Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wuwumu

Jakie nietypowe imiona macie wy lub wasze dzieci i jak są odbierane?

Polecane posty

Gość gość
Mój syn ma na imię Nataniel. Mam znajomą o imieniu Amanda. Moja mama to Irmina. U mojej siostry w klasie jest Diletta. Siostrzenice mojej przyjaciółki to Nikoletta i Sybilla albo Symbia ( coś kolo tego ) . Ja z mężem mamy normalne,dość popularne imiona.

Gość gość
Mam 35 lat i na imię Martyna. Nie znam żadnej Martyny w podobnym wieku, to imię zaczęło być modne jakieś 15 lat temu. W młodości zawsze słyszałam komplementy odnośnie imienia, coś w stylu - piękne imię dla pięknej dziewczyny. Tak to jest z tymi rzadkimi imionami, że gdy dziewczyna dobrze się prezentuje to nietypowe imię będzie jej atutem, a gdy wygląd będzie mocno poniżej przeciętnej, dojdzie do tego nadwagą i wtedy takie imię może być przysłowiowym gwoździem do trumny. Niestety świat ludzie w genach mają próżność. Mnie osobiście to imię niespecjalnie się podoba, jest twarde, a w zrobnieniu go nie cierpię - Martynka - kretynka...

Gość gość
Moj 6vtygodniowy syn Bruno

Gość gość
Lidia moja corka odbior neutralny ma 9lat. imie czy zadke czy oklepane jest ladne jezeli rodzice normalnie zwracja sie do dziecka z mojego dziecinstwa pamietam Patrycje na ktora wolano Paprysia, Adriana =Niusia teraz niedawno slyszalam jak matka na Oliwie wola Olek czy na Kamila Kamylek z tak wyraznym Y ze az zeby zgrzytaja

Gość Mama32
Ja mam na imię Lidia Aleksandra naj starsza córka Wiktoria Elżbieta,srednia Blanka Nikola a najmłodsza Lena Laura a mój Marcin. Spodziewamy się jeszcze jednego dziecka ale to sam początek więc jak będziemy wiedzieć co będzie to nasze córki mają wymyslec też imię. Co do mojego imienia to było bardzo rzadkie teraz w tych serialach telewizyjnych częściej słychać o nim.Pamietajcie każde imię kształtuje osobowość człowieka imię ma bardzo duże znaczenie.

Gość gość
Koledzy/koleżanki z dzieciństwa: Erwin, Kornel, Gwidon i Honorata. Teraz znam Enzo, Maurycjusza, Arlettę, Kosmę, Nuriego i Salomeę.

Gość gość
Sa dwa razy podane przykłady imienia Jagoda. Jak dla mnie jest to zwykle imię. Mam w pracy koleżankę Jagodę, w szkole spotkałam się z tym imieniem w szkole i moja córka będzie tak miała na imię. Tak samo imię Róża, bardzo piękne i wcale nie wymyślne.

Gość gość
Najlepsza teraz ta Róża Jeżyna :D co od tej prezentereczki pogodynki z Polsatu :P jak można tak prześmiewczo dziecko nazwać... biedna dziewczynka

Gość gość
Mam na imie Donata . W pracy mowia Donia, Dońka, Donatka .

Gość gość
"a pomyśleli ci którzy nazwali Venessa i Dżesika jak brzmi jedziemy do babci Dżesiki ? " Myśle że jak nadejdą czasy że ta Dżesika będzie już babcią to to połączenie nie będzie już niczym nadzwyczajnym, choć takiego imienia to nie trawie no ale mam na myśli że to co uważamy za normalność wynika z tego co nas otaczało gdy sami byliśmy dziećmi więc jeżeli nasze dzieci wychowają się w otoczeniu jakichś Dżesik czy Petronel to będą to w przyszłości dla nich zwykłe imiona, a z kolei w czasach naszych prapraprawnuków, gdy dzisiejsza dziewczynka Dżesika będzie już babcią to jej wnuki nie będą chciały dawać tego imienia ale już z innych przyczyn. Nie że będzie pretensjonalne ale prawdopodobnie będzie się kojarzyć ono z imieniem staroświeckim.

Gość gość
10:44 Na pierwszy rzut brzmi absurdalnie ale wg mnie można się po chwili przyzwyczaić a nawet pokochać. Wcale nie jest wykluczone że jej córka będzie się z tym utożsamiać na tyle że w wieku dorosłym będzie się czuć nieswojo gdy nagle wyjdzie za mąż nazwiskiem i przyjdzie przyjąć inne nazwisko. Tak to już bywa. Tylko ktoś kto ma nazwisko wywołujące z nazwy nieeleganckie skojarzenia będzie się cieszył na zmianę nazwiska.

Gość gość
Takie dziwne, "zachodnie" imiona dzieci świadczą tylko o snobizmie i abdykacji umysłowej ich rodziców.

Gość gość
Mamy w okolicy Elene, Jessice (tak się pisze bo nazwisko mają na J) i chłopca ma tak dziwne imię że zapomniałam ale z filmu wspaniałe stulecie jak mi się przypomni to napisze na placu zabaw był chłopiec Tristan w szkole u córki Igor (mi się to nie podoba) Iwo

Gość gość
Erwin -mój cioteczny brat a moja matka i jego matka to Jagody-Jadwigi wszyscy mówili że to to samo ale ja nie wiem

Gość gość
Już wiem Sulejman :-)

Gość gość
Ignacy Jasmina Jeremiasz Eryk

Gość gość
11:07 "abdykacja umysłowa" ? chyba sama masz siebie za snoba umysłowego. Pisz normalnie po ludzku jak wszyscy ludzie piszą a nie zdziwiaj tak jak patolka zdziwia z imionami.

Gość gość
Róża Jeżyna- dokładnie.. aż nie wierzyłam, gdy kiedyś się dowiedziałam, że Paulina Sykut- Jeżyna takie imie wybrała dla swojej córki.. Róża Jeżyna.. dziwnie po prostu. Z takich połączeń to znam małego chłopca Karol Król, czyli Król Karol (kupił królowej Karolinie..). Niby zestaw całkiem zwykły, normalny.. nie ma nic nadzwyczajnego ani w samym nazwisku, ani w samym imieniu. Ale wyobraźcie sobie np. minę jakiegoś urzędnika, nauczyciela, policjanta czy kokogolwiek, kto pyta takiego człowieka w niekorzystnej dla niego sytuacji o jego dane, np. uczeń się bije na korytarzu i podchodzi do niego nauczyciel, który dziecka nie uczy i nie zna: -Jak się nazywasz? -Król Karol - nie żartuj sobie, nazwisko -Król Karol .. no przecież to brzmi jak gdyby sobie dzieciak żartował z nauczyciela.. Tak samo jak gdyby ktoś o nazwisku Święty dał synowi na imię Mikołaj ;) Mój maż zna faceta o nazwisku Kaczor.. dał on swojemu synowi na imię Donald.. na szczęście na drugie imię ;)

Gość gość
Koleżanka będzie miała trzeciego syna i da mu na imię TEODOR :-)

Gość gość
Moj maz ma na imie Dionizy :) mowimy na niego Dyzek. Bardzo pozytywnie odbierane imie. Synkowi dalismy na imie Lestek a teraz drugi w drodze i bedzie Marian. Mimo ze to wszytskim znane imiona to malo popularne wsrod dzieci. Nie lubie za bardzo komentowac imion bo to kwestia gustu. Wazne zeby imiona pasowaly do nazwisk.

Gość gość
wiadomo ze to tylko imie ale jak mozna obecnie dac dziecku na imie Marian? :/ masakra. Ludzie nie wpadajcie w skrajnosci - z jednej strony te wszystkie Dżony, z drugiej Mariany

Gość gość
U nas imię pasuje do nazwiska, bo jest francuskie.Ja mam na imię Madeleine, siostra to Genevieve. W Polsce mieszkaliśmy dopiero jak miałyśmy 7 lat. Mój syn to Maksymilian a córka właśnie wspomnianą wcześniej Melania czyli Maks i Mela :) zostaliśmy przy moim nazwisku (maz miał coś w stylu Kapusta) uznałam ze brzmialoby to groteskowo.