Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iga 24

Smaczne danie z ryżem znacie fajny przepis ?

Polecane posty

Gość iga 24

Podzielcie się fajnymi przepisami :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Każde risotto, a wersji są dziesiątki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iga 24
Risotto występuje w wielu wersjach,jakieś konkretne ? (i proste do tego). Proszę o wasze typy i o przepis na coś pysznego z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W takiej wersji, jaką lubisz, bazowa to ryż, podsmażona na maśle szalotka, białe wino, bulion, parmezan. A potem można szaleć: dodawać inne sery, różne warzywa (kocham risotto z bobem, gdzie część bobu jest zmiksowana i dodana do bulionu a reszta w ziarnach), grzyby, owoce morza,szafran, różne wina... To taka potrawa, że można pół roku co dzień robić, i nie powtórzyć tego samego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja często robię kurczaka na ryżu na 2 szklanki ryżu daję 6 szklanek wody (albo mniej i resztę białego wina, lub cześć zastąpiona nie za słonym bulionem) na dno blaszki daję suchy ryż, na to posiekaną cebulę 3-4 sztuki na to kawałki kurczaka - ćwiartki podzielone na dwa, albo same pałki kurczaka marynuję wcześniej w przyprawach i ketchupie najczęściej przez całą noc, wtedy jest smaczniejszy dodaję jeszcze kawałeczki masła dla smaku jakieś przyprawy, na pewno sól, pieprz, paprykę i dolewam wodę wstawiam do piekarnika na tyle, ile piekę kurczaka, czyli z półtorej godzinki 175-180 stopni sprawdzam tylko, czy nie robi się za sucho i ewentualnie dolewam wody rodzina lubi tę potrawę, wszyscy z apetytem łowią kawałki kurczaka prosto z blachy i wcinają ryż, który nasiąka sokami z kurczaka i jest pyszny fajna jest też ta potrawa robiona na styl trochę bardziej orientalny, wtedy do ryżu dodaję kurkumę dla żółtego koloru, przyprawiam mięso inaczej, z kminem, cynamonem, chili, mieloną kolendrą, dodaję rodzynki i orzeszki ziemne, gotowe danie podaję z sosem jogurtowym albo tzatziki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iga 24
Czy ten ryż nie rozgotuje się przez tak długi czas pieczenia ? Mogę to danie zrobić w szklanym nacz. żaroodpornym ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tak, może być w dowolnym naczyniu, na większej blaszce, w rynce itd., byle się zmieściło ryż się nie rozgotowuje zresztą to nie jest jakiś mój nietypowy wymysł, przepis jest popularny wpisz w wyszukiwarkę kurczak na ryżu i znajdziesz masę podobnych przepisów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iga 24
Dziękuję :-) Ktoś jeszcze wpisze jakiś przepis ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obgryzionyogryzek
podwoja piers z kuraka z paprykowym sosem curry kurka i 3 rozno kolorowe papryki kroimy w kostke. w garze podsmazamy 1-2 cebule poszatkowane, dodajemy przyprawionego sola,pieprzem i przyprawa curry (mozna uzyc pasty)kuraka. obsmazamy. dodajemy papryke i lekko przesmazamy. podlewamy lekkim bulionem.dusimy do miekkosc***apryki.doprawiamy wedle uznania. zageszczamy lekko maka lub jak kto woli dolewamy mleczka kokosowego.podajemy z ryzem basmati

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iga 24
Kurczak na ryżu wyszedł pyszny :-) Ryż był bardzo delikatny i aromatyczny,super polecam to danie jeśli ktoś jeszcze nie robił.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
napiszcie jeszcze jakieś przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość 2014.09.08 super przepis, moja wersja jest dla leniwych: do naczynia zarooodpornego wsypac ryz. wziac 3 razy tyle wody, wrzucic do tej wody kostke rosolowa, koncentrat pomidorowy, lyzke-dwie masla i przyprawy - w zasadzie jakie lubisz oraz troche podsmazonej cebulki. wymieszac, zalac ryz, na wierzch polozyc rozbite mieso i doprawione mieso (schabowy, piers z kuraka) albo wrzucic resztki miesa jakie ci zostaly np z rosolu (idealne na wykorzystanie starej kury z ktorej co rawda rosol wychodzi pyszny ale miecho gumowate), piec w piekarniku az ryz wchlonie cala wode i lekko sie zarumieni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
:)najlepiej to poszukac przepisow na necie no pysznosci ryzowe mozna znalesc 777 www.youtube.com/watch?v=Jm4IfGxN60M

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ryż ze skrzydełkami jest pycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×