Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

opieka czy zwolnienie L4 jak to wygląda

Polecane posty

Gość gość

witajcie Jestem w 8 miesiacu ciąży . Mamy 7 letniego syna . Czy mąz móglby wziąc opieke na syna (lub inna forma od lekarza ) lub na mnie jesli jestem w domu ? Własnie wróciłam ze szpitala ( 3 dni ) i był problem z opieka syna bo mąz nie dostał urlopu a z opieki nigdy nie kozrystałam . Jak w takiej sytuacji gdyby sie powtorzyła najlepiej zalatwic dni wolne dla męza by zajał sie synem ? doradzcie

Gość gość
jeżeli mąż pracuje na umowę o pracę to należy mu się mały urlop z tytułu urodzenia dziecka. Nie pamiętam ile to było, ale chyba 2 tygodnie. Potem przysługuje mu urlop w ciągu roku 3 dniowy na zdrowe dziecko do 18 roku życia.

Gość gość
Pytam czy teraz obecnie pomimo ze nie jestem w szpitalu a w domu nie urodziłam a ciezko mi sie poruszac a tym bardziej zaprowadzic dziecko do szkoły - czy mąz moze wziac opieke np na syna . czy jest inna mozliwosc ?

Gość gość
Po porodzie przy wypisie maz moze poprosic lekarza o zwolnienie 2 tyg na opieke nad toba i dzieckiem.

Gość gość
nie po porodzie tylko teraz !!!!!!!!!!!!!

Gość gość
nauczcie sie czytać ze ZROZUMIENIEM. wasze odp niczego nie wnosza. rety pisanie tylko po to, żeby napisać. Jeśli mąż pracuje może wziąć dwa dni opieki nad dzieckiem- nie musi iść do lekarza, albo chyba też może wziąć opiekę na ciebie

Gość gość
autorka chce aby do rozwiązania mąż siedział z nią w domu :-o

Skoro nie urodziłaś jeszcze to jedynie co może mąż starać się o urlop na żądanie - 2 dni ( jak się nic nie zmieniło ) lub opieka na dziecko / Ciebie - również 2 dni. A jak urodzisz to wtedy przysługują mężowi 2 dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia się dziecka oraz można kombinować z opieką na Ciebie - 2 tygodnie ( wtedy musisz mieć L4 od lekarza).

Gość gość
czyli jesli nie jestem w szpitalu lub nie musze lezec to mąz opieki na mnie nie dostanie ? urlopu nie dostanie bo pracodawca jakis dziwny i upierdliwy jest , juz chcial wzic urlop na trzy dni ktore bylam w szpitalu i nie dostał bo nie ma na zastepstwo nikogo

Myślę że wszystko jest do zrobienia ;) Wystarczy iść do lekarza .Powiedzieć że trzeba się Tobą zająć i dzieckiem :P Że nie macie nikogo do pomocy ....i hop L4 opieki na Ciebie :P Ale czy nie lepiej zostawić sobie te dni kiedy wyjdziesz ze szpitala ? Również dobrze mąż może kombinować z L4 na siebie .....