Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

teściowa nie potrafi mówić poprawnie!

Polecane posty

Gość gość

Hej wszystkim. Podam wam kilka TOP wyrazów używanych przez moją teściowa ;) dodam że jest to osoba która całe życie mieszka na wsi ale to chyba ja nie usprawiedliwia w sumie ;) zaczynamy: Zdymnoć zamiast zdjąć (niestety dziś po raz pierwszy usłyszałam jak moje półtoraroczne dziecko powiedziało w ten sam sposób) Weź SE, według mnie dość prymitywne Bez to zamiast przez to Wyznymy zamiast weźmiemy Wózyczek, wózyk zamiast wózek Przyszłymy zamiast przyszłyśmy Poszłeś, przyszłeś Nie poradzę zamiast nie potrafię, nie mogę, przykład zdania "mamo, która godzina?" "Nie poradzę sprawdzić bo jestem w łazience" taki przykład wymyślalam żeby to zobrazować :) I dużo dużo więcej, aż uszy bola i żal tego słuchać :( niestety pisanie to tez nie jest jej mocna strona, gas zamiast gaz na przykład, to już naprawdę podstawa.. co gorsza boje się że moje dziecko z czasem zacznie powielać jej styl mówienia. Macie pomysł jak delikatnie i nie wprost dać do zrozumienia teściowej żeby starała się mówić poprawnie? Dziecko słucha i powtarza :/ ja dziś słysząc zdemnoć od mojego dziecka powiedziałam przy teściowej wprost do dziecka "kochanie, mówimy zdjąć a nie zdemnoć" ale teściowa dalej powtarzała po niej "zdemnoć, zdemnoć"

Gość gość
Zapomniałam oczywiście o WEZNE, o zgrozo

Gość gość
Mogłaś wysc za mąz za warszawiaka a nie wsioka/