - nawet po jej śmierci siostrze nic do tego mieszkania prawnie. Ono w momencie przepisania staje się Twoją własnością i koniec dyskusji. Tylko trzeba dokonać tego za życia właściciela - wszystkie zapiski pośmiertne można podważyć - albo próbować i w takim wypadku siostra może starać się o zachowek. Ale podkreślam jeśli wszystko zostaje załatwione za życia matki nie ma żadnej możliwości prawnej do odwołań Twojej siostry.