Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰 445566

Brak perspektyw na mieszkanie w tym zasranym kraju

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰 445566

Pisz臋 z frustracji. Chyba, 偶e kto艣 zna wyj艣cie z tej sytuacji. Mieszkam w Warszawie, jestem przed 30tka i 偶eby mieszka膰 sama i nie doje偶d偶a膰 do pracy ponad godzin臋 musz臋 buli膰 1400 z艂 na wynajem kawalerki. Jak przychodzi do p艂acenia to a偶 mnie skr臋ca. Za t膮 kwot臋 mog艂abym p艂aci膰 rat臋 kredytu. Ale oczywi艣cie nie mam wk艂adu w艂asnego (bo nie mam z czego od艂o偶y膰 a moja rodzina niestety nie jest maj臋tna i 偶adnych spadk贸w czy darowizn nie dostan臋). Zarabiam na r臋k臋 3200 z艂. A po zmianie przepis贸w nie mam co liczy膰 na kredyt bez wk艂adu w艂asnego. Po prostu mnie to frustruje, 偶e przy takich dochodach (utrzyma膰 si臋 spokojnie utrzymuje, dop贸ki nie dopada jaka艣 choroba czy inna zaraza) nie mam szans na od艂o偶enie czegokolwiek sensownego. A wynajmuj臋 klit臋 20 metr贸w za prawie p贸艂 pensji. FAAAAAAAAAAAAK. Czy kto艣 mo偶e ma jaki艣 super plan B ?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 445566
chcia艂abym aby pa艅stwo polskie mi mieszkanie zapewni艂o. 艂adna jestem i m膮dra , jestem tego warta

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a musisz mieszkac w kawalerce?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kraj nie jest z****** tylko ten zafajdany rz膮d, nie obra偶aj i nie myl poje膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 445566
Nie chc臋, 偶eby mi Pa艅stwo nic zapewnia艂o opr贸cz mo偶liwo艣ci. Pracuj臋, sko艅czy艂am studia. Pracuj臋 od 8 lat (na studiach dziennych te偶 pracowa艂am w weekendy i wolne dni). Mam dobr膮 prac臋, ale wy偶ej na razie nie zajd臋, przynajmniej finansowo. Nie ka偶dy b臋dzie informatykiem, przedsi臋biorc膮 czy lekarzem lub in偶ynierem. chodzi o to, 偶e pracuj膮c za tzw. wy偶sz膮 艣redni膮 krajow膮 (ponad 4000 brutto) nie mam najmniejszej szansy na w艂asne lokum. A jak op艂ac臋 mieszkanie to bez zaciskania pasa nie sta膰 mnie nawet na wakacje, nie daj Bo偶e leczenie. Nie mam do nikogo pretensji, ale nie jestem sprz膮taczk膮, pracuj臋 przy projektach unijnych. Mieszka艂am kiedy艣 w Irlandii i w szeregowej bardzo pracy zarabia艂am tyle, 偶e wynaj臋艂am dom z kole偶ank膮, stac mnie by艂o na normalne 偶ycie bez stresu. A teraz si臋 szczypi臋 czy wyjechac w g贸ry na dwa dni, czy kupi膰 buty na jesie艅. To chore! Normalnie pracowa膰 i nie mie膰 szans na mieszkanie, kt贸re nie po偶re Ci lwiej cz臋艣ci zarobk贸w. Przez 10 lat mieszka艂am z kim艣, w akademikach, stancjach, p贸xniej z partnerem. Mam dosy膰 wsp贸lnego mieszkania, pracuj臋 po 10 godzin, po pracy prowadz臋 warsztaty (bezp艂atne) padam na twarz, nie chce mi si臋 z nikim gada膰 ani zbiera膰 cudzych w艂os贸w z umywalki. Za stara jestem na mieszkanie z obcymi lud藕mi a znajomi maj膮 gdzie mieszka膰 (nie te czasy, jak na studiach). Wszyscy moi znajomi, kt贸rzy maj膮 mieszkania maj膮 je dzi臋ki schedzie, bo babci, dziadku, wk艂adzie w艂asnym rodzic贸w itp... Jedna osoba sama zarobi艂a, ale jest wybitnym elektrotechnikiem i w 3 lata dorobi艂a si臋 mieszkania. No ja a偶 tak si臋 nie przekwalifikuje. Po prostu frustruje mnie to, bo sta膰 mnie na p艂acenie kredytu tylko go nigdzie nie dostane!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
za T臉 kwot臋! T臉!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 445566
sprawd藕 jeszcze przecinki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A MDM Ci臋 nie ratuje? Tam chyba chodzi o to, 偶e pokrywaj膮 wk艂ad wlasny do jakiej艣 kwoty

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fannie may
to bylo odkladac w tej irlandii czy gdziekolwiek bylas z pustego i salomon nie naleje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ze strony, czyta艂a艣 o tym programie? Mo偶e mo偶esz tam co艣 dla siebie ugra膰: Dowiesz si臋 wszystkiego na temat programu Mieszkanie dla M艂odych. Co zrobi膰 aby skorzysta膰 z programu i uzyska膰 56 000 PLN dop艂aty? Ile dofinansowania otrzymasz jako singiel, ma艂偶e艅stwo, rodzina z dzie膰mi? Gdzie mo偶na kupi膰 mieszkania obj臋te dop艂atami bez wk艂adu w艂asnego? Jak otrzyma膰 dofinansowanie do kupna lub budowy domu? Jak膮 masz zdolno艣膰 kredytow膮 oraz jak uzyska膰 dop艂at臋 do 100% warto艣ci? Por贸wnasz bezp艂atnie warunki wszystkich 12 bank贸w obs艂uguj膮cych MDM. Zarejestruj si臋 w programie ju偶 teraz aby skorzysta膰 z dop艂aty!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 445566
W Irlandii pracowa艂am w wakacje na studiach, 偶eby kupi膰 w艂asny komputer i mie膰 za co 偶y膰 w trakcie roku akademickiego. Utrzymywa艂am si臋 sama na studiach dziennych. Od mamy dostawa艂am 50 z艂 na bilet miesi臋czny. A w Irlandii od艂o偶y艂am kas臋 a i tak mog艂am normalnie funkcjonowa膰. Kupi膰 ubranie, bilety lotnicze- gdybym nie ciu艂a艂a tylko tam mieszka艂a na sta艂e to by艂oby mnie sta膰 na wszystko, czego mi do szcz臋艣cia potrzeba. Takie por贸wnanie. Pytam , czy kto艣 wie jak mog臋 kupi膰 mieszkanie bez wk艂adu w艂asnego. MDM niestety jest programem dla m艂odych i maj臋tnych :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 445566
Pewnie zaraz us艂ysz臋, 偶eby wyjecha膰 za granic臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a sprawdzi艂a艣 to dok艂adnie? wiesz, od samego chcenia nic si臋 nie zrobi, tam jest napisane. Podobno mo偶na dosta膰 kredyt bez wk艂adu w艂asnego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Autorko znam to... My rodzinka 2+1, dochody 6tys na r臋k臋, bulimy 2tys za wynajem zamiast na rate kredytu bo tez nie mamy 偶adnych oszcz臋dno艣ci (mlode ma艂偶e艅stwo z dzieckiem to wiadomo ze ci膮gle ma jakies wydatki...)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 445566
Tak, czyta艂am o programie. Nie spe艂niam kryteri贸w takiego dofinansowania. Poza tym program jest niekorzystny i mocno zobowi膮zuj膮cy. Czy kto艣 opr贸cz MDM co艣 proponuje?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 445566
go艣ciu :) 艂膮cz臋 si臋 w b贸lach, na razie nie mam dzieci o tyle jako艣 艂atwiej przebole膰. Na prawd臋 Ci臋 rozumiem. Dzi臋kuj臋 za linka, zorientuj臋 si臋 bardziej, mo偶e si臋 jednak uda co艣 z tym zrobi膰. Dobrzy ludzie jeste艣cie 偶ycz臋 Wam i sobie satysfakcji w 偶yciu :)

Udost臋pnij ten post

niby taka wykszta艂cona jeste艣, projekty unijne, mieszkasz w najbogatszym mie艣cie w Polsce a co za problem um贸wi膰 si臋 z dobrym doradc膮 finansowym, dyrektorem plac贸wki na rozmowe ? przeciez to nie kosztuje a oni maj膮 pomys艂y 偶eby znale藕膰 rozwi膮zanie, nie pojmuj臋 tego :O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 445566
Najbogatszym dla najbogatszych :) Um贸wi臋 si臋, nie bra艂am nigdy kredytu to zaczynam pyta膰 tutaj.

Udost臋pnij ten post

jesli masz problem i sie nad czyms zastanawiasz to idziesz do specjalisty i pytasz tak samo jak bola cie zeby idziesz do dentysty kobieta chce rodzi膰, idzie do szpitala chcesz mie膰 fryzur臋 idziesz do fryzjera nie wiesz jak kupi膰 nieruchomo艣膰 idziesz do notariusza a chcesz kredyt to idziesz do doradcy a ty pracujesz , siedzisz i p艂aczesz , ma艂o bystra jestes, niezaradna

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to we藕 mieszkanie na kredyt bez MDM i tyle

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 445566
Ale zanim p贸jd臋 do notariusza czy doradcy to sobie pytam na forum, mo偶e kto艣 podpowie co艣 sensownego. W mi臋dzyczasie czytam w necie na temat program贸w i przepis贸w. I nie p艂acze, tylko jestem sfrustrowana , to troch臋 inne uczucia. A Ty zamiast doradzi膰 i odpowiedzie膰 na zagadnienie w temacie podwy偶szasz swoje poczucie warto艣ci, czuj膮c si臋 bystrzejsza od obcej kobiety na forum czyli mnie. Nie znam si臋 na kredytach, nie by艂am nigdy u doradcy. W szkole mnie nie uczyli, z nikim o zakupie mieszkania nie rozmawia艂am. Pierwszy raz w 偶yciu zada艂am pytanie komukolwiek i wy偶ali艂am si臋. Pewnie si臋 wybior臋 na konsultacj臋. Aczkolwiek dosta艂am w艂a艣nie od kolegi informacj臋, 偶e on kupi艂 w MDM mieszkanie . I min 10 tys na tzw. rezerwacj臋 musz臋 mie膰. Pozostaje emigracja i uciu艂anie na wk艂ad w艂asny, lub czekanie na zmiany. Ewentualnie kombinowanie z bankami. Od 2014 nie udzielaj膮 kredyt贸w bez wk艂adu w艂asnego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 445566
To 偶e pracuj臋 przy projektach unijnych i mam sko艅czone studia nie oznacza, 偶e musz臋 zna膰 si臋 na bankach, kredytach i zakupach mieszka艅. Na prawd臋 wysublimowana logika. Znam si臋 na innych rzeczach, o kt贸rych Pani z banku nie ma poj臋cia. 呕ycz臋 wi臋cej r贸wnowagi umys艂owej.

Udost臋pnij ten post

przecie偶 w艂asnie o tym pisz臋 偶e nie musisz si臋 zna膰 na bankach, nie rozumiesz tego ? masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego niestety, w 3 klasie szko艂y podstawowej dosta艂aby艣 s艂ab膮 ocen臋 napisa艂am 偶e - nie musisz sie zna膰 bo od tego jest doradca i id藕 pos艂uchaj jego porad tak samo z dentyst膮, nie musisz sobie sama plombowa膰 z臋ba itp

Udost臋pnij ten post

Ooo widz臋, 偶e nie jestem sam :) Te偶 藕le nie zarabiam ok. 2700 z艂 na r臋k臋, z czego op艂acam 700 z艂 za pok贸j we Wroc艂awiu. Do tego dochodz膮 dwa kredyty, karnet na si艂ownie i inne wydatki. I tak zostaje mi 1100-1200 z艂 na miesi膮c. Pytanie jak 偶y膰?? Niby spoko, bo starcza jak samemu si臋 偶yje, ale wiadomo cz艂owiek chcia艂by gdzie艣 wyjecha膰, kupi膰 samoch贸d, mieszkanie, ale z czego?? Jedynie wzi膮膰 kredyt i sp艂aca膰, bo przecie偶 nie dasz 15000 z艂 na samoch贸d tak z r臋kawa. Albo wzi膮膰 kredyt na mieszkanie, ale czy warto zad艂u偶a膰 si臋 na 膰wier膰 wieku? Dlatego co raz bardziej przymierzam si臋 do wyjazdu za granic臋, bo mieszka膰 i 偶y膰 od 10 do 10 ka偶dego miesi膮ca to jaka艣 masakra.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tylko jedno wyj艣cie z sytuacji widz臋: musisz znale藕膰 faceta. Zamieszkacie razem, dochody +/- podw贸jne, dop贸ki nie b臋dzie dziecka i jednej pensji, to b臋dzie mi艂o. M贸wi臋 powa偶nie. Mia艂am podobnie jak Ty :) Aktualnie jestem w czarnej d***e, bo z jednej pensji z hipoteka i ma艂ym dzieckiem, no ale bywa...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jeste艣 singielk膮?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 445566
Dopiero co zako艅czy艂am zwi膮zek po 6 latach. Mieszkali艣my w jego mieszkaniu (mia艂o by膰 naszym mieszkaniem do czasu 1 dziecka), dlatego te偶 nie planowa艂am takich zakup贸w. Zwi膮zek si臋 zako艅czy艂, nast臋pny nie pr臋dko chc臋 zaczyna膰 (na razie wcale :)) i nauczona do艣wiadczeniem, bez wzgl臋du na to, czy bed臋 mia艂a kredyt w艂asny z jakim艣 przysz艂ym m臋偶em, chc臋 mie膰 swoje mieszkanie (najwy偶ej b臋dzie inwestycj膮). Wiem 偶e nie jestem jedyna :) Trzymam za nas wszystkich kciuki. ciociu Alu, masz racj臋. Nie umiem czyta膰 ze zrozumieniem. Mo偶e jak si臋 cofn臋 w rozwoju jeszcze bardziej to dostan臋 mieszkanie socjalne? Jak my艣lisz? Oj , przepraszam. Zapomnia艂am, 偶e powinnam si臋 uda膰 do (chyba) MOPSu. Jak z zebem do dentysty itp...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie wierze ze zarabiajac ponad 3000 nie dostaniesz kredytu . Umow sie z doradca

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jednym z rozwi膮za艅 jest udzia艂 w programie dofinansowania MDM, czyli Mieszkanie dla M艂odych. Mo偶na otrzyma膰 dofinansowanie nawet w wysoko艣ci 100.000 pln. My艣l臋, 偶e warto si臋 zdecydowa膰, bo ka偶de pieni膮dze przy tak du偶ym wydatku jak kupno domu czy mieszkania maj膮 ogromne znaczenie. Zw艂aszcza przy p贸藕niejszej sp艂acie kredytu. Warto zajrze膰 na stron臋 programu i pozna膰 warunki: http://mieszkaniedlamlodych.com/limity-w-prog ramie-mieszkanie-dla-mlodych-wymagaja-zmiany/

Udost臋pnij ten post