Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Noworodek hypertroficzny

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoś urodził ? Moje dziecko zostało określone jako hypertroficzne ,waga 4100 ,53 cm. główka i 56 cm.klatka piersiowa.Z tym rozpoznaniem mogą wiązać się różne powikłania np. encefalopatia, opóźnienie umysłowe i inne.Czy ktoś ma jakieś doświadczenia jeśli chodzi o takie dzieci?

Gość gość
moja corka urodzila sie 4300 i 62cm, zaden lekarz nie uzyl wobec niej takiego sformulowania, corka swietnie sie rozwija i dzis juz jest duza panna

Gość gość
To moja 3900, 60cm i też określona jako hypertoficzna.

Gość gość
a masz to gdzies odnotowane, zaznaczone? Znam kilkoro dzieci z masa urodzeniowa powyzej 4kg, wiec z automatu niby hypertroficzne, a tylko jednemu dolega cos powazniejszego. Moj syn wazyl 3920, 58cm i nikt nie zglaszal ze to niepokojace

Gość gość
Rokowanie przy hipertrofii płodu Rokowanie w hipertrofii płodu zależne jest przede wszystkim od czynnika wywołującego zaburzenie, nieraz możliwe jest wyeliminowanie jego działania, co sprzyja osiągnięciu korzystniejszej dla płodu masy końcowociążowej. Mimo zagrożenia dla matki i płodu wiele ciąż i porodów przebiega bez żadnych nieprawidłowości, nie obserwuje się w wielu przypadkach żadnych zaburzeń u noworodków, które mogłyby być związane z ich wysoką masą urodzeniową. W związku z licznymi powikłaniami przy hipertrofii płodu należy pamiętać, że nie tylko niska masa płodu niesie zagrożenia, ale wiele nieprawidłowości może wystąpić również, gdy płód ma zbyt wysoką masę, dla danego tygodnia ciąży.

Gość gość
56cm klatka piersiowa? O jej faktycznie cos grubo nie tak... Moj syn mial klatke piersiowa 36cm. I wage 4170g dlugi 58cm. W ogole glowa Twojej dzidzi tez nienaturalnie duza. Czy to juz wodoglowie?... Na Twoim miejscu poszlabym do specjalisty w jakims szpitalu klinicznym...

Gość gość
tylko duże a z odpowiednimi wymiarami są ok ,a autorki maluch ma dużą główkę i klatkę piersiową i to grubo ponad normę nawet do większej wagi z jaką sie urodził ,więc bez sensu pisac mój ważył tyle a jest ok.

Gość gość
Tu autorka pytania ,przez pomyłkę wpisalam źle wymiary -poprawiam glowka 35 a klatka piersiowa 37 . Czy któraś mama miała taki wpis (noworodek hypotroficzny)w książeczce zdrowia dziecka i czy z dzieckiem było wszystko w porządku?

Gość gość
no raczej jest hyper skoro jest dużo to logiczne

A tak swoją drogą o hipotrofii mówi się kiedy noworodek ma wagę urodzeniowa poniżej 2,5 kilo. Wiec Autorko napisz może bez pomyłek jaka waga, wzrost i wymiary głowy oraz brzucha miało dziecko po urodzeniu, bo to trochę dziwne

Gość gość
miałaś cukrzycę ciążową ?

Gość gość
Piszę chaotycznie bo zajmuję się rzeczonym noworodkiem. Sprostowanie wpis w książeczce brzmi noworodek hypertroficzny.

Gość gość
Ja miałam wpisane. Dziecko niecałe 4kg. Wszystko ok, teraz ma 10mcy i rozwija się książkowo. W dodatku jest na 50 centylu wzrostowo i na 25 cenylu wagowo, więc nie jest nawet duży.

Gość Yumeka
Pierwszy syn 5340 g i 63 cm już ma trzy latka i jest zdrowy. Drugi 4440 g i 58 cm urodził się z małą torbielą śledziony jednak rozwija się prawidłowo. Rodziłam w różnych szpitalach i przy drugim synu padło to określenie mimo że pierwszy był większy. To jest chyba zależne od szpitala, na jakiego lekarza się trafi. Hypertroficzny to określenie noworodka z masą urodzeniową powyżej 4 kg. Dodam że chłopacy radzili się drogami i siłami natury.

Gość gość
Moj syn wazyl 4200 i tez byl okrrslony jako hipertroficzny. Mial bardzo niski poziom cukru po urodzeniu. Urodzilam sn i oboje mielismy wiele powiklan, m.in. nienaturalnie dlugi i ciezki porod, krwotok, a on wylew do oka, utrata przytomnosci, lezal pod monitorami.

Gość gość
Karm go tylko piersią to będzie ładnie przybierał w swoim tępie, dokładnie tyle ile powinien. Dodatkowo karmiąć chronisz go przedm chorobami i dziecko będzie mieć większe A.Q

Gość gość
Synek sasiadki ma 5 m-cy, wazy prawie 9kg i nosi ciuchy na roczek. Urodzil sie 4600. Moj,tez ma 5mcy,wazy niecale 6kg, urodzil sie 3400kg. Mamy te sama pediatre, sasiadce mowi ze synek sie super rozwija a mi mowi ze mam slaby pokarm i kaze przejsc na butle. Hmmmm...

Gość gość
chyba hipotrofia ? moje dziecko miało 2800 g szybko nadgonił równiesników . Obecnie jest wysoki i sredniej budowy ma 4 lata żadnych zaburzen eent poźno zaczał mówic ale mąz ponoc tez bardzo pózno mówił . Hipotrofia rozpoznana dopiero po narodzinach a prawdopodobna przyczyna to infekcje w ciązy .

Gość gość
mój mąż miał 4500 i jest całkiem dobrze rozwinięty hehe