Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skierowanie na CC

Polecane posty

Gość gość

Hejka czy ktoras z Was miala moze skierowanie na cc? Jak jest w praktyce? Zdarzylo sie ktorejs z Was ze mimo tego lekarz kazal rodZić sn?

Gość gość
nie, nie zdarzyło się tak owszem teoretycznie może tak być ale jak masz skierowanie to zgłaszasz się do szpitala na określony termin i nie czekają do skurczów tylko robią wcześniej więc taka sytuacja jak mówisz jest praktycznie niemożliwa.

Gość gość
Ja znam jedna co ordynator szpitala wysmial jej skierowanie na cc zawolal swojego specjaliste i wydal zgode na porod sn. I urodzila sn. A skierowanie kupila chciala byc cwansza niz lekarze.

czasem zdarza się tak, że to od lekarza przyjmującego poród zależy czy kobieta urodzi naturalnie czy przez cc. Czasami skurcze dostaje się szybciej niż umówiony termin i czasami lekarz może nie zdążyć wykonać cc bo rozwarcie jest tak duże że główka już idzie sama. Dlatego trzeba w takiej sytuacji być w gotowości 24/7

Gość gość
Moze okulisty wzywal nie bedzie jak cos odwali mu na glowe;/ na wizycoe powiedzial zr jesli bd miec skierowanie to nie.ma problemu... a jesli np nie ma go.na dyżurze a jest ordynatorem i lekarz em prowadzacym to wtedy ten kto ma dyzur dzwoni do prowadzacego?

Gość gość
A jak jest akurat np w domu ten Twoj to przeciez nie bedzie dzwonil po taka bzdure. Zrobi co zechce. Ma prawo zawolac szpitalnego okuliste i zweryfikowac Twoje skierowanie.

no ja całe życie przez moich okulistów byłam informowana o cc i kiedy teraz jestem w ciąży poszłam do okulisty z innego miasta bo u mnie terminów nie było. No i jak przyszłam do niego z całą moją dokumentacją okulistyczną okazało się że on nie ma pojęcia na czym polega operacja którą przechodziłam (skleroplastyka oczu). On nie wie co to po co jak i dlaczego więc mi nie może nic wypisać bo nie widzi wskazań. ja nie potrafiłam mu dokładnie opisać o co w tej operacji chodzi bo się zestresowałam... Czekam na okuliste w listopadzie mam wizytę nie wiem co z tego będzie. Poinformował mnie jedynie że pogorszy mi się wada wzroku po porodzie sn. MAM - 10.5 DIOPTRI CZY JA DO CHOLERY MAM NIE WIDZIEĆ WŁASNEGO DZIECKA ? nie stać mnie żeby kupić dziecku wyprawkę i okulary sobie za ponad 500 zł :/ problem robią z tą cesarką jakby to niewiadomo co było

Gość gość
A prywatnie do okulisty jakbys monia poszla?

zapłacę 100 zł i nie mam pewności czy lekarz do którego pójdę będzie coś wiedział o tej operacji i czy dostanę takie skierowanie. a teraz 100 zł to dużo przed narodzinami dziecka muszę skomplementować wyprawkę

Gość gość
To idz do okulisty ktorego znasz. Albo zadzwon wczesniej do gabinetu i zapytaj to nic nie kosztuje. A potem zaplac te 100zl bo na kase chorych to daj spokoj ja po porodzie prywatnie chodzilam do chirurga bo nie moglam czekac a na kase to termin za 2 miesiace

Gość gość
mialam skierowanie nikt mi nie kazal rodzic tydzien przed terminem przyjechalam do szpitala bo mialam wyznaczona date ze wtedy i wtedy mam byc w szpitalu i mialam komplet badan a na drugi dzien z rana cc z tym ze ja mialam skierowanie od ginekolog ktora prowadzila mi cala ciaze i pracowala w tym szpitalu i to ona nawet robila mi zabieg a nie wiem jak wyglada sytuacja kiedy ,masz skierowanie a dany lekarz ktory je wypisl nie pracuje w tym szpitalu wyedy moga sie czepiac sprawsdzac no nie wiem

Gość gość
Miałam skierowanie na cc z powodu wady wrodzonej kręgosłupa. Jednak urodziłam SN. Dlaczego? Bo urodziłam 5 tygodni przed terminem, poród był błyskawiczny i nie było czasu na cc.

Gość gość
miałam skierowanie na cc własnie z powodu skleroplastyki. chodziłam do gina na NFZ więc nie było królewskiego traktowania, umówił mi wizytę w gabinecie tydzień przed terminem z OM ale dziecko nie poczekało. pojechałam na IP ze skurczami, przyjmujący mnie lekarz (znany w mieście burak) stwierdził, ze takie tam skierowanie. no ale przetrzymali mnie trochę i cc zrobili przy 10 cm rozwarcia. fakt- nie było za ciężko, nawet nie wiedziałam ze tak daleko już jestem z porodem bo nikt mnie przez 7 godz nie zbadał. co do okulisty- byłam prywatnie bo na NFZ u nas pioruńskie kolejki. Okulistka problemu nie robiła, tylko stwierdziła, że jak na tyle lat po operacji (teraz już nie tak chwalonej) siatkówke mam w dobrym stanie. z jakiego miasta jesteś autorko?

Gość gość
albo Monia_ bo chyba pomyliłam osoby ;)

Gość gość
W przypadku skierowania na cc ze wskazaniem np. ulozeniem posladkowym dziecka moze dojsc do weryfikacji sposobu porodu. Tuz przed cc zrobia usg i jesli okaze sie ze dziecko zmienilo ulozenie na glowkowe to owe skierowanie jest nieaktualne. Takze wszystko zalezy od tego z jakiego powodu dostalas to skierowanie. Tak bylo w moim przypadku. Choc dodam ze bardzo rzadko zdaza sie zmiana polozenia malenstwa po 38 tc.

Gość gość
Jestem z okolic lubina. Mam skierowanie ze względu na wade wzroku i na zmiany na oku... to w przypadku cc umawiają wcześniej? ? Termin mam na koniec września, a wizyte teraz koniec sierpnia. Dostalam skierowanie jak poszla m na nfz, od specjalisty chorób oczu, on przyjmuje u nas na przy chodni ale oddziału u nas w szpitalu nie ma .

Gość gość
Ja mam wskazanie do cc od psychiatry, oczywiście wizyta prywatna. Moja gin stwierdziła, że od psychiatry najlepiej gdyż najtrudniej podważyć takowe wskazanie.

Gość gość
nie denrwuj sie ja poszlam bym na izbe i pogadala z lekarzem zey umowic sie na cc , albo prywatnie do kogos kto przyjmuje w spzitalu a jesli kaze ci rodzic przy -10 (badz z mezem ) to narobcie rabanu i kazcie mu podpisac papier ze podejmuje swiadomie decyzje o porodzie sn i nie widzi p.wskazan mimo wskazan okulistycznych , przygptuj sobie takie cos