Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Strach przed nową pracą, jak go przezwyciężyć?

Polecane posty

Gość gość

Witam, bardzo stresuję się nową pracą. Byłam bezrobotna 3 miesiące. Boję się że nie odnajdę się w nowym miejscu pracy, że wyjdę na pierdołę, że ludzie mnie nie zaakceptują i że nie podołam obowiązkom. Proszę poradźcie coś na stres.

Gość gość
nie myśl o tym za dużo :) na poczatku bedzie pewnie trudno potem przywykniesz.

Gość gość
a co to za nowa praca? Bo jak budżetówka to predzej strzelą focha, jak komercyjna mogą zwolnić, bo liczy się zysk

Gość gość
wyluzuj ;) stres jest normalny, w koncu to nowa sytuacja ale nie przesadzaj

Gość gość
Praca w korporacji.

Gość gość
ee no i tak nie 100%od ciebie zalezy. Jak cie maja zwolnic to to zrobia i tak. Wyluzuj. A jak to korpo to chociaz tyle, ze biurwy mniej wsciekle niz w budzetowce

Gość Szkotka981
Też tak miałam. Szłam do nowej pracy, załatwiła mi ją koleżanka, którą poznałam w szkole policealnej, w Progresie jak uczyłam się rachunkowości. Ale okazało się, że nie ma się czego bać. Fajna atmosfera, wszyscy pomagają. Nie ma się czego bać ogólnie.

Gość gość
Oby tak było że nie ma się czego bać.

Gość gość
ja mam stałą prace od prawie 7 lat a tez się cały czas boję, bo nie mogę do końca być pewna co mnie czeka każdego dnia...przeżyłam już 3 zmiany na stanowisku dyrektora i niestety za każdym razem na gorsze

Gość gość
jesli nie pracujesz przy operacji serca lub mozgu to sie nie przejmuj, jak sie pomyslisz czy cos pojdzie nie tak to nie koniec swiata przeciez, i nikt od tego nie zginie :)

Gość gość
głowa do góry, wiem, że początki są trudne, może sobie kup jakieś preparaty ziołowe na uspokojenie, sama przed egzaminami na studiach brałam forestres. Pomógł mi się odprężyć i łatwiej było mi zdać egzamin, od którego zależało moje pozostanie na studiach.

Gość gość
mam ten sam problem co ty. od grudnia czeka mnie nowa praca i boję się, że się nie sprawdzęę ;( może chcesz się zakumplowac? :D

Gość gość
jak wam sie udalo znalezc prace? Napiszcie cos 😭

Gość gość
To ja autorka. Ja szukałam wszędzie gdzie się da. Pracę obecną dostałam przypadkiem, nawet nie mam doświadczenia. Podobno mają mnie wszystkiego nauczyć. Jutro poniedziałek i już się stresuję.

Gość gość
czy ktoś tu jest i pomoże dobrym słowem?

Gość gość
dobra, co z tym stresem? ;)

Gość gość
Nie ma co sie przejmowac na zapas, bedzie dobrze

Gość gość
jutro idę do nowej pracy i umieram ze strachu! :( nie wiem jak sobie z tym poradzić. ludzie wydają się być fajni, ale to pomaga tylko trochę. najbardziej boję się poczucia wstydu że zrobię coś nie tak albo że będzie widać, że jestem nieogarnięta. to nie jest moja pierwsza praca, ale za każdym razem przeżywam tak samo.

Gość SoskaAga
Też się trochę obawiam, ale innej rzeczy. Byłam kiedyś fryzjerką, ale od 6 lat nie pracuję w zawodzie, a chciałabym do tego wrócić. Jak myślicie, na jakiś kurs powinnam iść czy może do jakiejś szkoły rocznej policealnej? Albo dwuletniej?

Gość gość
Najlepiej wprost powiedzieć przełożonemu i współpracownikom o swoich obawach. Na pewno będą wyrozumiali i się Tobą zaopiekują na początku. A Tobie też poziom stresu opadnie, gdy wyrazisz emocje.

Gość gość
Hej ja pracę zmieniałem już 5 razy, i zawsze tak samo stres jak diabli. Ale zauważyłem że najgorszy jest pierwszy dzień, wiadomo nowa sytuacja, nowi ludzie których trzeba poznać... Kolejne 2-3 dni też są w lekkim stresie ale poźniej już jest OK. Niedługo znowu idę do nowej pracy, ale mam już doświadczenie z poprzedniej, gdzie na pierwsze dni stosowałem lek (na receptę) propranol. Brałem go 3x40mg na dobę. I było całkiem znośnie. Stres wyciszony o jakieś 80%. Nie jest to psychotrop, więc nie ma obawy że bedziecie zamuleni czy senni. Zresztą na ulotce pisze że pomaga w lękach sytuacyjnych, lękach scenicznych...

Gość walcząca ze stresem
Pierwszy dzień w pracy, to zawsze duży stres, ale każdy kolejny go redukuje, zawsze boimy się czegoś co nieznane. Ja też bałam się mojego pierwszego dnia w pracy, dlatego kupiłam sobie herbatkę ziołową relaksującą i odprężającą, zamówiłam ją ze strony nowoczesne zioła i okazała się bardzo pomocna.

Gość gość
Też się obawiam.Nowa odpowiedzialna praca i stres ogromny.