Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszcze nie emerytka

Do widzenia emerycie!

Polecane posty

Gość gość
a pomyślałaś o kobietach, które nie mają męża, bo odszedł albo nie żyje? ciekawe czy jak ty byłabyś sama dałabyś radę opłacić rachunki i żyć za te śmieszne tysiąc złotych? podejrzewam, że zasuwałabyś do roboty biegiem!!!

Gość gość
napisała urszak o sobie. dlaczego miałaby myśleć o innych kobietach? a ty myślisz o sobie czy o kmobietach, które nie maja mężów?

Gość gość
trzeba było wybrać studia po których jest praca zamiast bezwartościowym papierkiem teraz wymachiwać starej kobiecie przed nosem ------------nie jestem emerytką, chociaż nie mogę się doczekać i nie dlatego że miejsce komuś zwolnię-Jeszcze 20 lat.------------- " a dożyjesz te 20 lat? jesteś pracującą emerytką,pewnie tą,którą miała na uwadze jedna z piszących,być może była to autorka-nie jestem tego pewna jesteś drażliwą starą babą,wzbudzasz negatywne odczucia

Drogi gosciu, myslè o kobietach, które nie mają mèzów, bo sama rok temu mało co bym swojego nie straciła... Myslè, ze gdyby mèza zabrakło, wzièłabym KAZDĄ robotè- na szaro, czarno i zielono, aby przezyc. Kazdą, i nie myslè o jakimkolwiek zatrudnieniu w swoim zawodzie. Emeryt jest postrzegany jako piąty gatunek człowieka.... Któremu NIC juz nie potrzeba. Duchem czujè sie jeszcze młoda, ale real dla emerytów jest tak cholernie cièzki, ze... az mi siè nie chce dalej pisac. Dobrej nocy.

Gość MalinoweLove
Emeryci w dzisiejszych czasach nie chcą siedzieć bezczynnie i być takimi standardowymi dziadkami. Chcą być aktywni i to bardzo dobrze. Fakt, że miejsc pracy nie ma na tyle i że mogli by się zająć inną aktywnością - fizyczną i psychiczną, bo są miejsca które im to umożliwiają jak na przykład na stronie http://klubseniora.pl/, ale może oni nie chcą się jeszcze czuć jak seniorzy.

Gość gość
ale może oni nie chcą się jeszcze czuć jak seniorzy." czas najwyższy by do nich dotarło,że emerytura to kolejny etap w ich życiu;co z nim zrobią ,jak go wypełnią,to indywidualna sprawa kazdego kazdy z nich inaczej spędza czas,ma inne pasje,a przede wszystkim trzeba zadać sobie pytanie,czego oczekuję od siebie? stawiać sobie wyzwania na miarę swoich możliwości na wszystko przychodzi !szkoda tylko,ze ten polski emeryt ma pod gorę,zresztą jak jego całe życie!

Gość gość
na wszystko przychodzi czas

Gość gość
Kilka lat temu założyłam topik o tej samej nazwie/KLUB SENIORA/,i co się okazało,nie ma po nim śladu w sieci..Zbieg okoliczności?

Gość gość
"Jak ja się czuję"-Wisława Szymborska 🌻 Kiedy ktoś zapyta,jak ja się czuję, grzecznie mu odpowiem,że "dobrze,dziękuję" To,że mam artretyzm,to jeszcze nie wszystko, astma,serce mi dokucza i mówię z zadyszką, puls słaby,krew moja w cholesterol bogata... lecz dobrze się czuję,jak na moje lata. 🌻 Bez laseczki teraz chodzić już nie mogę, choć zawsze wybieram najłatwiejszą drogę. W nocy przez bezsenność bardzo się morduję, ale przyjdzie ranek...znów dobrze się czuję. Mam zawroty głowy,pamięć"figle" płata lecz dobrze się czuję,jak na swoje lata! 🌻 Z wierszyka mojego ten sens się wywodzi, że kiedy starość i niemoc przychodzi, to lepiej zgodzić się ze strzykaniem kości i nie opowiadać o swojej starości. Zaciskając zęby z tym losem się pogódź - i wszystkich wokoło chorobami nie nudź! 🌻 Powiadają:"starość okresem jest złotym" kiedy spać się kładę,zawsze myślę O TYM... "Uszy" mam w pudełku,"zęby" w wodzie studzę, "oczy"na stoliku,zanim się obudzę... Jeszcze przed zaśnięciem ta myśl mnie nurtuje: "Czy to wszystkie części,które się wyjmuje?" 🌻 Za czasów młodości/mówię bez przesady/ Łatwe były biegi,skłony i przysiady. W średnim wieku jeszcze tyle sił zostało, żeby bez zmęczenia przetańczyć noc całą... A teraz na starość czasy sie zmieniły, spacerkiem do sklepu,z powrotem bez siły. 🌻 Dobra rada dla tych,którzy się starzeją: niech zacisną zęby i z życia się śmieją. Kiedy wstaną rano,"części"pozbierają, niech rubrykę zgonów w prasie przeczytają. Jeśli ich nazwiska tam nie figurują, to znaczy ,że ZDROWI I DORZE SIĘ CZUJĄ.

Gość gość
Mam 55lat i pracuję w przedszkolu od 25 lat.Czy mogę ubiegać się o świadczenie kompensacyjne? Ile wynosi?

Gość gość
23:05 uważam,że jeśli masz tylko 25 lat pracy,to nie masz szans

Gość gość
dot.świadczenia kompensacyjnego... Świadczenie kompensacyjne jest dla nauczycieli,pracowników przedszkoli,psychologów szkolnych,bibliotekarzy szkolnych. Aby je otrzymać trzeba przepracować 30 lat,w tym 20 lat w placówce oświatowej/przynajmniej na 1/2 etatu/.I taka placówka musi być ostatnim naszym miejscem zatrudnienia. Trzeba mieć skończone 55lat,ale wiek ten należy osiągnąć w 2014 roku.Później okres przechodzenia na świadczenie będzie wydłużony do 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. ILE WYNOSI?----------to zależy od sum na koncie emerytarnym.

Gość do jeszcze nie emerytka
Co u ciebie? Czy już wyjaśniła się sprawa z twoją pracą? Napisz coś.

Gość gość
Widzę,ze u niektórych emerytek z przemijaniem jest fatalnie..Najwyższy czas spojrzeć mądrze na młodego człowieka i zdać sobie sprawę,że czas najwyższy opuścić zajęty etat/godziny bo nie wypada tak się go/ich trzymać .Emeryci już nie mają siły,czasu i praca zawodowa jest już za nimi.

Gość gość
młody człowiek też ma w d/u/p/i/e emerytów - więc o co ci chodzi? każdy orze jak może emeryci mają masowo popełniać samobójstwa bo ty założyłaś rodzinę i uważasz, że wszystko ci się należy?

Gość gość
Oczywiście,że powinni ich pozbawiać emerytury.Skoro chcą wciąż pracować,więc albo albo...

Gość gość
Skoro nie ma pracy po studiach spróbój bez studiów np. Na produkcji zamiast jęczeć i narzekać :-)

Gość gość
emerycie,z okazji 11 listopada życzę ci przede wszystkim zdrowia i oby ci one służyło na twoje pasje więcej empatii!!!

Gość gość
Mieszkam w kraju w ktorym emeryture trzeba sovbie wypracowac -kazdy przepracowany miesiac jest cegielka do tej emerytury. Wiek emerytalny jest w moim przypadku 66 lat - moge isc na emeryture juz w wieku 63, ale laczy sie to z brakiem "cegielek" do osiagniecia 66 lat i rownoczesnie z procentowym skroceniem juz osiagnietych cegielek za kazdy miesiac roznicy do 66 roku zycia. Nie potrzebuje zajecia - umialabym sobie sama wypelnic czas. Potrzebuje tylko miesiecznego doplywu pieniedzy na konto - dlatego "siedze" na moim stanowisku czy to sie komu podoba, czy nie.

Gość gość
"dlatego "siedze" na moim stanowisku czy to sie komu podoba, czy nie. " fakt,siedzisz na stanowisku,ale ty juz masz wypracowaną emeryturę, młodzi ludzie nie mają szans na zatrudnienie przez takie ty nie cierpię starych zgredów w zakladzie

Gość gość
Praca wcale nie jest kontaktem z ludźmi.Jest tak wiele innych.Będąc wolnym człowiekiem,realizuję się w innych płaszczyznach.Jest o niebo lepsze.Zakład był,bo musiał.A teraz jest inny świat bez zobowiązań.