Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak to jest z tym rocznym macierzynskim

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny staram sie o dziecko. W firmie nie mam szans na umowe na czas nieokreslony. Obecna umowa konczy mi sie 30 czerwca 2015. Jesli urodze po tym terminie to nalezy mi sie roczny macierzynski czy tylko zasilek?

Gość gość
roczny nacierzynski w wysokisci 80% obecnej pensji z zusu tyke tylko ze juz nie bd pracownikiem firmy w ktorej jestes obecnie zatrudniona.

Gość Laura_1988
Zakład pracy musi w takim przypadku przedłużyć umowę do dnia porodu i następnie po złożeniu wszystkich dokumentów macierzyński będzie wyplacany przez ZUS

Gość gość
To JEST zasiłek macierzyński. Po ustaniu zatrudnienia również należy ci się zasiłek macierzyński, będzie go wypłacał ZUS. Jeśli przez rok to będzie 80% twojego średniego wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy.

Umowa ulegnie przedłużeniu do porodu, po porodzie już nie będziesz pracownikiem, więc i nie będziesz na urlopie macierzyńskim, bo to jest przywilej pracowniczy. Dostaniesz zasiłek macierzyński.

Gość gość
To super. Dzieki za odpowiedzi:)

Gość gość
urlop macierzyński należy się pracownikowi. Zasiłek macierzyński należy się osobie ubezpieczonej w dniu porodu. Jeśli zajdziesz w ciażę i w dniu zakończenia umowy będziesz powyżej 12tc. to umowa przedłuza się do dnia porodu i należy się zasiłek przez rok.

chcialabym sie podpiac pod pytanie. Ja jestem na zasilku macierzynskim, umowe mialam do czasu porodu. Czy pozniej nalezy mi sie np kuroniowka z urzedu pracy?

Gość trzynastkaaa
a orientujecie się czy do tej średniej pensji, na podstawie której liczony jest zasiłek macierzyński wliczane są 13 pensja i nagrody?