Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maci

wlasna firma w UK

Polecane posty

Gość maci

Witam wszystkich, Mam pytanie do tych ktorym udalo sie juz zalozyc wlasna firme w UK oraz wszystkich innych ktrochy maja w tej kwastii jakas wiedze. prosze nie kierowac mnie do strony gov.uk, to juz przeczytalam ale interesuje mnie bardziej jak to wyglada od strony praktycznej. Mianowicie wraz z jedna przyjaciolka planujemy zalozyc firme sprzatajaca. Na poczatku wszystko robilibysmy same, bez zatrudniania nikogo innego. Otoz moje pytanie jest pod jakim rodzajem firmy moglybysmy zarejestowac ta dzialanosc. Wiem ze najpierw musilabysmy zaraejestowac siebie jako self employed, ale co potem? Jakim rodzejem bylaby owa dzialalnosc? Przypuszczam ze nie byloby to sole trader poniewaz jestesmy we dwie, czy jest to w takim razie partnership, limited parnetship, limited company czy cos innego? z gory dziekuje za odpowiedzi:)

Gość gigi gigi
dla was najlepszym rozwiązaniem byłoby pozostać jako self employed nikogo nie zatrudniacie, tylko dajecie pracę innym sprzątaczkom i bierzecie od nich commision np macie klienta z którym podpisujecie umowę na 10f/h, sprzątaczce płacicie 7 czy 8 - a reszta dla was ze sprzątaczka również podpisujecie umowę na wykonanie zlecenia - sprzątaczki pracują zazwyczaj na self employed, więc nie obchodzi was jej ubezpieczenie, urlop, podatki, chorobowe i nie macie problemów z jej zwolnieniem, jeśli będzie cos nie tak

Gość gość
Na poczatek wystarczy wam self emp nie ma co kombinowac podzielicie sie rach I wydatkami