Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kobietka8989

W oczekiwaniu na wynik amniopunkcji

Polecane posty

dziekuje W sumie powinnam byc w 18 według ostatniej miesiaczki ale lekarze mowią, ze jest 16 sądząc po wielkości plodu

a Ty sie nie martw na zapas bo po co masz isc tam ze złym nastawieniem... Moze akurat wszystko bedzie jak trzeba i tego Ci zycze z całego serca

Najgorsze jest to, ze kazde dziecko jest inne- 1 wieksze 2 mniejsze i sa naprawde rozne przypadki... ja juz sama nie wiem co tak naprawde ich niepokoi...:( okropne uczucie tak czekac... zwłaszcza, że mogę sobie tylko czytać i dzięki temu jakoś dawać rade. Wiem tylko jedno... jestem w stanie oddać zycie za swoje dzieciątko. Nigdy nikogo tak nie kochałam i nie czułam sie tak koszmarnie jak teraz.Słyszałam rozne opinie m.in "jesli nie to, to bedzie nastepne" ... co to za podejscie do zycia ;( noszę w sobie nowe zycie i ono tez czuje i potrzebuje miłosci. Tyle kobiet krzywdzi swoje dzieci w brutalny sposob i nie mają zadnych problemow z zajsciem w ciąze i z jej donoszeniem, a te które kochają swoje malenstwo nad zycie i na pewno byłyby najlepszymi matkami, muszą przejsc przez taki horror :( marzyłam o nim od zawsze i dzięki niemu moje zycie w koncu nabrało sensu... czekałam na odpowiedni moment( stała praca, mieszkanie) własnie po to, aby dac mu takie zycie, jakiego sama nie miałam. Juz myslałam, ze wszystko jest na dobrej drodze;( dzien w którym dostane wyniki amniopunkcji bedzie jak sąd ostateczny :(

u mojego malenstwa wszystko jest ok prócz nt, kości nosowej i wodonercza... mózg , przepływ krwi, serduszko. Jest taki energiczny , ciekawski... na amnio nawet zainteresowal sie igłą i chciał ją złapać w rączke. Taki widok jest niesamowity. Masz wrazenie, ze Twoje dziecko jest zdrowe i jest z nim wszystko ok... rozczarowanie musi bolec najbardziej :(

Gość dynamiczna123
Kochana moze po prostu mialas bardzo pozna owulacje i lekarze oczekuja, ze dzieciatko jest starsze i zle ocenili to wszystko... A moze tymczasem Twoje dziecko poczelo sie przy bardzo poznej owulacji i jest jeszcze malutkie i kosc nosowa pojawi sie pozniej...? Badz dobrej mysli, modl sie o cud

ostatnia miesiączka 13 kwietnia 2014 ...nieregularne cykle. pozytywny test wyszedł mi dopiero 6 czerwca (2 kreseczka mało wyraźna) 12 czerwca pusty pęcherzyk 5 mm 13czerwca wyniki Beta hCG : 1809,77 23 czerwca pęcherzyk 11mm, zarodek 5 mm (widoczne serduszko) Mój ginekolog twierdził, ze do zapłodnienia mogło dojsc pozniej, dlatego nie zgadza sie z terminem ostatniej miesiączki.Na usg genetyczne szłam święcie przekonana ze jest to 12 tydzien... USG (14 sierpien 2014) Termin porodu wg usg 13 luty 2015, natomiast według ostatniej miesiączki 18 styczen 2015. lekarz który robił usg genetyczne stwierdził, ze udało mi sie załapac na ostatni dzien i ze jest 13 i 6 dni (a nie 12 tydz) wiek ciążowy: 13 tygodnie+ 6 dni wg CRL WARUNKI BADANIA:ograniczone , słaba echogeniczność tkanek żywy płód- czynność serca płodu obecna FHR 162ud/min CRL- 79,8mm NT- 3,90 mm płyn owodniowy- w normie markery wad chromosomalnych: kość nosowa:brak/ hypoplastyczna, przepływ w zastawce trójdzielnej: prawidłowy małe markery: wodonercze Anatomia płodu: czaszka/mózg: obraz prawidłowy, kręgosłup:obraz prawidłowy, serce: czterojamowe , brzuch: obraz prawidłowy, żołądek: widoczny,pęcherz moczowy: widoczny, ręce:obie widoczne, stopy: obie widoczne OFD(HC) 32,32mm HC 94,60mm GA 14w 2 d BPD 26,99 mm GA 14w 5d HC*9,34 cm AC 84,55mm (GA 14W5D) RYZYKO PODSTAWOWE: TRISOMIA21 1:999 , TRISOMIA 18 1:2618 , TRISOMIA 13 1:8161 NOWE WYLICZONE RYZYKO : TR. 21 1:21 , TR 18 1:84 , TR 13 1:221

Gość dynamiczna123
Kobietko, a moze u Ciebie zrobiono to usg genetyczne wcale nie w 13 tyg i 6 dniu, tylko za pozno i wynik nie odzwierciedli stanu faktycznego, trzeba wierzyc i sie nie poddawac... Skoro z ustaleniem wieku ciazy sa problemy to lekarz nie mogl byc pewien, ze to akurat 13 tyg i 6 dzien !!

Gość gość
Przecież jest CRL. Jak się nie znacie to się nie wypowiadajcie dając fałszywą nadzieję. Dzieciak pewnie jest chory i trzeba się po prostu na to przygotować, przemyśleć. Rozemocjonowanie nic nikomu nie da.

Według CRL wiek płodu to 13 tydzień i 5 dzień więc gościu z 17:32 jak widać raczej ty się nie znasz. CRL to jest długość potyliczno-siedzeniowa. Kobietko według USG nie ma jakichś większych wad anatomicznych czy narządowych Poczytaj moze Ci podniesie na duchu http://bellybestfriend.pl/forum/problemy-i-komplikacje/hypoplastyczna-kosc-nosowa,2868.html usu} spacje po nosowa

TaWredna dziękuje Ci najmocniej. Jestem tu tylko dlatego,ze mozna spotkac takich ludzi jak Ty. przypadków takich jak mój, a nawet z wiekszym nt było całe mnostwo.Kazdy ma szanse i nie mozna tracic wiary

z reszta opinie o ginekologu który robil usg genetyczne mowią same za siebie... nie pierwszy raz skazał czyjes dziecko

chcialam isc ale tamten stwierdzil ze to juz ostatni dzien na takie usg dlatego poszlam na amnio... czekam na wyniki :(

Gość gość ania dolny śląsk
Autorko,bardzo Ci współczuję tego oczekiwania i dobrze Cię rozumiem.Sama niedawno przez to przechodziłam,chociaż nie miałam aż tak złych wyników.Oczekiwanie przypłaciłam depresją ciążową,co odbiło się na całej mojej rodzinie,a zwłaszcza na starszej córce.Na amnio się nie decydowałam,do porodu miałam straszne nerwy,nie mogłam spać,to były straszne chwile.Dziś moja Córcia skończyła 5 tygodni i jest zdrowa!Mam nadzieję,że Twoje dziecko też będzie zdrowe.Trzymam kciuki,będę śledziła topik.Pozdrawiam cieplutko.

Gość gość
Ja miałam podobnie jak wyżej ktoś napisał. Te "wiarygodne" badania przepłaciłam depresją ciążową. Córcia miała podwyższone NT, na początku brak kości nosowej i lekarz- ale nie ten co Twój- stwierdził, że jest duuuże prawdopodobieństwo urodzenia chorego genetycznie dziecka a jeśli już się uda i nie będzie tak ciężko chore to pewnie będzie miało "tylko" wadę serca. Robiłam amniopunkcję, czekałam 5 tyg. na wyniki, popadłam w masakryczny dół a wynik okazał się prawidłowy. Do końca ciąży jednak nie zaznałam spokoju i tak jak pisałam miałam depresję. Urodziłam zdrową córcię, która się bardzo dobrze rozwija. Przez badania i nieodpowiedniego lekarza straciłam całą radość z pierwszej ciąży, wypełnij ją tylko strach i ból. Myślę autorko, że u Ciebie będzie również wszystko dobrze, życzę Ci tego z całego serca. W takich momentach człowiek przewartościowuje swoje życie.

Gość dynamiczna123
Autorko kiedy dokładnie odbierasz wynik amniopunkcji?

Gość gość
Autorko, te zestawienie sa tylko suchymi liczbami, nic wiecej, nijak ma sie to do twojego przypadku. To jest tylko prawdopodobienstwo wystapienia danej wady. Kolezanka tak miala, zrobila amino, w zeszlym miesiacu jej maly skonczyl roczek I jest okazem zdrowia. Glowa do gory. Bedzie dobrze.

Gość gość
Acha, I ja tam bym poszla do innego lekarza na USG.

Gość gość
Ryzyko trisomi wyszl tak bo wpisał brak kości nosowej ,to tylko komputer ,najważniejsze iść szybko do innego ginekologa polecam Dudarewicz z Łodzi w internecie znajdziesz telefon przyjmuje prywatnie bez problemu jest naj najlepszy zrobi usg ,ale teraz to najlepsze około 20tygodnia i najsmutniejsze musisz wiedzieć czy w razie ze usuniesz ,ale wiem ze tego ńie zrobisz

Gość gość
Autorko kochana co u Ciebie. Jak wyniki mam nadzieję że dobre

Nie było mnie troche... jeszcze jakis tydzien do wyników... po prostu jestem dobrej mysli i nie odliczam dni zeby nie cierpiec bardziej. Ostatnio skomplikowało sie troche spraw, dlatego gorzej juz byc nie może i mam nadzieje, że wiadomosc z wynikami postawi nas na nogi. Bede pisac jak tylko dostane wyniki.Trzymajcie kciuki i ja za Was równiez trzymam i jestem z Wami! :*

Gość gość
Kobietka u nas tak było ze czym później był wynik tym lepiej, jak jest coś nie tak to po dwóch tygodniach dają znać, tak bynajmniej tam było. Będzie dobrze, papa to tylko statystyki, kość nosowa mogła być nie widoczna, bo coś z tym wiekiem ciąży nie tak u ciebie, nt tez nie miarodajne. Trzymam kciuki. Mnie dużo pomogła modlitwa, choć wcześniej różnie z tym było. Dużo pij wody i odpoczywaj. Będzie dobrze.

Gość gość
autorko jak sytuacja? sa juz wyniki?

Gość gość
Autorko odezwij się, co u ciebie ?

Gość gość
Ja też czekam aż autorka się odezwie.

Nadal cisza... we wtorek bedą równe 3 tygodnie... wciąż jestem pełna nadziei ... chciałabym, zeby sprawdzało sie to, ze jesli wyniki sa pozniej, to bedzie ok... ale to i tak pewnie mit. dziekuje ze jestescie i pamiętacie ;*

Gość gość
Kochana będzie dobrze. Trzymam kciuki, brak wiadomości to dobra wiadomość