Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poszukujacaporady

jak przekonać mamę

Polecane posty

Gość poszukujacaporady

Witajcie, mam pewien problem. Jestem ze swoim chłopakiem od ponad roku, planujemy razem zamieszkać - nie teraz, tak jakos od przyszłego roku, oboje będziemy chodzić do szkoły do oddalonego miasta a i praca tez pewnie tam bedzie. Moj problem jest taki, że moja mama nie zgadza się na wspolne mieszkanie. Mam 20 lat, moj chlopak 19, chcielismy wynająć cos z oczywistych, wyżej wymienionych powodow. Niestety moja mama to kobieta "starej daty" i mieszkanie przed slubem z chłopakiem w ogole jej sie nie podoba i nie dopuszcza do siebie takiej mysli. Problem tkwi tez w tym, ze mama mnie kontroluje, sama chciałaby mnie ubierac a gdy sie sprzeciwie jestem ta najgorsza. Rodzice chlopaka tez nam radza cos wynająć, ale w mojej rodzinie, zwlaszcza mama i siostra nie traktuja mnie poważnie, i zabraniaja wszytskiego. Nie wiem jakimi argumentami przekonać mame do tego, zeby pozwoliła mi wynajac cos z chloapkiem i zeby przestala mnie tak kontrolowac, potrafi mi czasem wypomniec to, ze pije piwo w domu... Najgorsze jest wlasnie to, ze obie z siostra traktuja mnie jak dziecko, nie wiem jakimi argumentami do nich przemawiać. Poza tym, moje rodzenstwo podchodzi pod 30stke i nadal mieszka z rodzicami, nie chce powtórzyć ich losu, co zrobić zeby zaczeli traktować mnie trochę bardziej powaznie i żeby chociaz pomyslala nad tym co proponuje?

Gość poszukującaporady
Macie jakieś pomysły?

Gość gość sceptyczny
nadopiekunczy/kontrolujacy rodzice to cos, z czym nie wygrasz. dopoki mieszkasz pod rodzinnym dachem (nawet jesli jestes juz pelnoletnia) nie masz nic do powiedzenia (albo niewiele). w koncu jestes na ich utrzymaniu. jesli ci zalezy - wyprowadz sie i postaw ich przed faktem dokonanym. pokaz, ze jestes dorosla i sobie poradzisz (w co watpie, szczegolnie w tych czasach). mala uwaga: mieszkanie z facetem w tym wieku i bez slubu to moim zdaniem fatalny pomysl. masa dziewczyn pozniej narzeka, ze zyja ze soba tyle, a tyle lat, a on sie nie chce oswiadczyc itp. itd. a po co mialby sie oswiadczac skoro i tak ma wikt, opierunek i sex na wyciagniecie reki? zastanow sie czy chcesz tak skonczyc.

Gość gość
a po co masz ja prosic o zgode? czy tam przekonywac? jestes dorosła i ROBISZ TO, CO CI SIĘ PODOBA, A NIE MATCE. Chyba, ze liczysz się z tym, że nie podolacie finansowo i będziesz zmuszona szukać u niej pomocy-ale po co się wyprowadzać w takim przypadku i bawic w dorosłosc? Moja znajoma tez tak sie palila, 19 lat i szybka wyprowadzka,zaraz chciala slub (tyle ze nie wypalil z przyczyn niezaleznych od nich) i co, nie dosc ze od poczatku na obiady szla do rodziców, do oplacenia rachunkow dokladali im się rodzice a po jakims czasie i tak byli zmuszeni do nich wrocic. Zalosne to jest moim zdaniem.

Gość gość
Wiem, ze z jednej strony macie racje. Ale boje sie ze jak teraz tego nie zrobię, kiedy rodzice chłopaka nas namawiaja, to boje sie ze skoncze jak rodzenstwo. 30 lat na karku a oni dalej na garnuszku rodzicow, nie chcialabym tak, ale wiem ze na pewni latwo by nie bylo. I nie wiem co robic by ja przekonac, a tak postawic przed faktem to chyba nieco nie w porzadku wobec niej...

Gość gość sceptyczny
z twoich wpisow jasno wynika, ze brak ci jaj, wiec lepiej porzuc temat wyprowadzki i zycia na kocia lape ze swoim romeo :O jesli czlowiek chce sie usamodzielnic to sie usamodzielnia (nawet kosztem mieszkania katem u znajomych czy na stancji u jakiejs emerytki itp.) i nie pyta sie innych o zdanie. jesli czlowiek nie ma zyciowej zaradnosci (jak twoje rodzenstwo) bedzie zyl na garnuszku rodzicow tak dlugo jak mu na to pozwola. ty oprocz braku zyciowej zaradnosci (zaznaczam: to tylko moja opinia) jestes tez ciapowata. cala rodzina traktuje cie jak dziecko, przeszkadza ci to, ale nic z tym nie robisz, bo niby nie wiesz jak. prosze cie...przeciez idziesz na studia i to oddalone od domu. to jest ten moment. tylko odradzam mieszkanie z fagasem, bo skonczysz z bachorem albo jako wieczny (wybacz wyrazenie czesto na tym forum uzywane) worek na sperme.

Gość gość
jak przekonać mamę ? a masz pomysł ze co będziecie żyć, jeść i płacić za mieszkanie i rachunki ? wiec może usiądź, weź kartkę papieru i policz ile kosztuje wynajem choćby pokoju studenckiego, opłata za prąd, gaz, wodę i ogrzewanie a potem pleć bzdury o usamodzielnianiu się