Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magda len

Mamy rodzące w styczniu 2015

Polecane posty

To widzę, że nie jestem odosobniona ;-) Zazwyczaj dzieci, to 20-21 chodzą spać. Edi a jak Twoja malutka usypia przed 21 to kiedy się budzi?

Hej hej. Trochę mnie nie było bo starsza córeczka przyniosła z przedszkola wirusa i choruje i drże zeby malutka sie nie zaraziła. Moja malutka chodzi spać o 20-tej, zreszta tak jak starsza. Zasypia we własnym łóżeczku, budzi sie dwa razy na ćyca około północy i potem okolo trzeciej no a jak wstanie o 5-6 do juz u nas w łóżku sobie leży. W nocy karmie ją prawie po ciemku, przewijam w milczeniu aby czuła różnice miedzy nocą a dniem. Apropos ruchów to niestety u mnie wszystko bedzie dużo pózniej bo mała jest w aparaciku na nóżkach bo ma jedno bioderko nie takie jak trzeba :(

Gość Dariaaa24
Moja Mala spi sama w łóżeczku w drugim pokoju, u siebie :) kąpiel jest o 19 i spi od 20 do 4-5 nad ranem :) później karmienie itp i spi do 7-8 :)

Gość gość
Daria od dawna tak? Masz fajnie. :)

Daria, podziwiam wytrwałość. :) A masz nianię elektroniczną, albo inne cudo, czy po prostu słyszysz płacz Asi? I tu pojawia się kolejne pytanie. Czy Wasze dzieci śpią w nocy przy świetle, np. lampce nocnej? My tak.

Kasisi moja spi do 2, karmienie i pozniej spi do 6-7. Śpimy przy małej lampce nocnej.

Gość gość
Karmicie mm?

Ja w trzecim tygodniu "pomagałam" sobie modyfikowanym w nocy, a potem Małgosia zachorowała na zapalenie górnych dróg oddechowych, więc oprócz lekarstw od lekarki ja zaczęłam jeść czosnek w tabletkach i pić sok z malin, cebuli i miodu (ohyda) i zrezygnowałam z dokarmiania. I tak zostało. Mała tylko na piersi.

Amelia zaczęła zasypiac koło godziny 20 i budzi się wtedy między 1 a 3. Ale nie zasypia tak codziennie bo po kąpieli potrafi zjeść i zasnąć na pól godziny i wtedy 2 godziny marudzenia aż w końcu jest tak zmęczona że sama zasypia. W ogóle zasypia sama. Kładę na boczek daje smoczek i pieluche czasami jak jest zmęczona ale nie chce zasnąć to rozwinięta pieluche tetrowa oczywiście na buzie jej kładę i nie martwie się że się udusi bo to bardzo cienki materiał. I zasypia sama. Czasami kilka razy pobujam wózkiem. Ale staram się nauczyć ją żeby spała w różnych miejscach, w wózku łóżeczku na kanapie. Z nami nie śpi bo P sie rzuca w nocy i jak ja łokciem dostanę to przeżyje ale wolę małej na to nie narażać. Ona czasem śpi ze mną kiedy P w pracy ale tylko wtedy kiedy nigdzie indziej nie chce usnac jak tylko mi na rękach a ja jestem niewyspana więc trzymam ją na rękach w łóżku i wtedy się z nią kładę. I śpimy przy zgaszonym świetle żeby Amelia wiedziała kiedy jest dzień a kiedy noc. Lampkę zapalam tylko do karmienia.

Gość Aguśka1234
Ja tylko piersią cały czas.

Ja po ciemku karmię i nawet przewijam:-D Oczywiście gdyby była kupka, to bym musiała zapalić lampkę, ale mój mały robi kupkę raz na 2-3 dni, więc mało prawdopodobne, że zrobi akurat w nocy. Mam też taką malutką lampkę na baterię, która ma czujkę i zapala się jak jest ruch, to nieraz się nią wspomagam, bo daje mało światła i nie rozbudza małego.

Iwo wczoraj miał 38 stopni po tych szczepieniach. Daliśmy mu Pedicetamol i szybko spadła. Potem był taki zadowolony, w humorze i się uśmiechał. Dziś rano też ma lekko ponad 37, więc monitoruję, jak podskoczy do 37,8 to mu dam znowu. Ogólnie to bardzo polecam ten lek, fajnie się podaje i chyba dobrze smakuje, bo wczoraj ładnie zjadł całą dawkę;-)

Dziewczyny moja Mała nie robi kupki już 6 dni i jest troche taka niespokojna. Czy mam jej jakos pomóc czy jeszcze czekac, aż sama zrobi? Dodam, że purki są co raz bardziej śmierdzące, nie wiem czy to coś oznacza ;) I karmię tylko piersią. Kasisi mnie w porę oświeciła z tym mm ;)

Edi, moja położna mówiła, że dziecko na piersi może robić i co tydzień i że to normalne. Ja czytałam, że może tak być, bo dziecko wchłania pokarm mamy całkowicie i nie ma czym zrobić. Ale jak mój syn nie robił już chyba 5 dzień kupiliśmy w aptece taka wlewkę(naturalne składniki) do pupy, na sztuki ją sprzedają i zrobił po 5 minutach całą pieluchę aż po plecy;-) Ulżyło jemu i nam, myślę że zrobiłabym to samo gdyby nie załatwiał się 6 dni.

Gość gość
Maluchy nie robią wcale kupki czy zdarza się, że pielucha jest trochę pobrudzona?

No właśnie pieluszka była podbrudzona leciutko 2 razy przez ten czas( takie kleksiki).. czy to znaczy, ze to była minikupka ? Wczesniej kupki były na całą pieluszke

Kasisi, powodzenia i smacznego! Filety z kurczaka kroj na małe kawałeczki. Farsz będzie ładniejszy. :)

Morciek ratuj! Wyszła cała patelnia farszu, jak mam to zmieścić na 10 cm ciasta? ile tych zewnętrznych pasków wychodzi?

Edi, nie wiem co Ci radzić, ja bym spróbowała coś jej dać.

Gość gość
Mozna wlozyc termometr w pupcie i od razu zrobi. Ewentualnie czopka. Gwarancja ze zrobi cala pieluszke.

Osz cholera :) te paski to tak na oko zawsze robiłam, nigdy nie liczyłam. Zostaw ten farsz, który Ci zostanie do ostygnięcia, potem zapakuj do woreczka lub pojemniczka i zamroź. Kurcze, mi nigdy nie zostawał, najwyżej łyżka lub dwie, ale to po prostu zjadałam. :) jaką dużą miałaś paczkę szpinaku?

Dobra, dałam jakoś radę, zjedzone już. Trochę przesoliłam, ale poza tym bardzo ciekawa propozycja:-D

Gość gość
Edi a podajesz espumisan?

Jak wczoraj powiedziałam lekarce, że Iwo zaczął się przekręcać z brzucha na plecy, to nie uwierzyła :-D Uśmiecha się już często w ciągu dnia, strasznie mnie to cieszy:-)

Tak daje Espumisan. Postanowiłam poczekać do jutra, jak nie zrobi kupki to trzeba będzie jej pomóc. Na dodatek mam znów mało pokarmu :( Odciągnełam dziś z obu piersi, ale pokarmu mało. ( Karmiłam prosto z piersi, ale tak się wierciła przy tym cycu, nie najadała się, więc musiałam sprawdzić ile mam pokarmu i wielkie rozczarowanie tylko 65ml). Teraz dałam jej na noc mm. Wypije herbatke na laktacje, może się coś poprawi. Jutro mam wizyte u Gin. oby wszystko było ok z tą moją zszytą szyjką. Kasisi to faktycznie szybko Twój Maluch zaczął się przekręcać, moja to nie lubi leżeć na brzuszku, ale główke ładnie podnosi:)

Gość gość
Ja piję nawet 3 herbatki laktacyjne dziennie

Moja malutka spi przy nocnej lampce oblozonej misiami, aby światło było jak najmniejsze ale jednak. Jakoś tak w zupełnej ciemności samą w pokoju nie mam serca zostawiać...