Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jeśli kobieta zmienia swoje nazwisko po ślubie to jest oznaką uzależnienia?

Polecane posty

Gość gość

Od niedawna żyję w małżeństwie i zmieniłam moje nazwisko na mego męża. Koleżanka z pracy zrobiła mi ciętą uwagę o tym jak ona nie zmieniła swego nazwiska,kiedy wychodziła za mąż ponieważ ona jest wolną osobą. Poczułam się lekko urażona. Nie sądzę, że to ma cokolwiek wspólnego z byciem uzależnioną od swego męża.

Gość gość
zwykła tradycja, można zmienić jak ma się na to ochotę, można zostać przy swoim.

Gość gość
Myślę, że zrobiłaś to zgodnie z tradycja bez większego zastanawiania jak większość kobiet, ale ogólnie ta tradycja to faktycznie oznaka troszeczke patriarchatu. Kiedyś się nad tym zastanawiałam i dla mnie to jest w sumie głupie, nie widzę w tym żadnego celu, co najwyżej podwójne nazwisko jest ok. Ale to wina kultury - zmiana nazwiska ma pokazywać, że od tej pory kobieta jest podległa facetowi, a nie rodzicom (jak za dawnych czasów - no bo jaki jest inny powód?? zna ktoś?) i ta pozostałość utrzymała się do teraz.

Gość gość
ale jak potem - mąż i żona z różnymi nazwiskami? a dzieci po kim mają mieć nazwisko - po matce, czy po ojcu?

Gość gość
znam parę osób które mają podwójne nazwiska, bo przejęli je po rodzicach. Ja rozważam zmianę nazwiska, wolałabym swoje, ale mieszkam za granicą i jest bardzo ciężkie do wymówienia.

Gość gość
niektórzy mają z vel, jak pierwszy raz to usłyszałam to myślałam, że to jakiś przydomek szlachecki :D