Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ruda93

ciągłe zaparcia

Polecane posty

jestem od 4 dni na diecie warzywno- owocowej i towarzyszą mi zaparcia. Mój przypadek w ogóle jest dziwny, te różne specyfiki apteczne już przestały na mnie działać, a kiedy jem więcej i są to słodkie, tłuste posiłki załatwiam się normalnie! nie mogę tego zrozumieć. Ogólnie staram się odżywiać zdrowiej, więc teoretycznie problem z zaparciami nie powinien w ogóle mnie dotyczyć, bo dostarczam organizmowi błonnika. gdyby nie to, że tyje i mam problemy ze skórą jadłabym jak przez ostatni miesiąc ( czyli słodko, tłusto ) i nie przejmowała się wizytami w toalecie. Ja się tak już męczę koło roku :(((

Gość gość
Jesz same warzywa i owoce i masz zaparcia ? Dziwne aż się wierzyć nie chce.

no właśnie, bardzo ciężko jest mi się załatwić, dziś się długo męczyłam i nic...co z tym zrobić? macie jakieś domowe sposoby??

Gość gość
Na mnie zawsze kawa działała lekko przeczyszczająco, poza tym ponoć dobrze działa siemie lniane, zalać wrzątkiem i wypić całość, tak samo suszone śliwki, możesz spróbować też xenne tylko po niej to mnie brzuch bolał ostatnio, jabłka też chyba lekko przeczyszczająco działają , w sumie powinno się jeść dużo błonnika ale przecież w warzywach jest dużo błonnika i w owocach, dziwny masz ten organizm

xenna nie działa na mnie, ostatnio wzięłam trzy i rano co prawda załatwiłam się, ale bardzo mało. a to siemię to piję sam płyn? nie trzeba tego gotować?

Gość gość
też się borykałam z tym problemem, na zmianę z biegunkami. Okazało się, że to z powodu drażliwego jelita i teraz biorę od jakiegoś czasu debutir, dzięki któremu zaparcia ustąpiły i wszystko się uregulowało

Gość Ekspert Movea
Zaparcia pojawiają się czasem w czasie stosowania różnych diet. Często wiąże się to z dostarczeniem organizmowi mniejszej niż do tej pory objętości pożywienia. Oczywiście wykluczenie z diety niezdrowych jej składników i zastąpienie ich zdrowszymi jest dobrym krokiem. Istnieje jednak możliwość, że nagła zmiana sposobu odżywiania sprawi, że nasz układ pokarmowy nie od razu będzie pracować tak jak byśmy się tego spodziewali. Ważne by pamiętać, że jeśli w naszym pożywieniu znajdą się duże ilości błonnika to musimy równocześnie zwiększyć ilości płynów w naszej codziennej diecie (również herbatek ziołowych np. z kwiatu hibiskusa, kwiatu tarniny czy suszonych owoców bzu czarnego – świeże owoce zawierają trującą sambunigrynę). Błonnik ma zdolność pęcznienia, stąd pochłaniając wodę zwiększa swoją objętość, wypełnia jelito, spulchnia masy kałowe i dzięki temu pobudza ospałą perystaltykę. Jeśli jednak nie dostarczymy odpowiedniej ilości płynów obecność błonnika może wywołać wzdęcia, zaczopowanie mas kałowych a nawet niedrożność jelit. Warto przy ciągłych nawracających zaparciach wyjątkowo starannie zadbać nie tylko o skład ale i stałą porę przyjmowania posiłków. Oprócz błonnika można do codziennej diety wprowadzić żywe kultury bakterii obecne np. w kefirze czy maślance. Można zastosować zalecany przez franciszkanina o. Grzegorza Srokę sposób, który w przypadku zaparć zalecał spożywanie wieczorem kilku łyżek kaszy gryczanej i pół szklanki kwaśnego mleka. Raz dziennie między posiłkami warto zjeść 1-2 łyżek mielonych nasion lnu całość popijając dużą ilością płynów. Z dostępnymi w aptekach środkami zawierającym antrazwiązki trzeba uważać jeśli zaparcia występują często. Ich stosowanie od czasu do czasu jest dobrym rozwiązaniem i przynosi dużą ulgę jednak nadużywanie tego typu preparatów prowadzi do rozleniwienia jelita i pobudzenie go do pracy może być długotrwałym procesem. Aby lepiej poznać sposoby zapobiegania zaparciom zapraszam na blog http://www.movea.pl/blog

Gość gość
To na mnie świetnie zadziałał preparat intesta z maslanem sodu. Dobrze i skutecznie przywrócił prawidłową perystaltykę moim jelitom, dzięki temu, nie mam teraz zaparć, a mam w końcu normalny stolec.

Gość gość
No własnie, jak nie zaparcia to biegunka. Sama się za siebie wzięłam i kupiłam debutir. Mam już dość tych huśtawek i kłopotów z układem pokarmowym. Postanowiłam to wszystko zmienić, wyleczyć się.

Gość gość
Debutir jest niezły, przerabiałam temat parę miesięcy temu i jak do tej pory nie miałam żadnych kłopotów z jelitami. Nie ma wzdęć, bólu brzucha i innych mniej przyjemnych dolegliwości.

Gość gość
intesta jest faktycznie dobra, pamiętam,że moje problemy jelitowe zostały zażegnane na wieki, chodzę normalnie do toalety i nie mam juz biegunek ani innych problemów

Gość gość
Mój mąż brał debutir przez dwa miesiące. Lek ma w składzie maślan sodu i bardzo skutecznie wzmacnia osłabione jelita. Znikają kłopoty z zaparcia, wzdęciami i innymi przypadłościami, związanymi z układem pokarmowym.

Gość gość
A jak długo trzeba go brać? wystarczy jedno opakowanie ? chciałabym poprawić funkcjonowanie swoich jelit.

Gość gość
Wiesz co to zależy jakie masz objawy i dolegliwości. Czasami wystarcza jedno, ale bywa, tak jak u mnie, że leczenie trwało trzy miesiące. Tyle że ja ja mam wrażliwe jelito i moje skurcze były wyjątkowo silne, nie mówiąc o biegunkach.

Gość gość
ciągłe zaparcia są niestety jednym z objawów drażliwego jelita, które mi dokucza. Przez długi czas nie byłam w stanie sobie z tym poradzić, ale teraz znalazłam sposób w postaci kapsułek debutir, które zawierają maślan sodu i koją drażliwe jelita. Dzięki temu skutecznie pozbyłam się zaparć

Gość karkot

Przechodziłem przez dokładnie to samo. Żadne suplementy nie pomagały, większa aktywność też nie, ale tak naprawdę ja i tak byłem bardzo aktywny. Generalnie nie widziałem żadnych zmian, badania też niczego nie wykazały. Aktualnie jest już OK, ale muszę się wypróżniać z Goko. Chodzi o to, że miałem złą pozycję przy wypróżnianiu. Nie wiem, z jakiego powodu, ale u mnie ta prawidłowa to pozycja w kucki, a nie siedząca. Czytałem, że wszyscy tak powinni, ale dlaczego to ja miałem problem? Nie wiem. Najważniejsze, że jest już po wszystkim.