Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wierząca praktykująca

Seks i dziecko bez ślubu to głęboka patologia

Polecane posty

Gość gość
a autorka jest dziewica??

Gość gość
chyba kazdy przypadek jest inny.inaczej w przypadku kogos kto nie traktuje drugiej osoby powaznie i nie obiecuje nic wiec w zasadzie chce wykorzystac i ewentualnie wymienic (tzw papierek z ktorego tak wiele kpi to zobowiazanie i obietnica ze sie nie zrobi skoku w bok.Jestem tego zdania ze bez papierka wolno nawet przyprowadzic kochanke do domu, bo sie nic nikomu nie obiecywalo).Bywaja i kobiety ktore jedynie "daja" ze strachu ze zostana porzucone oraz malzenstwa cywilne rozwodnikow.tych ostatnich zal mi najbardziej, zycie sie im nie ulozylo, moze byla przemoc w rodzinie i nie moga byc szczesliwi z inna osoba

Gość gość
Monalisa: Ja jestem katoliczka praktykujaca i jestem mężatką po 5 próbie in vitro ale dziecko poczęte będzie w trakcie naszego małżeństwa więc wedlug tego co napisałaś jako myśl przewodnią czuje się rozgrzeszona.

Gość gość
gosc 14.37 dlaczego nie moga byc szczesliwi z inna osoba?

Gość gość
he he widze ze tu mocherowe berety mamy na forum ciekawe ile lat ma autorka tego watku pewnie z 70 a jesli nie to musi byc niezle porypana taka baba co lata ch*ja na oczy nie widziala

Gość faszystka
Pedofilia w Kościele to też jest patologia i to jakoś "wierzącym i praktykującym " nie przeszkadza

Gość Renata też kobieta
Moi drodzy, kto chce coś sobą reprezentować to wie swoje, a osoby które traktują życie jako dobrą zabawę nigdy nie przyznają się że mają kaca moralnego. Teraz moda na wolne związki, mam to też w domu, tylko Panie zostały same bo panowie poszli !!!! zero odpowiedzialności tylko wolność. Nic nie zobowiązuje bo nic na papierku. Super, gratuluję kobietą które lubią wolność. Powodzenia

Gość gość
gość dziś Ja żyję bez ślubu i nie chcę swojego Adzia wymienić nigdy :) tak już żyjemy 15 lat i nikt kochanków do domu nie przyprowadza, bo to byłby koniec to chyba oczywiste... ale nie dla Ciebie jak widzę. W małżeństwach też są zdrady i też się ludzie wymieniają, a papierek o którym piszesz jest papierową obietnicą którą można złamać, bo wiesz ludzie są różni jeden na kocią łapę nie zdradzi, a drugi po ślubie w katedrze może być puszczalski/ska. To zależy od nas. Uswiadomię cię też, że nie tylko w konkubinatach są kobiety które dają ze strachu ja znam takie żony :o bo w prawie można tak lawirować, że choćbyś miała majątek wspólny z mężem i sześcioro dzieci to możesz zostać z niczym. Ostatnio widziałam taki reportaż i pełno jest takich przypadków, więc papier niczego nie gwarantuje, owszem dużo ułatwia w biurokracji ale wierności i miłosci Ci nie zapewni.

Gość gość
Renata też kobieta od mojej siostry odszedł MĄŻ ZAŚLUBIONY, poszedł w długą po trzech latach i tyle go widziała, jeszcze jej długów narobił i okradł wspólne konto, więc reguły nie ma :o wszystko zależy od ludzi. Teraz od siedmiu lat żyje ze świetnym facetem bez ślubu i wreszcie widzę ją szczęśliwą moze się rozstana, a może nie?? nie wiem ale ślub niczego nie zmienia jak widzisz jeden jest spoko a drugi ch...j i dziecko ma wreszcie tatę, tak też do niego mówi. Ja też ślubu nie mam, a wkoło same rozwody i szarpanina w sądzie o dzieci, o kasę, o rację oczywiście wszystko z wielkiej miłości i bez "kaca moralnego" związki tworzą ludzie moja droga, a nie status na fb :)

Gość gość
a ja nie chcę ślubu, bo pracuję w firmie faceta/męża (mamy ślub humanistyczny) pracowałam tam zanim go poznałam on ją przejął po kimś innym. Na zwolnieniu z powodu ciąży zagrożonej nic by mi się nie należało jakaś skromna jałmużna kilkaset złotych (z jakiej racji ja się pytam, czemu mam być ukarana za bycie żoną?), a mam dobrą wypłatę sorka ale jak już mam leżeć przykuta do łóżka przez kilka miesięcy to niech chociaż konto mi to osłodzi :D i potem macierzyńskiego rok.

Gość gość
Patologią jest ocenianie zjawisk z tylko jednego punktu widzenia. Islamista nazwie patologią styl życia katolika. Żadna religia nie ma statusu prawdy i wiedzy. Sama mnogosć bogów i religii, toczących ze sobą wojny przeradzające się w masakry, potwierdza to. Tak więc nic mnie nie obchodzi wyuczony mechanicznie pogląd jakiejś ograniczonej osoby, z mózgiem obrobionym przez wyznawców religii popularnej akurat chwilowo na jakimś terenie. Oczywiście zaczyna mnie to obchodzić, jak ktoś taki bezczelnie włazi w moje życie, w sposób rządzenia państwem, prawodawstwo, wolności obywatelskie.

Gość gość
"Szczerze wątpię, czy małżeństwa zawierane z pierwszym partnerem moga być szczęśliwe...Ale to tylko moja opinia." Niby dlaczego miałyby nie być szczesliwe?

Gość gość
Wszystkie dzieci są cudem życia. Z każdego związku. Jeśli istnieją ludzie, którzy uważają, że to patologia sami niestety wystawiają sobie opinie ludzi ograniczonych. Trzeba mieć dziecko, wychowywać je i zrozumieć jaki to dar. Przykro, że ktoś ma takie zdanie. Ma do tego prawo, ale życie go jeszcze może zaskoczyć. Lepiej nie oceniać nikogo zbyt pochopnie. Na to zawsze jest czas. Może tego poprostu nie rozumiesz. Jezus inaczej nauczał , ale kto dziś czyta Pismo Św. lepiej wylewać nienawiść na forum.

Gość gość
później laska próbuje wymusić ślub czy zaręczyny na facecie bo jest dziecko hehe w takim przypadku normalne jest, że facet odchodzi bo ślub nie powinien być wymuszany zresztą same walczą przeciwko wymuszaniu ślubów na kobietach

Prosta matematyka i prawdopodobieństwo gościu z 22:21:) W pierwsze związki wchodzimy koło 17-18lat- załóżmy, bo ostatnimi czasy ten wiek sie obniża. Z upływem czasu zmieniamy się, kończymy szkołe, idziemy na studia, lub nie. Zmieniamy się i my i partner. Rzadko kiedy ludzie zmieniają się w tym samym kierunku- większość związków się rozpada i ludzie szukają kogoś innego- bo i inne mają potrzeby, oczekiwania itp. Prawdopodobieństwo znalezienia tego "jedynego" partnera w wieku lat 17, czy 18 jest niskie właśnie dlatego. Człowiek jednak powinien coś przeżyć, rozwinąć się, wiedzieć, czego oczekuje od partnera, "przetestować" go w trudnych sytuacjach- a jakie trudne sytuacje mogą spotkać takie 17latka na garnuszku u mamusi? Takie jest moje zdanie:) Zresztą patrząc wokól na związki tylko sie w nim utwierdzam.

Gość Wnerwiony
Żyj własnym życiem psudo katoliku.Nie interesuj się życiem innych ludzi. Co powiesz o księżach pedofilach?! To jest dopiero PATOLOGIA! Tak powinien zachowywać się katolik?😡

Gość gość
zwolenniczka konkubinatu jakie ty bzdury piszesz :( myslisz ze ty jak poznałaś swojego faceta kolo 30stki i przetestowałaś go przez kilka lat to mając np 55l on bedzie taki sam ? Z takim podejściem to każdy Twój związek rozwali sie prędzej czy poźniej . DLa mnie sprawia jest prosta ..jak jest MIŁOŚĆ to nie ma znaczenia czy ludzie poznają sie wieku 17 lat czy 40l .

Gość gość
Ja tez uwazam ze dziecko bez ślubu to patologia .Jak mozna miec bękarta w domu blee

Gość gość
jak jest MIŁOŚĆ to nie ma znaczenia czy ludzie poznają sie wieku 17 lat czy 40l . x hahahaha :P dobre! ty to teraz piszesz bzdury :o

Gość Wkurzony Bolek
Ludzie, co za głupoty piszecie. Każdy z Was uprawia seks. Chyba że ktoś jest bardzo chory. Przestańcie bawić się stereotypami.

Gość gość
Przykazanie mówi " Nie zabijaj". A jakoś nie przeszkadzało to świętej inkwizycji mordować ludzi. Historia nie kłamie. I kto tu jest obłudny?

Gość gość
Ale jeszcze u nas panuje ciemnota i zakłamanie. Ciekawe co zrobiłabyś gdyby Twoja córka miała nieślubne dziecko. Na pewno wyrzuciłąbyś ją z domu- bo wg Ciebie to katolickie? A propos: "Jeżeli cudzą żonę w swoje łoże włożę, to nie cudzołożę" Ha ha ha.

Gość gośćhkjhjhfcxedsa
Jestem 7 lat z facetem i uprawiam seks , wiec splone w piekle? Nie mamy slubu bo wesele to nie jest tania sprawa biorac pod uwage nawet tylko oplaty koscielne pod tytulem" co łaska". Szanuje wyznania innych ale czemu wy zagorzali katolicy nie szanujecie innych? Dajcie se siana....

Gość gość
Na tym forum są chyba tylko nastolatki, którzy nie mają pojęcia ani o życiu, ani swojej wierze. Niech każdy żyje swoim życiem i sam je ocenia. Warto się za was pomodlic.

Gość gość
ooo?!!! ALIUM zalozyla temat. Jak milo ,ze z pomaranczki

Gość Downkins
Ten ból d**y antykleruców i "prawdziwych chrześcijan" w komentarzach xD

Gość gość
ja uważam że poród w szpitalu to głęboka patologia... katolicki poród powinien odbywać się w domu i powinna go odbierać babcia dziecka a ślubny w tym czasie leży krzyżem w kościele modląc się o szczęśliwe rozwiązanie... Ksiądz powinien być w gotowości żeby w razie potrzeby mógł jak najszybciej ochrzcić dziecko albo dokonać ostatniego namaszczenia matki czy dziecka - w zależności od sytuacji.

Gość gość
Swoją żonę poznałem kiedy miała 16 lat po roku byliśmy parą a pobraliśmy się po kolejnych pięciu. jesteśmy już 15lat w związku małżeńskim. Czyli ponad 20 lat jesteśmy jak to się mówi "w związku". Ślub braliśmy kościelny ale ja do kościoła nie chodzę bo uważam KK za oszukańczą instytucję (nie chcę tu tego rozwijać bo nie w tym rzecz). Mieliśmy w małżeństwie trudniejsze chwile ale ciągle jesteśmy razem i nie sądzę żeby KK miał tu jakieś zasługi w tym względzie. To sprawa tylko charakteru małżonków.