Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze przyszla mamusia

CZERWCÓWKI 2015

Polecane posty

Gość Aliszonn
no u mnie jest koniec 24 tyg więc juz w ogole masakra by była. ten tydzień będzie dla mnie okrutny, no ale czego sie nie robi dla zdrowia swojego dziecka. moja wygoda idzie w odstawkę, chociaż i tak trochę pomarudze i ponarzekam. mąż mnie pociesza że inne kobiety maja gorzej bo całą ciąże leżą i nawet do toalety nie wstają i w sumie ma racje.

Gość tulipka32
Aliszon leż cały czas (oprócz chodzenia do łazienki), mi w pierwszej ciąży też się w 25t. szyjka skróciła. 2cm to jest zupełnie nieźle, normalnie ma pomiędzy 3 a 4/5cm. jakby co, powinnaś wziąć Fenoterol (z Isoptinem). To lek z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi ale swietnie dziala na skurcze. Mi sie udalo i nie musialam go brac bo 'przeleżałam' te skurcze i potem już było dobrze ale koleżanki brały. Nic się nie martw, to naprawdę nie jest jakaś tragedia z tymi 2cm. Chciałam jeszcze napisać, że wybrałam się dziś z męzem do kina na film 'Druga szansa'. Czytajac recenzje nie nastawialam sie, że to komedia ale skończyło się na tym, że po 20min. wyszłam z kina. Film kompletnie nie dla ciężarnych ani młodych matek (tudzież tych bardziej wrażliwych) tak więc jeśli ktoraś z Was chce się wybrać do kina i odprężyć to ostrzegam, omijajcie ten film szerokim łukiem :)

Gość Aliszonn
Tulipka dzięki trochę mnie pocieszyłaś. leżę plackiem. póki co wstałam tylko żeby pójść pod prysznic bo już nie wyrabiałam.leżę ale pocę się jak szczur, Wy też tak macie?

Gość Wera33
Aliszon miałaś tak w poprzedniej ciazy? Ja mam twardnienie brzucha wieczorami i tylko chwilowo. I tez brzuch wydaje sie cięższy. Ale to normalne.

Gość Aliszonn
Właśnie w pierwszej ciąży nie miałam takich historii jak w tej. Dziś jest o wiele lepiej, ale to myślę za sprawą tego leżenia bo jak wstaję brzuch robi sie twardy ale nie aż tak jak w piątek. Jakaś poprawa jest.

Gość Aliszonn
nie, nastepna wizyte mam w ta sobote. kurcze od tych leków w zwiekszonej dawce nasilila sie moja pokrzywka. jak nie urok to.... ostatnio jakies fatum nade mna chyba wisi...:(

Gość AleksandraJL
Aliszon wszystko będzie dobrze, wszystko masz pod kontrola lekarza, dbaj o siebie . Wyobraź sobie, ze córka znajomych moich rodzicow jest w 9tc a od 7juz lezy i to do konca ciazy tak musi mieć. Ważne, ze jest Ci lepiej, ze maluszek zdrowy. Ja juz spac nie moge, w sobotę bylam u kuzynki, ta mala jest tak sliczna, a taka grzeczna skończyła 4 miesiące. Kuzynka mi juz dala kilka wskazówek co i jak, pytań mialam duzo. Dziewczyny ja 14-tego mam swój slub, wcale nie byl w planach, bo chcieliśmy kościelny, ale z racji ciazy zostal przełożony o rok wraz z weselem. I teraz ten cywilny, to taki tylko dla mnie czysta formalność. A juz wiem ze rodzina bedzie na pewno a mieli byc tylko świadkowie i my. To juz fryzjera zamowilam, ale co z sukienka jakas to masakra. Musze jakos wyglądać. Palce mam takie napuchnięte, obraczka za mala sie zrobila, musialam z powrotem oddać jubilerowi do powiększenia

Gość rockowa mamunia
AleksandraJL Gratulacje! :) No właśnie te brzuszki trochę przeszkadzają w ubiorze, jeszcze na co dzień to pół biedy ale na jakieś wyjście to jest już problem.. Jeszcze na ślub :) Ale z drugiej strony te brzuszki są prześliczne i ja swoim uwielbiam się chwalić :) Zdrówka i spokojnego dnia dziewczyny!

Gość mamciaaa
drogie panie prosze o rade :((( dotalam kolki nerkowej (wodonercze) straszy bol i lezenie w szpitalu antybiotyk i bolesne zastrzyki przeciwbolowe ...a teraz chyba rwa kulszowa kregosłup boli noga sztywna cal boli nie moge chodzic ...juz tego wszystkiego nie wytrzymam co robic:((((

Gość Aliszonn
Aleksandra gratulacje, my też tak robiliśmy tzn najpierw cywilny a za 3 lata jak już córcia była z nami kościelny i myślę ze to jest najlepsza opcja. Co do ubioru to znam temat bo te ciążowe ubrania są masakrycznie brzydkie jak dla babci albo drogie tak że za jedną sukienkę możnaby kupić 3 zwykłe. my mamy za 3 tyg chrzciny ale już sukienke mam, pożyczyłam od kumpelki która dopiero do rodziła a w 6 mscu była w niej na weselu. U mnie dziś o wiele lepiej, brzuszek póki co nie rwie mnie w ogóle i mam nadzieję ze to leżenie pomoże:))

Ja na dziś miałam tyle planów, a tu chyba będę leżeć przed tv. Ciśnienie mam ok, ale tętno 110. Czuję jakby mi miało wyskoczyć zaraz. Mały już od godziny daje takiego czadu, że nici z moich dzisiejszych planów. Wolę sobie spokojnie poleżeć i poczekać na uspokojenie tętna. A Wy może mierzycie ciśnienie... Jakie macie tętno?

Gość AleksandraJL
Mamciaaa- niestety nie wiem co Ci radzić Aliszon to super wieści z rana ciesze sie, ze lepiej Naprawde bardzo drogie sa te ciążowe ubrania, pojadę w tygodniu i cos wybiorę. Moze po prostu jakas nieobcisla sukienkę o większym rozmiarze. Mi sie mój brzuszek bardzo podoba nie chce go tuszować a żadnej eleganckiej sukienki nie mam raczej obszerne tuniki lub zwykle sukienki, nie na taka uroczystość. Dzieki za gratulacje Wiecie co? Słyszałam, ze rozki w pepco sa bardzo fajne i tanie. Proszę doświadczone mamy o pomoc bo ile tych rozkow sie przyda? Ile prześcieradelek? Ile kompletów pościeli? Ponoć na poczatku najlepiej jest, gdy dziecko spi w spiworku lub w rozku na boku. Nie wiem co i w jakich ilościach kupic Kupilam 12 pieluch 4 flanelowe, 8tetrowych chyba wystarczy co??? I czy w wózku tez poduszka jest zbedna i tez ma być dziecko calkowicie na plasko? Moze niektóre pytania sa głupie ale jestem zielona w tym temacie

Gość AleksandraJL
Aniolkowa- oj leż spokojnie. Ja mialam kłopoty z ciśnieniem i tętno wysokie, 116, 110. Serce walilo jak oszalałe. Ale na razie odpukac przeszlo. Pije do herbaty żurawinę ona ponoć obniza ciśnienie. Czasem mam takie dni ze oddechu nie moge zlapac , jest taki plytki i nierówny. Wtedy sie wyciszam odpoczywam i wszystko wraca do normy.

Ja mam ciśnienie raczej niskie chociaż czasem zdarza się ze serce wali mi jak oszalałe ale wtedy zazwyczaj magnez pomaga. Mamcia a powiedz mi jak się objawiała u Ciebie kolka? Ja nie wiem co mi jest ale to taki okropny bol w lewym boku ze czasem nie mogę się podnieść ani zrobić kroku. Zazwyczaj łapał mnie rano ale dzisiaj też w ciągu dnia i nie wiem co robić. Dziewczyny a powiedzcie mi czy macie takie dni ze bardzo słabo czujecie swoje maluszki? Ja tak mam od wczoraj wieczorem i się zaczynam obawiać. Niby coś tam czuje ale teraz to juz sama nie wiem czy to ruchy czy coś innego i zaczynam swirowac. Nie chce wyjść na panikare ale Doradzcie mi coś proszę, bo zaraz chyba zwariuje.

Gość gość Catarina
Mania, ja tak mialam chyba raz 2 tygodnie temu, od 2 w nocy nie spalam tylko lezalam probujac cos wyczuc i poczulam dopiero na 2 dzień wieczorem. Podlaczam się do pytania o rozki, poduszki itp.

Trochę mi się tętno obniżyło do 94. Ciśnienie mam w granicach 122 na 74. Zawsze miałam niskie. Mania ja tez tak mam niekiedy. Jeden dzień szaleje, a na drugi odsypia chyba przez cały dzień. Albo czuję ledwo wyczuwalne ruchy. Może wybrał taką pozycję, że mniej są wyczuwalne. Spróbuj czegoś słodkiego, zimnego albo gorącego napoju lub pokołysz troszeczkę brzuch. Pewnie Twój maluszek zafundował sobie dłuższą drzemkę.

Gość AleksandraJL
Mam takie dni, ze czasem moj maluszek szaleje na maxa. Caly brzuch sie unosi, dostaje po pęcherzu, kopniaki sa mocne po prostu maly wariat kochany, a czasem lekkie muśnięcia w dole brzucha takie delikatne bardzo. Kazdy dzien naszych dzieci jest inny. Ja tez czasem nam "leniwy" dzien to i dziecko tez takie miewa. Nie martw sie na zapas zobaczysz jak zaraz będzie skakal

Gość Aliszonn
Ja dla córci miałam tak: 15 pieluch tetrowych 8 pieluch flanelwych 2 rożki jeden grubszy, drugi cieńszy ( rodziłam na koniec marca, korzystałam z nich tylko w szpitalu) 4 prześcieradła na przewijak ( czasem i tak nie starczało i wtedy flanelówke kładłam, były non stop prane) kompletów pościeli i prześcieradeł do łóżezczka miałam po 4 i w zupełności mi wystarczało, korzystaliśmy z nich do 2 lat, później już zmieniliśmy łóżko na duże i pościel tez. teraz małemu kupiłam już 3 komplety( wszystkie dla córy były typowo dziewczęce i oddałam je koleżance),a jeden będzie w zestawie z łóżeczkiem pościeli do wozka nie mialam, uwazam ze to zupelnie niepotrzebne. pod główkę małej wkładałam złożoną pieluchę flanelową i wystarczało a do przykrycia zawsze był kocyk, ew jak było zimno osłonka ta od wózka i finito. co do ruchów maluszków, mój często robi mi zmyłki i też już nie raz wpadam w panikę, ale mam już na niego sposób. kładę się i co chwila sie przekrecam z boku na bok i na plecy i jak go tak pokołysze to od razu daje kopa, ew zjadam jakaś słodkość i efekt jest ten sam. teraz mój Korneli śpi, ale od 10 do 12 dawał jak szalony.

Gość Mania1989
Aniołkowa moje standardowe ciśnienie to 110/70 lub 100/60, także też niskie. Dzięki dziewczyny za pocieszenie, może rzeczywiście ułożyła się tak, że ją mniej czuje. Tak sobie myślę, że teraz jak tylko coś jest nie tak to ja już wariuję ze strachu a co dopiero będzie później jak się już urodzi... eh

Gość Aliszonn
a nie dopisałam jeszcze ze kocyków do przykrywania mialam 5 i tez byly w ciaglym uzyciu

Dziewczyny a co Wy na to żeby założyć nam meila, na którego będziemy mogły fotki wysyłać? Bo tu na forum to tak trochę dziwnie wrzucać - każdy może sobie obejrzeć. A tam hasło miałyby tylko te dziewczyny, które się udzielają. Co Wy na to?

Gość Aliszonn
Mania super pomysł, mogłybyśmy na bierząco wrzucać zdjęcia brzuszków i maluszków;)

To założyłam pocztę :) czerwcowki.2015@o2.pl Teraz pozostaje kwestia hasła. Proponuję, żeby każda z nas która chce hasło wysłała na ten adres meila ze swojej prywatnej poczty (oczywiście z podpisem z forum :)) a ja odpiszę wtedy hasło. I najlepiej jakby mniej więcej w tym samym czasie napisała tutaj na forum, że wysłala meila - wtedy unikniemy ewentualnych pomyłek i próby podszycia się pod kogoś.

Gość AleksandraJL
Aliszon-dzięki:) to chyba dokupię tych pieluch, ulewanie i te sprawy, to nawet kilka dziennie się zabrudzi. A zakupy robiłaś dla synusia normalnie w sklepie, czy przez Internet? A co myślisz o artykułach dla dzieci z Pepco? Bo rózne opinie się słyszy Mania -ja też wysłałam Maila:)

Ja wczoraj kupiłam dwa komplety ubranek w tk maxi. W pepco sporo znajomych mowi ze to ubranka na raz ja nie kupowałam i raczej nie bede wiec nie wiem :) mam dzisiaj tez twardy brzuch , leżę cały dzien w łożku, wzięłam nospe i magnez mam nadzieje ze przejdzie ... Kaszel staje sie trzyma mam nadzieje ze to juz końcówka.

Gość Mamuśka Ktosia
AleksandraJL my za miesiac bierzemy slub;) tez cywilny i m.in. z tych samych powodow;))) wlasnie zamowilam sukienke i czekam;)) ja cisnienie ogolnie tez mialam w normie a teraz to 140/80 takze za wyskokie;/ ale czuje sie dobrze;) czasem glowa tylk boli ale pewnie bo czekoladzie;))trzymajcie sie cieplo dziewczynki;)