Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moniq91

kto bral slub w swiatyni Wang

Polecane posty

od prawie dwóch lat wraz z moim narzeczonym mieszkamy i pracujemy w Niemczech. Pochodzimy oboje z malej wsi. Jesteśmy razem 5 lat. Od zawsze naszym wspólnym marzeniem było wziąć ślub w świątyni Wang. Oboje jesteśmy katolikami. Owszem, zaznajomiłam się z wszystkimi informacjami zamieszczonymi na stronie, ale mam jeszcze pewne wątpliwości - w związku z prośbą, którą należy skierować do biskupa diecezji legnickiej. Niestety nie wiem jak mielibyśmy uzasadnić taka prośbę - pragniemy wziąć ślub w Wang te względu na to, iż oboje nie mamy dużych rodzin i chcielibyśmy mieć swój wymarzony niewielki ślub i wesele właśnie w Karpaczu... owszem, w naszej rodzinnej parafii nie ma żadnych, ze tak napisze, przeciwskazań do zawarcia związku małżeńskiego, ale my pragniemy zrobić to, jakby "inaczej" - jest to chwila, która będzie za nami szła cale życie i właśnie takie jest nasze marzenie. W połowie listopada dostaliśmy urlop i będziemy w Karpaczu, chcielibyśmy już pomału załatwiać wszelkie formalności w związku ze ślubem. Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazowki-

Gość Marta Strefawesel
Mam wrażenie, że przed chwilą wypowiadałam się już w tym temacie, bo to chyba już Twój drugi post, prawda? :) Gdybym jednak się myliła, to powiem tak - koleżanka napisała prośbę o ślub w tym kościele, gdyż tam się poznała ze swoim narzeczonym, więc miejsce jest dla nich mocno sentymentalne. Nie mieli żadnych problemów z otrzymaniem pozwolenia. Twój przypadek jest jednak inny i chyba nie wypada naginać rzeczywistości i napisać podobną prośbę:) Myślę, że po pierwsze możesz zadzwonić do księdza z kościoła Wang i zapytać go, czy miewał podobne przypadki tzn. Młodzi są z zagranicy, nie przebywają na terenie swoich parafii i dlatego chcą wziąć ślub w miejscu gdzie łatwo będzie im zgromadzić całą rodzinę. Wydaje mi się, że ksiądz może dużo w tym temacie pomóc. Wiele przydatnych informacji znajdziesz również na stronie kościoła Wang http://www.wang.com.pl/index.php?D=19 Pamiętaj również o jednym fakcie - mimo iż ślub weźmiecie w Wangu, większość formalności ślubnych będziecie musieli załatwić w macierzystej parafii. Głowa do góry, to nie są rzeczy niemożliwe:) Trzymam kciuki za powodzenie. Gdybyś miała pytania to zawsze możesz się ze mną skontaktować przez naszą stronę internetową. pozdrawiam Marta Strefawesel.pl