Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy schizofrenia to poważna choroba?

Polecane posty

Gość gość
Właśnie o tym pisałem Lenka. Samo sedno problemu. Też mam pod sobą rodziny chorych na schizofrenię. I wiem, jakie niektórzy piekło przechodzą.

Gość gość
LenkaMarlenka dziś samo zycie,kazdy człowiek w zaleznosci od warunków zmienia sie,pod wpływem emocji równiez i nawet tych z dziecinstwa,sa to trudne sprawy i nie nam tu o nich pisac

Gość gość
gość dziś To nie potrzeba mic schizofrenika w domy ,aby inni przezywali z nim piekło,to jest juz calkiem inny temat

Gość gość
Kazda choroba ,a juz szczególnie psychiczna jest ucieczką od zycia,organizm sie w ten sposób chroni

Gość gość
Ten od Naltrexone-Adepend to spamer.Nawet na raka poleca ten lek dla alkoholików.

Gość gość
a dlaczego schizofrenik nie może wypowiadać się że jest zdrowy. Skoro bierze leki, nie ma objawów, normalnie funkcjonuje w społeczeństwie, ma pracę to dlaczego nie może uważać się za człowieka zdrowego. Ja właśnie jeszcze niedawno taką osobą byłem, teraz nie pracuje ale nie ze względu na schizofrenię tylko po prostu dlatego że pracowałem za kogoś na zastępstwo i ta osoba wróciła. Jak ma się zachowywać schizofrenik żeby uznać go za zdrowego bo skoro nie ma psychozy, pracuje i normalnie funkcjonuje to chyba może uważać się za zdrowego a takich osób jest wiele wystarczy wejść na forum o schizofrenii a tu wiele osób się o schizofrenii wypowiada co nie ma o niej pojęcia. Leki pomagają i wiele osób nie potrafi bez nich funkcjonować ale nieprawdą jest że leki trzeba brać do końca życia to nie jest regułą.

Gość gość
Ta choroba powraca jak bumerang. Dziś jesteś zdrowy. Jutro możesz już nim nie być. Tak. Leki do końca życia. Schizofrenia jest tykającą bombą.

Gość gość
gość dziś Nie ze spamer,tylko Naltoxon-Adepend w małych dawkach 1-4mg na dobe jest włąsnie wspaniałym lekiem na tego typu dolegliwości

Gość gość
gość dziś Na tej zasadzie to wszystko powraca jak bumernag nawet i zwykłą grypa a całe zycie mozna nazwac tykajaca bomba bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie twój czas,ta droga myslenia to nie zajdziemy nigdzie

Gość gość
Adaś spamer wrócił.

Gość gość
Jeśli masz zamiar porównywać grypę z schizofrenią - to ja nie mam więcej pytań. Bywaj zdrów.

Gość gość
gość dziś Nie wypowiadaj się jak nie masz pojęcia. Branie leków zmniejsza ryzyko nawrotu do prawie 0% poza tym wiele jest osób które odstawiły leki i nie mają od dłuższego czasu nawrotu. Wystarczy wejść na schizofrenia.evot,.org i poczytać. Nawrót w zasadzie występuje u osób które odstawiły leki a są osoby które biorą minimalne podtrzymujące dawki leków i nie mają nawrotów od 5-10 lat więc to o czymś świadczy i funkcjonują w społeczeństwie jak każdy inny normalny człowiek.

Gość gość
gość dziś Jak ni potrafisz zrozumiec mechanizmu działania ,to bywaj zdrów,ja cie tu nie potrzebuje

Gość gość
Wiele osób "twierdzi", że nie ma nawrotów. Spytaj się ich rodzin. Obawiam się, że już nie byliby takimi optymistami.

Gość gość
LenkaMarlenka dziś "polam" i wszystko jasne :)a nie zschizofrenia,co za pomylenie z poplataniem:)

Gość gość
Ano bywaj zdrów. Szczerze Ci tego życzę.

Gość gość
Czytam i nie wierzę. Jak można wyliczyć się z schizofrenii. Ewentualnie lekami można ją zagłuszyć. I to wszystko...... no chyba, że jest schizofrenia o łagodnym przebiegu, to może wtenczas chory jakoś funkcjonuje bez medykamentów. Ale chyba tylko jakiś czas, bo w razie jakiś kłopotów, zawirowań życiowych, choroba ta da o sobie znać. Jeszcze raz piszę jako osoba żyjąca z schizofrenikiem - jak ktoś bierze leki na tę chorobę, to bedzie je brał do końca życia...... ta choroba "nie przechodzi" jak grypa czy ból gardła.

Gość gość
gość dziś Bo chorobe leczy sie raz i zadnych nawrotów ale nie chemia tylko zyciem

Gość gość
gość dziś No bywaj zdrów co tu jeszcze robisz????papapapap

Gość gość
taaa, zdrowy schizofrenik.....zwłaszcza że schizofrenik sam odróżnia kiedy ma psychozę a kiedy nie.... weź już nie famazoń, czytałam kiedyś bloga pisanego przez schizofrenika, opisywał dokładnie szczegóły brania leków, objawy, swoją terapię i to jak podejrzewał że terapeuta mu szkodzi albo że leki są trucizną.... po pierwsze tak jak napisałam: schizofrenik nie ma wglądu we własną chorobę: gdy ma psychozę nie ma świadomości że to psychoza, więc niby jak ma odróżniać kiedy jest zdrowy ? po drugie: odstawianie leków jest bardzo częste bo chory nie czuje się chory, ma błędne przekonania i wierzy że leki są po to by go truć a nie by go leczyć po trzecie nawet stałe branie leków nie chroni przed wystąpieniem psychozy choroba sama w sobie w zależności od typu może prowadzić do postępujących defektów intelektualnych

Gość gość
gość dziś Ale to tylko Twój brak wiary i nie ma nic wspólnego z rzeczywistościa,a chemia to nie wyleczysz schizofrenii a ze ty nie widzisz innych metod ,dlatego dla Ciebie tak sie wydaje ale to złudzenie

Gość gość
No i te przekonania o truciu lekami właśnie widać w tym temacie. Parę postów wyżej. Dokładnie - rozsądne są te dwa posty w dyskusji.

Gość gość
LenkaMarlenka dziś przepraszam lecz za sibie mów,sa tacy ludzie co rozumieja,i nie sadz innych według siebie

Gość gość
gość dziś Ale Ty oceniasz poprzez swój własny ułomny mózg,wiec to nie jest wiarygodne

Gość gość
bo to nie jest choroba którą można wyleczyć jeśli ktoś ma zaburzenia chemii mózgu to jak chcesz to inaczej wyleczyć ? to nie jest arytmia którą wystarczy potraktować prądem i rytm serca wraca do normy

Gość gość
Właśnie widać, jak ludzie rozumieją... Dobrze Lenko napisałaś.

Gość gość
gość dziś No ale ty nie wiesz jak ludzie rozumieja wiec nie mozesz napisac czy dobrze czy zle napisała lenka,chyba ze jestes schizofreniczka