Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tiutiu

Odwiedzi mnie rodzina z dziećmi co podać do jedzenia?

Polecane posty

Gość tiutiu

W piątek przyjedze męża siostra z dwójką dzieci, brat z żoną i dzieckiem, kuzynka z mężem i dziećmi. I oczywiście teściowa. Ogółem będzie drosłych łącznie z nami 10 osób, dzieci natomiast wraz z naszym 6, w wieku 3-5 lat. Co podać na obiad? Pomyślałam żeby zrobić zupę jakąś z ryżem np. pomidorówkę, z przystawek jeszcze sałatkę gyros, sałatę vinegret, kanapki. Na drugie danie dla dzieci na pewno pulpeciki ale z czym? z kaszą będzie ok i sosem pomidorowym? Nie wiem natomiast co dla nas?

Gość gość
Dzieci w wieku 3-6 lat jedza juz WSZYSTKO wiec nie ukladaj menu pod dzieci tylko zrob normalny obiad dla doroslych. Dla dzieci mozesz przewidzec jakis osobny, specjalny deser.

Gość gośćinka
a nie lepiej ci upiec udka kurczaka z ziemniakami wsztscy będą się zajadać dzieci też i mniej roboty:)

Gość tiutiu
deserem będą lody dla wszystkich. Wiem, ze dzieci jedzą już wszystko, ale będą miały swój osobny stół, będą razem siedziały i chciałabym podć coś co lubią dzieci, bo nie wiem jeszcze co dla dorosłych podam. Jednak jeśli podam łososia o czym myślałam to już wiem, że dwójka dzieci go nie tknie, a takie pulpeciki to chyba dzieci zawsze lubią

Gość gość
myślałam o kurczaku dla dzieci i frytkach, bo wiem, że uwilbiają:) Niestety dla nas kurczak odpada, bo teściowa i jej córka nie lubią w ogóle drobiu.

Gość tiutiu
to wyżej to ja nie rozumiem dlaczego za każdym razem muszę wpisywać nicka

Gość gośćinka
A do pomidorowki dodaj piers z kurczaka pokrojoną w kostkę i paprykę żeby ją trochę uszlachetnić zamiast ryżu makaron gwiazdki (dzieci lubią)

Gość gość
no to dla teściowej i synowej pokrój karkówkę czy schab i razem upiecz albo pół na pół żeby nie czuły się odosobnione, a do zupy w takim razie dodaj coś innego, mogłabyś dodać rybę.

Gość gość
Pomidorowa z ryzem i pulpety w sosie pomidorowym to za duzo tego samego. Poza tym nie kazde dziecko lubi ryz czy sosy. To co sie sprawdza zawsze(wiem z doswiadczenia swojego i od znajomych) to rosol z makaronem - dzieci lubia makaron a rosol jest na tyle uniwersalny ze kazdy go zje, natomiast na drugie tluczone ziemniaki, schabowe (mozesz zrobic dwa rodzaje schabowe i drobiowe w panierce dla dzieci) no i jakas salatka do tego. Nie bedziesz miala osobnego gotowania dla doroslych i dla dzieci, moze i oklepany obiad ale klasyka zawsze sie sprawdza. Mozesz za to poszalec z przystawkami bo dzieciaki po obiedzie beda sie bawic a nie siedziec przy stole.

Gość tiutiu
Moza faktycznie podam schab i karkówkę? To nie jest zły pomysł, bo faceci lubią przecież:P będzie też alkohol więc chyba to mięso pasuje prawda? do tego pieczone ziemniaczki i jakaś może surówka. Co myślicie?

Gość gość
A może schab ze sliwka jest pyszny i łatwy oraz szybki w przygotowaniu. Co fo pulpecikow no to mój synek (4l) przeciętnie lubi. Za to uwielbia pierogi na słodko z serem lub owocami :)

Gość tiutiu
a dla dzieci może właśnie kotleciki z kurczaka z frytkami i do tego jakieś surówki. Myślę, zę takie jedzenie to raczej zjedzą.

Gość tiutiu
po deserze myślałam by im postawić właśnie jakieś przekąski na stole typu, paluszki, czipsy, owoce. Ale co z nami? Będzie alkohol więc przydałoby się coś konkretnego do jedzenia

Gość gośćinka
mięso pieczone będzie dobre to się zawsze sprawdza na takich imprezach, zamiast kanapek kup dobre wędliny i iłóż ładnie na półmisku, ozdób sałatą kanapki najwyżej dla dzieci. Zrób jaja z majonezem, postaw ogórki małosolne, grzybki w occie, co tam jeszcze masz to włóż w małe miseczki. Możesz szynkę posmarować chrzanem i zrobić ruloniki przebić wykałaczką to będą dobre zakąski do wodki. a mało przy tym wszystkim się narobisz i będzie efektowniej wyglądało:)

Gość gośćinką
kiełbasę lepszą kup i pokrój w grubsze plastry ułóż razem z wędliną, nie zapomnij też o śledziach :)

Gość gośćinka
A jeszcze pomyślałam, że skoro ma być wódka to mile widziany byłby tatar z cebulką i ogórkiem kiszonym drobno posiekanymi :)

Gość tiutiu
dziękuję za rady:) te kanapki, o których pisałam to właśnie miałam na myśli pokrojony chlebek w koszyczku, wędlina, kiełbasa, sery zółte na talerzykach i kazdy niech się częstuję. Grzybki będą na pewno, bo teściowa przywiezie:D

Gość tiutiu
niestety tataru nie zrobię, nie umiem, nigdy nie robiłam i nawet nie wiem jak powinien smakować, bo my nie lubimy.

Gość gość
Może zrób salatke z kurczakiem lub szynka mmmm pycha

Gość gość
Filet z piersi kurczaka w panierce, ziemniaki, surówka

Gość gość
Bo w innych krajach nie piją? Mam męża brytyjczyka a siostra niemca i tez tak jest

Gość tiutiu
no polska, a jaka ma być skoro jesteśmy polakami? Nie rozumiem wyśmiewania się ze swojej narodości, inni są dumni z tego, a polacy własne tradycje opluwają, mało tego słowo "polskie" zaczyna być traktowane jak obelga. Na szczęście nie dla mnie:) tak robię polską imprezę i jestem z tego dumna:P

Gość gość
w mojej rodzinie, gdzie jest sporo dzieci w wieku przedszkolnym i wczesno szkolnym zawsze dla dzieci sie robi rosol/pomidorowka a na drugie frytki i kotceciki z piersi(domowej roboty nuggetsy), dzieci to przewaznie lubia i jedza bez prooblemow, co do doroslych to juz sama musisz zdecydowac na podstawie gust w rodzinie-pieczone miesa, flaki, itp zwykle sie sprawdzaja, u nas zawsze jest sporo roznych salatek, bo fajnie pasuja do wina, ostatnio super hitem jest salatka z roszpunki, swiezych fig i sera plesniowego; do tego dzieciom mozesz postawic troche przekasek na ich stoliku

Gość gość
*roszponki mialo byc:-)