Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża a wyniki tarczycy. Proszę o pomoc.

Polecane posty

Gość gość

Witam, Proszę o pomoc i rowianie watpliwosci. Jestem w 25 tygodniu ciazy. W 19 tygodniu ciąży zrobiono mi TSH wynik 3,15 ft4 12 wiec moj ginekolog skierowal mnie do endokrynologa i zapisał letrox 50. Endokrynolog zrobił mi usg tarczycy i wyszlo czysto prawidlowe. Cały czas jestem na letroxie dzis odebralam wyniki przeciwciał anty TPO wynik 258. Lekarz zwiekszyl mi dawkę letroxu na 75. Proszę niech mi ktoś powie czy te przeciwciala moga zaszkodzic mojemu dziecku i czy wynik TSH 3,15 mogl zaszkodzić maleństwu jesli wczesniej mnie nie skierowano na takie badania. Prosze o porade.

Gość gość
Mam podobne zmartwienie tyle ze dopiero dzis odebralam wyniki ft. Tsh mam na poziomie 2.9 a jestem w 11tc. Polozna powiedziala mi tylko z to zle wplywa na plod.

Gość gość
a mi lekarz powiedzial ze niby nic sie nie stalo ale i tak sie martwie :/

Gość gość
Przeciwciała świadczą o tym że masz niedoczynność typu hashimoto, tylko tyle. Twój wynik nie jest zły, choć nie najlepszy, powinien być w granicach 1, 5. Ale Twój nadal jest w granicach normy, więc nie martw się. Bierz lek systematycznie, koniecznie na czczo

Gość gość
Druga osoba też jak najszybciej powinna zacząć się leczyć

Gość gość
Dziekuj***ardzo za odpowiedz. Czyli przeciwciala niczym dziecku nie zagrazaly i nie zagrazaja? Zadnych objawow hashimoto nie mam dlatego tez mnie zdziwil ten wynik chyba ze mozliwe sa takie odchylenia ciazowe?? Biore leki wiec wszystko pod kontrola ale jestem panikara bo to moja pierwsza ciaza :) Tylko do 19 tygodnia nie bralam lekow bo nie wiedzialam nic i mam nadzieje ze dzidzi niczym nie zaszkodzilam.

Gość gość
Spokojnie, ja w 9 tyg ciazy mialam 4,20 oczywiście wyladowalam u endokrynologa z polecenia ginekolog. Najpierw dostalam dawke leku 25 i ladnie sie obnizylo do 2,40. Pozniej troszke wzroslo do 2,60 dlatego dostalam 50tke, wynik utrzymuje sie na poziomie 1,8. Mi endokrynolog tłumaczyła ze prawidlowa wartosc to ponizej 2,50

W ciągu ostatnich 3tyg konsultowalam moje TSH 3,2 z trzema lekarzami. Bo wlasnie naczytalam sie w necie, ze to baardzo duzo. Wszyscy zgodnie -'jak jest w normie to nie myśleć o tym'. I tak tez robię. Jestem dalej niż w polowie ciązy. W pierwszej mialam TSH 3,5. I tez wszystko bylo w porządku.

Gość gość
Dziekuj***ardzo za pocieszenie :) Tez staram sie nie myslec i nie stresowac ale wiadomo zawsze chodzi o moje malenstwo :)

Gość gość
Witam. Odebrałam dziś wyniki krwi ucieszyłam się bo TSH spadlo mi do 1.5 czyli jest w normie. Ale niestety dalej lekka anemia mimo przyjmowanego zelaza i witamin. Ale jedno co mnie martwi to test obciazenia glukoza. Glukoza naczczo 73 ( 60-99) Glukoza po obciazeniu 75g po 2 godzinach 132 mg. (normy nie podali) Moze mi ktoś napisać czy to dobrze czy zle?? Czy wynik jest oki?? Bo do lekarza musze czekac jeszcze kilka dni. :/

Gość gość
Wszystko ok nie masz cukrzycy o wartościach mozesz przeczytac tutaj http://parenting.pl/portal/glukoza. Dziwi mnie wypowiedz dotyczaca tsh 3,2 lub 3,5 to nie sa prawidliwe wartosci dla kobiety w ciazy. Miałam styczność z dwoma endokrynologami podczas mojej obecnej ciazy i zgodnie stwierdzili ze wartosc musi byc poniżej 2,5. Jak robie sobie badanie tsh to norma laboratoryjna to maks 4,20, ale trzeba pamietac ze podobnie jak w przypadku morfologii u kobiety w ciazy sa inne normy.