Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieszlachetna kaczka

Czytam te opisy rodzin ze Szlachetnej Paczki i mogłabym mieć podobną sytuację

Polecane posty

Gość gość
"Pani Agnieszka (lat 32) i pan Darek (lat 38) wychowują szóstkę dzieci: Iwonkę (lat 9), Rafała (lat 8), Grzegorza (lat 7), Wiktorię (lat 4), Danusię (lat 2,5) i dziewięciomiesięczną Nikolę. " Szlak mnie trafia jak czytam cos takiegooo . Niech jeszcze zrobią 10 dzieci to bedzie super.

Gość gość
No to tym bardziej jak ktoś nie ma mieszkania niech nie robi 10 dzieci na jednym pokoju .

Jeśli ktoś nie dostaje mieszkania na start to chyba tym bardziej nie powinien się rozmnażać bez opamiętania dopóki jego warunki mieszkaniowe i materialne nie będą wystarczająco dobre :)

Gość gość
Gościu z 18.46 na miejsce każdego znajdzie się inna osoba tak samo dobra lub lepsza...jak cię wykopią będzie wszystko jedno czy był jeden kandydat lepszy od ciebie czy 100 a twojego męża może przejechać auto kiedy pójdzie do biurowej pracy w garniturku.. x x np wybacz, ale nie słyszłam nic glupszego. Ile miejsc bedzie na oferte pracy dla specjalisty, a ile dla sprzedawczyni? Sprzedawczyni to ktos, co praktycznie nic nie potrafi konkretnego, i prawie kazda osoba z ulicy moze ja zastapic, co b zle rokouje w przypadku problemów na rynku pracy. Co innego zawody typu lekarz, weterynarz, sędzia, dobry informatyk czy grafik, inzynier, nie musza to byc nawet zawody z górnej półki, ale tez dobra krawcowa, fryzjerka ze stażem, kucharz z doswiadczeniem, jak ktos ma fach to nawet przy fatalnym rynku pracy sobie poradzi. A autorka ma po prostu na razie szczescie, które moze sie odwrócic. Ja meza nie mam, utrzymuje sie sama. SWoja droga, nie wiem czy autorka dałaby rady sie sama utrzymac jakby ja zostawił z dzieckiem i poszedł w długą.

Gość gość
nie można porównywać tych sytuacji ... też przeczytałam i co ... najwięcej jest samotnych matek. Ich mężowie albo siedzą w więzieniu albo odeszli ... Te kobiety z pewnością były poddawane przemocy domowej. Moja babcia miała 13 dzieci, kiedy zmarł dziadek to się ucieszyła ... myślicie, że te kobiety w większosci z przyjemnością chadzały do łóżka? i chciały tyle dzieci ? Historie są mega smutne ... i nie są wynikiem złego planowania ale w większosci po prostu brakiem lepszej perspektywy, brakiem wyboru, koniecznością godzenia się z tym co się ma...

Tak się zastanawiam czy te wielodzietne rodziny cieszą sie z tych wszystkich wielkich i wspaniałych zniżek dla rodzin wielodzietnych :o coś mi sie nie wydaje żeby było ich stać na kino, basen i inne luksusy nawet ze zniżką...i tak naprawdę państwo może chwalić się że dało nie dając prawie nikomu :) świetny pomysł :p

Gość gość
gość dziś No i co z tego ze jestes sama ? Jeśli chodzi o prace to nie ma ludzi niezastąpionych.:) I nie rozumiem dlaczego zle życzysz autorce tematu ? Dziewczyna bardzo mądrze pisze.

Gość gość
Ja wczoraj czytałam troche tych historii z Dolnego śląska i powiem, ze wiekszosc tych osób- to zła sytuacja była spowodowana chorobami. Rodzin wielodzietnych było stosunkowo mało. Jedno co mi sie spodobało - takie uplepszenie względem ostatnich lat, ze b szczegółowo opisuja ich historie, nei wiem czy zauwazyliscie. Co pozwala na lepsze zozumienie, dlaczego sa w sytuacji w jakiej są.

Gość gość
też poczytałam o tych rodzinach, niektóre sytuacje są tragiczne i pomoc jest faktycznie potrzebna, ale są też przypadki, gdzie rodzina po opłaceniu rachunków ma ponad 500 stów na głowę. Większość ludzi tak ma. Ale mimo, że na co dzień jestem pełna współczucia to rozwalają mnie rodziny z 7, 8 czy 9 dzieci. Kurde 50 lat mieć i jeszcze dzieci robić, jak starszych nie ma za co wykarmić?? niepojęte.

gość dziś Nie każdy dostaje mieszkanie na start. x dlatego napisałam już wcześniej, że pewnie byłby kredyt i skromniejsze mieszkanie w innej dalszej części miasta i tym bardziej nie narodziłabym gromady dzieci tylko starała się odkładać kasę i decyzję o dziecku jakieś dwa trzy lata jeszcze żeby trochę uciułać kasy no i nie piszę o nieszczęściach rodzinnych tylko o typowych dzieciorobach.

Gość gość
ale każdy stosunek bez zabezpieczenia może skonczyc się ciążą chyba nie które kobiety tego nie wiedzą , juz nie powiem o kupnie prezerwatyw. Rozumie alkoholików lepszy jabol niż guma, ale świadome kobiety mogą sie zabezpieczyć są tanie tabletki (niektóre-wiem bo koleżanka uzywała). A potem łażą do urzędów i biadolą że wielodzietne. Swoją drogą to moja znajoma jak było jej ciężko wszystko z mopsu dostała, opał, bony, nawet łóżka fotele. A Ci ludzie niektórzy mają wymagania.

Gość gość
eśli chodzi o prace to nie ma ludzi niezastąpionych. I nie rozumiem dlaczego zle życzysz autorce tematu ? Dziewczyna bardzo mądrze pisze. xx xx Ja jej wcale nie zycze zle, tylko zycze jej zeby nabrała wiecej pokory względem zycia. Nie wiem na co sie smiac z ludzi w złej sytuacji. Z doswiadczenia wiem, ze ludzie w Polsce sa tak zawistni, zarabiaja b mało , krew ich zalewa ze ktos dostał pralke,,, lol Przeciez to nie jest normalne. Z jednej strony trudno sie dziwic z zarobkami rzedu 1300-2000 zł które nie starczaja na nic. Kazdego co ma cos wiecej, albo mu przyjdzie ich zdaniem- za łatwo- najchetniej zabiliby

Gość gość
aż z ciekawości weszłam na szlachetną paczkę. Macie rację-naklepią dzieciaków zamiast iść do pracy a potem biadolenie i kolejne dzieciory w drodze. Ja to każdej takiej rodzinie zafundowałabym podwiązanie jajników:-o

Gość gość
gość dziś Jakiej pokory ? Jak ludzie zamiast isc do roboty rozmnazaja sie jak kroliki to uwazasz ze nalezy im sie super pomoc? takich powinno sie sterylizować a nie paczuszki wysyłać.

Gość gość
macie rację... lajk dla autorki, żyję w podobny sposób i nie pomagam dzieciorobom, pomoc ode mnie mogą mieć chorzy, ale nie dziecioroby, nie i koniec

Gość gość
a wy nie wiecie, ze podwiazanie jajowodów- jesli juz- bo jajników sie nie da podwiazac... lol jest w POlsce nielegalne?? Bez kasy antykoncepcja jest trudna sprawa, nawt najtańsze tabletki kosztuja, a i tak niektórzy zachodza w ciaze je stosujac. Prezerwatywy sa bardzo drogie w przypadku małzeństwa, podejrzewam, ze ludzie w skrajnej biedzie robia cos na zasadzie połaczenie kalendarzyka ze stosunkiem przerywanym, liczac ze sie uda,

Gość gość
gość 19 :14 ja mam 5 dzieci i jak bym była nie świadoma , bita lub gwałcona ,to bym kazała PAŃSTWU POLSKIEMU żeby mnie wysterylizowali jak zbok i psychol miał by mi najebać 13 dzieci to nie jest smutne tylko chore

Gość gość
kazała państwu polskiemu?:D kazać to ty sobie możesz. Skoro jesteś z facetem który cie bije i gwałci to to JEST TWÓJ WYBÓR a nie państwa...

Gość gość
dziecko kosztuje więcej niż prezerwatywa ok mam 5 wpadłam z 6 dobra , ale uwierzysz że po 35 planowanej i 6 wpadźie guma mi pękła jeszcze 7 razy??

Gość gość
kazała państwu polskiemu?smiech.gif kazać to ty sobie możesz. Skoro jesteś z facetem który cie bije i gwałci to to JEST TWÓJ WYBÓR a nie państwa... ty czytałaś co ona napisała??

Gość gość
jest mops dają sporo, fundusz alimentacyjny, dodatki do mieszkań, obiady w szkołach dla dzieci. To mało. Rozumię że są niskie zarobki ale właśnie przy takich zarobkach są instytucję, które sporo pomagają. Widziałam kiedyś program Sprawa dla reportera była kobieta miała kilkoro dzieci z róznymi facetami mieszkała w norze okropnej, ona chciała jakieś mieszkanie ok rozumię ją w tej kwestii, przyszły osoby z mopsy do programu i wyliczyły że babka kożystała ze wszystkich mozliwych zasiłków, alimentów miała ok 1400 na dzieci plus dodatki taże miała m-cznie około 3500 zł . Za pokój wktórym mieszkałą płaciła 70 zł. Więc nie piszcie że takie instytucje nie pomagają.

Gość gość
ale wy rozumiecie co piszecie ?? czytacie?? czy same niepełnosprytne dziunie i niunie se tu siedzą

Gość gość
jak czytam bzdury że antykoncepcja jest droga to nie wiem czy smiać się czy płakać. Rigievidon, Microgynon, raptem po 8zł na MIESIĄC *** ale czego się spodziewać po dziuniach pokroju"nie rozumię" :-o

Gość gość
antykoncepcja to masakra finansowa, trzeba wydac 6zł na cały miesiąc. A jak się urodzi kolejne dziecko to "jakoś to będzie" wstyyyyyyyyyyd

Gość gość
kazała państwu polskiemu?smiech.gif kazać to ty sobie możesz. Skoro jesteś z facetem który cie bije i gwałci to to JEST TWÓJ WYBÓR a nie państwa... ty czytałaś co ona napisała?? x x A jakże... lol Przeciez wiadomo, ze Polska a to kraj mlekiem i miodem płynacy. ZAłozmy, przecietna kobieta ze wsi, z wykształceniem podstawowym, znajduje sobie faceta, zakochuje sie. On jej robi dwójke dzieci, niestety zaczyna pic... Próbuje ja gwałcic... Tu jest pora, na wybór, nalezy rzucic go w diabły, znalezc prace- zadne problem w POlsce dla kobiety z np. dwójka maleńskich dzieci, za min 3000 zł, bo co najmniej tyle bedzie potrzebne za wynajem mieszkania, rachunki i jedzenie. Bułka z masłem, dlaczego te wszystkie idiotki tego nie robia? Przeciez praca czeka za rogiem i kasa lezy na ulicy

Gość gość
jestę kotę:D i się mnożę i mnie dajcie bo ja znowu w cięży :D

Dokładnie chodzi mi o patologie z wyboru, bo jest coś takiego czyli wesoło, kochają się i mnożą jak króliki w socjalnej kawalerce, grzyb na ścianie, zimno, biednie :o sama znam kilka takich przypadków. Rodzinne tragedie i faktycznie poszkodowani przez życie to co innego i powinniśmy im pomagac wszyscy, bo nie oni zgotowali sobie ten los

Gość gość
nie no stanowczo jest lepiej dalej dać sobie kolejne dzieci robić. Koniecznie rok po roku . grunt to rodzina. Co z tego że tatuś nie pracuje. To lepiej życ z 2 dzieci i pomocą społeczną niż z pijakiem nierobem i gwałcicielem i kolejną 5 dzieci???????

Gość gość
nie no stanowczo jest lepiej dalej dać sobie kolejne dzieci robić. Koniecznie rok po roku . grunt to rodzina. x x Jakbys miała wybrac bezdomosc, to sadze, zebys wybrąła siedzenie jednak w ciepłym domu, obok tego pijaka, szczególnie jakbys miałą dzieci. JEst tez mozliwe, ze niektóre zony nie widza pieniedzy w ogóle, wiec nie maja np. tych 6 zł na tabletki, nie wiedza, ze mozna je kupic tak tanio- ja słyszlam ze najtańsze kosztuja 30 zł, moze sie zmieniło to... Do tego, co jakis czas te tabletki trzeba robic przerwy i ich nie brac, wtedy rosna szanse na ciaze mnogą w razie współzycia... Jak ktos mieszka na np. zakutej wsi, ma meza pijaka co kazada kase przepija, i sam robi zakupy z reszty nie dajac ani grosza, to moze byc tez problem, za co dojechac do miasta - potrzebna kasa na pociag lub autobus, z kim zostawiac dzieci na ten czas, itp.