Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinomaniak

Maciej Stuhr i piętno "Pokłosia"

Polecane posty

Gość kinomaniak

Wiem, że to już trochę nie na czasie. może nawet taki temat już był. ale ja ostatnio oglądałam film dokumentalny właśnie o konsekwencjach udziału Macieja Stuhra w tym filmie, o nagonce na niego, czasem grożeniu mu itd. Myślę, że Polacy częściowo maja rację mówiąc, że taki film nie powinien powstać. Przecież w wielu krajach ludzie myślą, że hasło: polskie obozy koncentracyjne oznacza, że były one budowane przez polaków i że to Polacy mordowali tam żydów. Ale jak by nie patrzeć ten film ukazuje fakty. Dlaczego nie potrafimy przyznać się do tego, że nasi przodkowie też popełniali błędy. Mnie osobiście film się podobał, wzruszył mnie. A młody Stuhr był przecież tylko aktorem w tym filmie. Równie dobrze można by było zrobić nagonkę na reżysera, dźwiękowca, czy scenarzystę. Co myślicie

Gość gość
up

Gość iga33
Myslę, ze nagonka na aktora jest jakaś totalną głupotą. Natomiast film nie powinien w ogóle powstać ponieważ wszystko zostało spłycone. Myślisz, ze ot tak podpalili tych ludzi? Nic nie jest czarno białe. Jak już ktos brał się za ten trudny temat to powinien być przedstawiony solidnie. A tak to wyszło samobiczowanie.

>>>Ale jak by nie patrzeć ten film ukazuje fakty. Dlaczego nie potrafimy przyznać się do tego, że nasi przodkowie też popełniali błędy. Mnie osobiście film się podobał, wzruszył mnie. A młody Stuhr był przecież tylko aktorem w tym filmie. Równie dobrze można by było zrobić nagonkę na reżysera, dźwiękowca, czy scenarzystę. Co myślicie<<< Myślimy, że jeżeli wg Ciebie film Pokłosie pokazuje FAKTY, to albo jesteś wybitnym nieukiem, albo na lekcje historii nie uczęszczałaś :(. Nigdzie na ziemiach polskich nie doszło w czasie II w.św. do takich wydarzeń. Jedwabne, na które niektórzy się powołują, wyglądało zupełnie inaczej i było WYJĄTKIEM w regule nieuczestniczenia Polaków w eksterminacji Żydów. Takie wydarzenia rzeczywiście miały wtedy miejsce. Oprawcami byli Ukraińcy (którym teraz pomagamy), a paleni żywcem w domach byli Polacy. Ukraińcy zamordowali w ten sposób ponad 200 tysięcy Polaków. Tak więc film Pokłosie jest jednym wielkim kłamstwem. Nagonka na Stuhra nie wzięła się z niczego. Ten "geniusz" pozwolił sobie na kilka wywiadów, w których potwierdzał prawdziwość historyczną przedstawionych w filmie bredni i sugerował wręcz, że na terenie okupowanej Polski to Polacy, a nie Niemcy mordowali Żydów. Takim gadaniem, zasłużył sobie na nagonkę. x Nie wiem, za co Twoja rodzina ma się kajać, ale moja przechowywała w czasie wojny żydowskie dziecko. Moja babcia (nauczycielka) chodziła po ludziach myć podłogi, by temu dziecku dać jeść. Mój ojciec i troje jego rodzeństwa, mogli w każdej chwili zginąć, za tą dobroczynność. Dlatego film Pokłosie jest dla mnie osobistą zniewagą i tak go odbieram :(.

Gość gość
hmm... zastanawiam się czy faktycznie macie rację, czy po prostu nie przyjmujecie takich "faktów". powiem szczerze, że nie wiem i może faktycznie się mylę. pomyślałam sobie przez chwilę, że o tym gdzieś poczytam, ale gdzie? żadna polska książka o naszej historii nie będzie zawierać takich informacji, podobnie jak w Niemczech historia o II w.ś. jest inna niż u nas. jednak wydaje mi się, że nie jestem w błędzie. a szkoda.

Gość iga33
Ja nie twierdzę, ze to nie miało miejsca bo prawdopodobnie miało. Jednak uważam, ze ten trudny temat był spłycony a my zostalismy przedstawieni jak zbrodniarze bez żadnej okolicznosci łagodzącej.

>>>czy po prostu nie przyjmujecie takich "faktów"<<< Jak możemy przyjąć do wiadomości fakty, które nie miały miejsca ? Nawet wg Żydów, w Jedwabnem pogrom organizowali byli współpracownicy NKWD, którym Niemcy dali wolny wybór: albo wykażą się, albo za współpracę z Ruskimi pójdą pod ścianę. Dlatego dla mnie to byli tacy sami "Polacy" jak amerykański unabomber (czyli Kaczyński z problemami :D). x >>>pomyślałam sobie przez chwilę, że o tym gdzieś poczytam, ale gdzie? żadna polska książka o naszej historii nie będzie zawierać takich informacji<<< Będzie, tylko Ty sama musisz wyłapać z niej informacje podane "w tle". Ja nauczyłem się zdobywania informacji od swojej śp. "ciotki", która była uznanym historykiem (także na zachodzie). x >>>podobnie jak w Niemczech historia o II w.ś. jest inna niż u nas.<<< Bo chcą się za wszelką cenę wybielić. Dlatego nikt u nich nie wspomina o ważnych SS-manach pracujących dla _merykańskiego wywiadu, czy masowych morderców pełniący w zachodnich Niemczech funkcje burmistrzów i nie tylko :(. Tak z ciekawostek historycznych: mało kto wie, że podczas walk z Egiptem o Kanał Sueski (lata 50-siąte) ramię przy ramieniu walczyli razem byli SS-mani (jako Legia Cudzoziemska) i najdzielniejsi żołnierze Izraela :D :D :D. Jakoś im historia sprzed kilku lat nie przeszkadzała :D :D :D. x >>>jednak wydaje mi się, że nie jestem w błędzie. a szkoda.<<< To Ci się tylko tak wydaje :D :D :D.

Gość gość
Niektórzy nie mają pojęcia jakich strasznych rzeczy dopuszczali się ludzie w czasie wojny, również Polacy, choć uważam, że nie mamy prawa nikogo osądzać, bo nie przyszło nam żyć w tak okropnych czasach jakimi były czasy wojny, niektórzy robili to ze strachu, by przeżyć, niektórzy z innych powodów, sama znam historie opowiadane przez starszych ludzi z mojej miejscowości o pomocy w czasie wojny Niemcom o donosach na sąsiadów, którzy pomagali partyzantom lub Żydom jeden sąsiad doniósł na drugiego i Niemcy spalili całe jego gospodarstwo i żywcem spalili troje domowników w tym dwoje to były dzieci Polacy robili też inne złe rzeczy ale to zbyt obszerny temat, żeby go tu opisywać, tak więc Polacy nie byli idealni, nie wiem czy wydarzenia ze wspomnianego filmu są fikcją czy prawdą ale to tylko film

>>>to nie byly bledy naszych "przodkow" to brutalne mordy!!<<< Jeżeli to Twoja rodzina mordowała Żydów w czasie II w.św., to się tym pochwal, a jeżeli nie to nie dokładaj kolejnych pomówień :(.

Gość gość
Zaraz pewnie stwierdzisz, że "szmalcownikami" byli wyłącznie folksdojcze a nikt z rdzennej ludności polskiej się tym procederem nie parał

Gość gość
Nie jest to chlubna karta naszej historii ale tak jak wiele innych rzeczy takie historie jak ta z "Pokłosia" zdarzały się w czasie wojny i po wojnie również. Tak jak wśród partyzantów zdarzali się i bohaterowie i zwykli bandyci. I tak samo, wśród zwykłej cywilnej ludności byli ci, którzy z narażeniem życia ratowali Żydów jak i szmalcownicy czy też uczestnicy pogromów. Najwięcej Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata znajdziemy wśród Polaków a z drugiej strony wydarzenia w Jedwabnem też są prawdą. Nie wiem o co się tak bulwersować. To nie nasza chwała i nie nasza wina. Mojej babci siostra zginęła w Powstaniu Warszawskim, jeden z ciotecznych dziadków zginął w Katyniu, babcia sama cudem uniknęła śmierci na Wołyniu. Ale to byli oni, nie ja. Nie wiem czy mam czuć dumę, jest mi głównie przykro, że wartościowe osoby zginęły młodo zamiast przeżyć w pełni swoje życie. Gdybym miała w rodzinie jakiegoś zbrodniarza też nie czułabym się odpowiedzialna za jego zbrodnie. Za to o takich rzeczach trzeba mówić i trzeba pamiętać - choćby po to, żeby wiedzieć, jak niewiele trzeba aby z człowieka zamienić się bestię - i aby takie horrory już więcej nie miały miejsca. A co do młodego Stuhra - chapeau bas za grę aktorską - bo nagle okazało się, że jest doskonałym aktorem dramatycznym a nie tylko świetnym komikiem.

>>>Zaraz pewnie stwierdzisz, że "szmalcownikami" byli wyłącznie folksdojcze a nikt z rdzennej ludności polskiej się tym procederem nie parał<<< Niczego takiego nie napiszę, ale w oparciu o moją znajomość historii mogę jednoznacznie stwierdzić, że tzw. szmalcownicy nie cieszyli się w polskim społeczeństwie czasów okupacji szacunkiem, a polska władza podziemna wydawała na nich często wyroki śmierci za ich szmalcownictwo. Było to zupełnie inne od zachowań w krajach nadbałtyckich, gdzie Żydów mordowali i wydawali praktycznie wszyscy (za aprobatą lokalnych władz), czy krajach zachodniej Europy. We Francji Żydzi wyłapywani byli głównie przez FRANCUSKĄ policję, a w takiej Holandii NIEMIECKI gubernator musiał POHAMOWAĆ antyżydowskie zapędy miejscowych władz (o czym oczywiście nikt dzisiaj nie wspomina :( ). Z bliższych nam krajów skutecznym tępieniem Żydów wsławili się Ukraińcy (a dokładniej ci, którym obecnie Kijów stawia pomniki). W Chorwacji powstały lokalne obozy koncentracyjne, których brutalność robiła wrażenie nawet na Niemcach. Na tym tle, zachowanie Polaków wobec Żydów, w czasie II w.św. uważam za najbardziej moralne z możliwych. Przypominam, że tylko w Polsce i na ziemiach byłego ZSRR, za pomoc Żydowi, mordowana była cała rodzina pomagającego (a czasami cała kamienica w której ukrywającego się Żyda Niemcy znaleźli). We Francji groziła za to samo kara grzywny lub aresztu.

Gość gość
misio1, wszystko co piszesz to prawda, i o Francji i o Niemcach, i o Holandii, i o tym, że to w Polsce ryzykowało się życiem za pomoc Żydom. Ja w wypowiedziach Stuhra nie dopatrzyłam się tego co piszesz, że to Polacy A NIE Niemcy zabijali Żydów. Jednak udawanie, że w ogóle takich Polaków nie było, też nie jest dobre. Niestety byli. I trzeba to potępiać. Tak samo jak trzeba za każdym razem od razu reagować na wzmianki o polskich obozach koncentracyjnych - bo jest to krzywdzącą nieprawdą. Tak jak pisałam wcześniej - to Polacy najliczniej figurują w Yad Vashem, i nic tego nie przekreśli. I o tym trzeba również pamiętać. A "Pokłosie" dla mnie jest filmem o trudnym rozliczaniu się z przeszłością i o tym, że ludziom łatwo jest zapomnieć o człowieczeństwie niestety. Taka przypomnienie o tym, że często łatwiej jest być złymi niż dobrymi, zwłaszcza, że odpowiedzialność rozmywa się w tłumie - ale że warto być dobrym.

Gość gość
misio! wieczorem przeczytam wszystko bo teraz nie mam czasu, ale tak tylko naprędce wrzucę: sam piszesz, że Niemcy nie uczą się prawdziwej historii bo chcą się wybielić. tak samo w Polsce nikt nie będzie źle o rodakach mówił. w całej historii byli źli i dobrzy Polacy, tacy którzy pomagali żydom i tacy którzy pomagali nazistom, a także i Niemcy zdarzali się tacy co potrafili nieść pomoc utrapionemu społeczeństwu. nawet dziś Polak Polakowi potrafi zgotować tragiczny los, więc czemu tak usilnie zaprzeczać tamtym wydarzeniom, które miały miejsce bo przecież tacy ludzie byli i będą zawsze. a czasy takim wydarzeniom sprzyjały.

>>>A "Pokłosie" dla mnie jest filmem o trudnym rozliczaniu się z przeszłością i o tym, że ludziom łatwo jest zapomnieć o człowieczeństwie niestety. Taka przypomnienie o tym, że często łatwiej jest być złymi niż dobrymi, zwłaszcza, że odpowiedzialność rozmywa się w tłumie - ale że warto być dobrym.<<< Ja uważam, że Pokłosie pod względem technicznym, zrobione jest DOSKONALE i z całą pewnością zapadnie w pamięć każdemu, kto je obejrzy. I tu właśnie widzę NIEBEZPIECZEŃSTWO. W niektórych dalekich krajach, gdzie na papierze toaletowym MUSI być wydrukowana informacja, by go nie zjadać :D, taki mały kraj jak Polska kojarzy się wyłącznie ze związanymi z nim filmami. Ci krowo-zjadacze :D, nie wiedzą ile mają własnych stanów, więc trudno oczekiwać, by wiedzieli gdzie Polska leży i jak wyglądała jej historia. Dla tych wszystkich ludzi, film Pokłosie będzie jedyną INFORMACJĄ o Polsce i Polakach. Ja nie mam ochoty być kojarzony z mordercą Żydów. Dlatego uważam ten film za niebezpieczny.

>>>sam piszesz, że Niemcy nie uczą się prawdziwej historii bo chcą się wybielić. tak samo w Polsce nikt nie będzie źle o rodakach mówił.<<< Różnica jest taka, że Niemcy usiłują ukryć zbrodnie, których dokonali, a Polacy takiego problemu nie mają. Ludzie są różni i w każdym miejscu na świecie, mogły powstać warunki, które podczas okupacji decydowały w Polsce. W takim miejscu pojawiliby się też zapewne szmalcownicy itp. Jeżeli wszyscy mieszkańcy takiego miejsca, pochwalaliby działania szmalcowników i w nich uczestniczyli, to należałaby im się, słuszna pogarda i po wielu latach przyznanie do winy (jak w filmie Pokłosie). Jeżeli jednak, polskie społeczeństwo i polska władza podziemna potępiały i karały działania szmalcowników, to za co Ty chcesz ich rozliczać? Jeszcze raz posłużę się przykładem: Feluś :D Dzierżyński był Polakiem (na dodatek ze szlacheckiego rodu :D ). Czy z tego powodu, Polska ma się kajać za zbrodnie popełnione przez czerezwyczajkę ??? Brutalnym chamstwem filmu Pokłosie, jest przypisanie ofiarom (czyli Polakom) roli katów (czyli Ukraińców) w pokazanym sposobie likwidacji mniejszości wioski. Takie sceny miały na ziemiach polskich miejsce, tylko podczas napadów Ukraińców (do których ideałów, przyznają się obecne władze Kijowa).

Gość gość
moje zdanie po przeczytaniu waszych opinii jest takie: na początek pragnę zauważyć, że jednak większość wierzy w obraz jaki owy film ukazuje, a co najważniejsze dla mnie potrafi się do tego w normalny, ludzki sposób ustosunkować, czego powiem szczerze się tutaj nie spodziewałam. myślę, że takiej stricte prawdy o tym co się tam wtedy wydarzyło nigdy się nie dowiemy, podobnie jak nigdy do końca nie dowiemy się jak to było z WTC czy Smoleńskiem. ale coś w tym musi być, skoro się o tym mówi. "Za to o takich rzeczach trzeba mówić i trzeba pamiętać - choćby po to, żeby wiedzieć, jak niewiele trzeba aby z człowieka zamienić się bestię - i aby takie horrory już więcej nie miały miejsca. A co do młodego Stuhra - chapeau bas za grę aktorską - bo nagle okazało się, że jest doskonałym aktorem dramatycznym a nie tylko świetnym komikiem. " zgadzam się z tą opinią w pełni. "Ja w wypowiedziach Stuhra nie dopatrzyłam się tego co piszesz, że to Polacy A NIE Niemcy zabijali Żydów. Jednak udawanie, że w ogóle takich Polaków nie było, też nie jest dobre. Niestety byli. I trzeba to potępiać. Tak samo jak trzeba za każdym razem od razu reagować na wzmianki o polskich obozach koncentracyjnych - bo jest to krzywdzącą nieprawdą. Tak jak pisałam wcześniej - to Polacy najliczniej figurują w Yad Vashem, i nic tego nie przekreśli. I o tym trzeba również pamiętać." i tu też przyznam rację. od siebie dodam jeszcze, że nie rozumiem uderzania w "historyczną pomyłkę" Stuhra. fakt że popełnił straszną głupotę, ale kto się nigdy nie pomylił? misio! piszesz że masz takie super źródła wiedzy i jedyne właściwe. a jak ci powiem, że mój ojciec jest generalnym inspektorem policji i to co pokazuje film "drogówka" to fikcja to mi uwierzysz?

>>>misio! piszesz że masz takie super źródła wiedzy i jedyne właściwe. a jak ci powiem, że mój ojciec jest generalnym inspektorem policji i to co pokazuje film "drogówka" to fikcja to mi uwierzysz?<<< Ja nie powołuję się na super źródła wiedzy, ale umiejętność pełnego korzystania z dostępnych materiałów. Tego właśnie nauczyła mnie osoba, o której wspomniałem. Dzięki tej umiejętności można z propagandowego bełkotu przeciwnych sobie stron, wysnuć dość rzetelny obraz stanu rzeczywistego. Jeśli chodzi o film pt. Drogówka, to mając wśród policjantów dość dużo znajomych :), muszę ze smutkiem przyznać, że istnienie w jakimś okręgu, tak działających policjantów nie jest zupełnie wykluczone :(. Nie jest jednak możliwe na dużą skalę (np. w Warszawie).

Gość gość
Nie wiem, nie wiem. Mam trochę żydowska urodę( nie jestem zydowka) i w liceum trafiłam na taka dziwna klase gdzie byłam okropnie nielubiana, naprawdę nie wiem za co i przez uczniów i przez nauczycieli. Potem się oczywiście przepisalam i juz było super ale wtedy to dla mnie była trauma. Donosili na mnie do nauczycieli, z byle powodu. Np. spoznilam sie trzy razy na lekcje i zrobili ze mnie wagarowiczke, nikt ze mną w ławce nie chciał siedzieć. Koszmar jakiś.

Gość gość9991
Co do rozliczania się Niemców z historią. Oni w przeciwieństwie do np Rosjan oficjalnie się z tym zmierzyli, przykładowo oglądałam ostatnio na niemieckim kanale film dokumentalny o obozie w Treblince. Ja zawsze mówię żebyśmy nie uogólniali bo człowiek człowiekowi nierówny. I w ogóle naszym największym błędem jest po pierwsze to, ze oceniamy wydarzenia II WŚ z naszego własnego punktu widzenia co czasem zupełnie zmienia kontekst a dwa, że dodajemy do wszystkiego nasz osobisty pokład emocjonalny. Moja rodzina również ginęła w obozach ale nie pałam nienawiścią za to do wszystkich Niemców . Uwierzcie mi, że w tamtejszych czasach wszystko miało drugie dno. Taki przykład podam. Jak Rosjanie wchodzili do Polski to wiemy co się działo, gwałty, kradzieże, morderstwa i dla mnie to jest okropne, straszliwa trauma dla ludzi, którzy to przeżyli. Tylko mało kto wie jak bardzo było to sterowane z góry, ich armie były zostawione same sobie, bez sprzętu, bez jedzenia, totalne zezwierzęcenie to nie dziw, ze później działo się co się działo. Niestety ale tak już jest, jednostka zawsze cierpi na tych, którzy są u władzy.

Gość gość
22.06 no niestety, antysemityzm jest nadal powszechny i też nad tym ubolewam. przykro patrzeć jak czasem widzę jak bardzo jesteśmy "ograniczeni". ja nie mam takiej urody, ale mój mąż trochę tak. a jak sobie jeszcze brodę zapuści, to już w ogóle. nawet teściowa się śmieje:)

>>>Nie wiem, nie wiem. Mam trochę żydowska urodę( nie jestem zydowka) i w liceum trafiłam na taka dziwna klase gdzie byłam okropnie nielubiana, naprawdę nie wiem za co i przez uczniów i przez nauczycieli. Potem się oczywiście przepisalam i juz było super ale wtedy to dla mnie była trauma. Donosili na mnie do nauczycieli, z byle powodu. Np. spoznilam sie trzy razy na lekcje i zrobili ze mnie wagarowiczke, nikt ze mną w ławce nie chciał siedzieć. Koszmar jakiś.<<< Bo ludzie nie mają obecnie za co kochać Żydów. Dzięki cywilnym Polakom udało się przeżyć ich powojennym przywódcom. Dzięki żołnierzom 2 Korpusu Polskiego przemycili do Izraela broń i ludzi, którzy wywalczyli dla nich państwowość. Takich spraw było całkiem sporo. W tym kontekście, obrzydliwie brzmią żądania zwrotu przez Polskę, majątków zabranych Żydom przez Niemców, czasami na długo przed wybuchem II w.św. Mieszkam na Śląsku i spotkałem się już z roszczeniami Żydów dotyczącymi kamienic i placów odebranych im jeszcze w 1933 roku. Mi Żydzi, jako ludzie są obojętni, ale działania państwa Izrael, nie budzą we mnie sympatii :(.

>>>Co do rozliczania się Niemców z historią. Oni w przeciwieństwie do np Rosjan oficjalnie się z tym zmierzyli<<< Chodzi Ci może o serial pt. Nasze matki, nasi ojcowie :D :D :D ? W którym Niemcy mają do Żydów lepszy stosunek, niż żołnierz Armii Krajowej :D ? x >>>przykładowo oglądałam ostatnio na niemieckim kanale film dokumentalny o obozie w Treblince<<< Ten film obejrzało mało osób, a w/w serial wiele milionów :(. x >>>Ja zawsze mówię żebyśmy nie uogólniali bo człowiek człowiekowi nierówny... Moja rodzina również ginęła w obozach ale nie pałam nienawiścią za to do wszystkich Niemców<<< Mieszkam na Śląsku i przyjaźnię się z ludźmi uważającymi się za Niemców. Wysłuchałem też wielu opowiadań o walkach w AK (Afrika Korps :D :D :D). Nie mam do nich urazy i doskonale rozumiem dlaczego ich dziadkowie służyli w wtedy w wojsku. Nie zmienia to jednak mojego stosunku do hitlerowskich haseł i tego, kto winny jest wybuchowi II w.św. x >>>Jak Rosjanie wchodzili do Polski to wiemy co się działo, gwałty, kradzieże, morderstwa i dla mnie to jest okropne, straszliwa trauma dla ludzi, którzy to przeżyli.<<< No widzisz, a ja znam opowieści Ślązaczek, które na Sowieckich Sołdatów nie narzekały :). Np. Rosjanie stołowali się w knajpie babci mojego kolegi i mawiali do tej kobiety: matuszko maja :D :D :D, nie czyniąc jej żadnej fizycznej krzywdy :). Dużo gorzej zachowała się potem Żydówka, która przejęła na pewien czas, władzę w dużym mieście i uwielbiała zakatować na śmierć, przypadkiem złapanych Ślązaków (dzieci także). Po kilku miesiącach "źli" komuniści przegnali ją (po dłuższej strzelaninie) z tego miasta. Tak więc wśród każdej nacji są potwory i ludzie :). x Jako ciekawostkę historyczną dodam, że najskuteczniejszym szmalcownikiem II w.św. (mającym na sumieniu najwięcej ludzi) okazała się kobieta narodowości... żydowskiej :D :D :D. Działała przez wiele lat w Berlinie i okolicach. Jeżeli komuś zależy, to mogę poszukać linku do obszernego artykułu na jej temat :).

Gość gość
Do Misio: Wydaje mi się, że próbując podważyć moje argumenty tylko je potwierdziłeś, ale spoko :) Dla mnie zawsze jest sens tworzenia takich dokumentów choćby miała go obejrzeć jedna osoba, ważne, że to powstaje w ogóle. A jak już się odnosimy do źródeł to zapoznaj się z informacjami o niemieckiej organizacji Biała Róża i o Sophie Scholl. A wracając do ludzkich przekazów pamiętaj, że nie każdy się przyzna do wszystkiego co się działo wtedy, możemy tylko wierzyć na słowo w ustne przekazy a jak było tego nigdy nie będziesz wiedział na pewno. Polacy natomiast mają bardzo duży problem do przyznawania się do własnych błędów. Bo chyba nie chcesz mi powiedzieć, że na wszystkie nacje świata tylko nasza jest czysta, nieskazitelna i zawsze szlachetna.... Chyba pora wyrosnąć z młodzieńczych fantazji.

Gość gość
według tego filmu Polacy to horda nawalonych jabolami żuli w zaplamionych kufajkach i czapach uszankach. Karykaturalna wręcz fizjonomia. Grube rysy, porośnięte szczeciną szczęki, zamglone świńskie oczka. Do tego tłuste, czerwone łapska zaciskające się w kułaki. Tłuszcza ta zaludnia rozwalające się, obdrapane rudery. W ruderach tych zresztą i tak rzadko bywa, gdyż większość czasu spędza pod wiejskim sklepem monopolowym. Dwie główne namiętności Polaków z „Pokłosia” to alkohol i antysemityzm”

Gość gość
dr Gontarczyk twierdzi zgoła coś innego. Na podstawie badań archiwalnych dokumentów, wybitny historyk wyróżnił trzy grupy osób uczestniczących w mordzie w Jedwabnem. To po pierwsze „Niemcy, którzy byli inicjatorami i główną siłą sprawczą jedwabnieńskiej tragedii”Anonimowy świadek żydowski (jego relacja znajduje się w archiwum Emanuela Ringelbluma, przechowywanym w Żydowskim Instytucie Historycznym), tak opisuje ówczesną sytuację: „Jeśli chodzi o Żydów – to ci odgrywali się na Polakach w sposób częstokroć bardzo ohydny; wyrażenia „To już nie wasze czasy” bywały nie tylko zbyt często używane, ale przeważnie nadużywane.

Gość gość
Warto pamiętać, że wkraczającą Armię Czerwoną wielu Żydów witało stawianiem triumfalnych bram. Wielu z nich także weszło w skład komunistycznej milicji i ochoczo współpracowało z bolszewikami, co nie zmienia faktu, że również padali ofiarami sowieckich represji, ale „(...) prześladowani Polacy tego nie dostrzegają. Gdy w czerwcu 1941 roku Niemcy atakują Sowietów, nienawiść do Żydów eksploduje” - podkreśla Zychowicz, który dodaje, że oczywiście najbardziej skompromitowani współpracą z komunistami żydowscy kolaboranci uciekali wraz z wycofującą się Armią Czerwoną, a na miejscu pozostali niewinni, którzy – w ramach odpowiedzialności zbiorowej – ponieśli karę za winy swoich braci w wierze. „(...) gdyby tak przedstawił to Pasikowski, mógłby nakręcić wielki film” - ocenia Zychowicz. Tymczasem mamy do czynienia w wielką manipulacją, która pars pro toto, na przykładzie kilku haniebnych incydentów robi z Polaków antysemickich potworów, jednocześnie nie mówiąc nawet całej prawdy o motywach tych kilku – realnych przecież – incydentów.

Gość gość
Dziwne jest, że rozpoczęto ekshumację ciał spalonych Żydów ale na żądanie strony żydowskiej zaprzestano jej gdy pośród pozostałości zwłok znaleziono łuski po wystrzelonych pociskach...

Gość gość
a ja jestem z JEDWABNEGO