Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mówicie do teściów : mamo, tato

Polecane posty

Gość gość
gość dziś a mieli powody cie tak nazywać? skoro mąż to przyjął to coś jest na rzeczy.

Gość gość
Oczywiście, że mieli ;). Po ślubie mąż przestał dawać im pieniądze, bo remontowaliśmy mieszkanie, które w prezencie ślubnym dostaliśmy od mojej babci. Duże i z dobrym rozmieszczeniem, ale konieczny był remont generalny. Więc zostałam tą złą, bo to przeze mnie stracili źródło dochodu.

Gość gość
To ty masz pretensje do teściów a nie do mężą. Twój mąż do d**ek,skoro założył rodzinę to jego psim obowiązkiem było rozmówić się z rodzicami że Eldorado finansowe się skończyło bo mam swoją rodzinę i zaczynam swoje życie. Więc wynika z tego że on i jego rodzice tyle samo warci,jeśli to jest tylko przyczyną tej sytuacji.Poza tym mnie jakby mama męża nazwała k.... to bym ją widziała i moje dziecko ostatni raz w życiu. Coś z tobą jest nie tak:)

Gość gość
Wam to trzeba wszystko łopatologicznie tłumaczyć ? Mąż sam zakręcił im kurek, to była wyłącznie jego decyzja. Już wcześniej go wkurzyli, bo nawet na garnitur mu kasy nie dali ( moi rodzice zapłacili za moją sukienkę, za orkiestrę i fotografa, pomimo, że chciałam kupić wszystko sama), a na ślub dali mu 100 zł w prezencie. Dodam, że oboje zarabiają i to nie tragicznie mało, bo teść 5 tysięcy, teściowa 2500. Ale muszą utrzymywać drugiego syna i jego rodzinę, a to kosztuje. Mąż się zbuntował i oczywiście według nich to ja mu KAZAŁAM. A o tej "k****e" dowiedziałam się przypadkiem od babci męża, którą uwielbiam i nazywam "babunią". Oczywiście był szum, ale po narodzinach naszego dziecka nie chciałam dalej trwać w stanie wojny. Nasze stosunki są poprawne, bez zbędnych czułości

Gość gość
"gość dziś A jak się zwracasz do ciotek,wujków,babci,dziadka twojego męża??? ciekawi mnie to." Tak jak do tesciow- w wiekszosci bezosobowo, do jednej ciotki po imieniu, bo sama chciała. I uprzedzam- bezosobowo to nie w trzeciej osobie, jak to niektorzy tu mysla. Nie mówię "niech poda cukier", tylko "czy moge poprosic o cukier?" Tak samo jakbym chciala zeby tesciowa została z dzieckiem- nie "Zostanie z dzieckiem na godzinke?", czy nawet "Zostanie pani z dzieckiem?" tylko "Mogłabym podrzucić dziecko na godzinkę, bo idę do lekarza" ewentualnie "Mogę poprosić o przypilnowanie dziecka?" Ja wiem, to troche gimnastyka językowa jest, ale co zrobić.

Gość gość
Noooo i wyjaśniło się.Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo że na pewno o kasę.

Gość gość
gość dziś jeśli można odnależć się w takiej sytuacji i żyć jakby nigdy nic to czemu nie.Wiadomo,każdy ma inne wzory i zasady wyniesione z rodzinnego domu.Mój ukochany wujek(bardzo znana postać w Polsce) zawsze mawiał,w sytuacjach trudnych cyt."jesteśmy to samo lecz różni nas klasa"

Gość gość
"A jak się zwracasz do ciotek,wujków,babci,dziadka twojego męża??? ciekawi mnie to." - tak samo jak mąż, czyli właśnie tak: ciociu, wujku, babciu, dziadku. Tworząc własne rodziny połączyliśmy tym samym dwie inne, weszliśmy nawzajem w swoje rodziny, traktujemy je jak swoje własne. I tak jak wyżej ktoś napisał: nie wyobrażam sobie zadzwonić do teściowej i poprosić "Czy mogłaby pani zostać dzisiaj z naszym synkiem...?". No jakbym do niani dzwoniła. Chociaż nie - z nianią jestem na "ty" :p

Gość gość
Jestesmy z partnerem 10 lat razem. Mamy 4 letnie dziecko. Do rodziców partnera zwracam się per Pan/Pani. Brat męża 2 lata po ślubie, jego żona do rodziców męża mówi mamo/ tato. Mi nie zaproponowali formy mamo/tato, ewentualnie na Ty, bo nie jesteśmy po ślubie. Relacje mamy dobre. Oto taka sytuacja...średnia.

Gość gość
do wyżej A to chyba logiczne,tak na prawdę nie jesteś w rodzinie.Nie mówię że ślub do szczęscia potrzebny ale mimo wszystko podkreśla więzy rodzinne.

Gość gość
a pewnie ze mówicie,a cymu nie mówić mamciu,tos to tako samo matka jak i moja,tos to babka moich dziecków.

Gość gość
Która z was jest na Wigilii u drugiej"mamy" zwanej często jędzą.